ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σιδηρούς Θόλος Ισραήλ
Εκτόξευση πυραύλου από το σύστημα Σιδηρούς Θόλος κατά τη διάρκεια δοκιμής στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ δήλωσε πως απέκρουσε επίθεση των Χούθι με πυραύλους

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow 3 κατέρριψε βλήμα που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη σήμερα πριν αυτό περάσει σε ισραηλινό έδαφος.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε πύραυλο εδάφους-εδάφους που εκτοξεύθηκε σήμερα από την Υεμένη και το κίνημα των Χούθι, που είναι σύμμαχοι του Ιράν, είπαν πως εξαπέλυσαν αρκετούς πυραύλους εναντίον της ισραηλινής πόλης Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η επίθεση παρατείνει μια κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Χούθι η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή, όταν η υεμενίτικη οργάνωση εξαπέλυσε μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) που έπληξε το κέντρο του Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνδρας και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη απάντησαν με αεροπορική επιδρομή κοντά στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης χθες, Σάββατο, πλήττοντας όπως ανέφερε το Ισραήλ στρατιωτικούς στόχους των Χούθι. Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 80 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση, όπως δήλωσαν σήμερα ιατρικές πηγές στο Reuters, λέγοντας πως όλοι ήταν άμαχοι.

Εικόνες από το σημείο δείχνουν πυρκαγιά και πυκνό καπνό να υψώνεται από το σημείο που χτυπήθηκε.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow 3 κατέρριψε βλήμα που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη σήμερα πριν αυτό περάσει σε ισραηλινό έδαφος.

Πριν από την αναχαίτιση, σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν στην Εϊλάτ, με τους κατοίκους να αναζητούν προστασία σε καταφύγια.

Οι ανταλλαγές πυρών είναι μέρος της διάχυσης του πολέμου στη Γάζα που ξεκίνησε πριν από εννέα μήνες ‘εμπλέκοντας’ περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις. Οργανώσεις που είναι σύμμαχοι του Ιράν περιλαμβανομένων των Χούθι έχουν εξαπολύσει ρουκέτες και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ λέγοντας ότι το κάνουν σε υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους και την ισλαμιστική οργάνωση μαχητών Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους υποστηρίζουν το Ισραήλ και του παρέχουν όπλα.

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές υπό τη Χαμάς στο νότιο Ισραήλ κατά την οποία περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Από τότε το Ισραήλ βομβαρδίζει και έχει εισβάλει στη Γάζα σκοτώνοντας σχεδόν 39.000 ανθρώπους, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους στον θύλακα.

Οι Χούθι, που ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Υεμένης και άλλα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα, έχουν ισχυριστεί και άλλοτε ότι στοχοθέτησαν την Εϊλάτ και ότι εξαπέλυσαν και άλλες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, λέγοντας ότι το κάνουν σε αντίποινα για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η οργάνωση επιτίθεται επίσης εδώ και μήνες σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μεταξύ των συμμάχων της Χαμάς είναι υποστηριζόμενες από το Ιράν οργανώσεις όπως οι Χούθι, η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ιρακινές παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο Χεζμπολάχ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χεζμπολάχ απειλεί με αντίποινα μετά τις φονικές επιθέσεις στο Λίβανο

Η Χεζμπολάχ προειδοποιεί για αντίποινα μετά τις ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο και καλεί τη Βηρυτό να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, τονίζοντας ότι θα απαντήσει κατάλληλα για την υπεράσπιση του Λιβάνου.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Στρατιώτης ίσως σκοτώθηκε από φίλια πυρά στη Δυτική Όχθη

Έρευνα του ισραηλινού στρατού δείχνει ότι Ισραηλινός έφεδρος ίσως σκοτώθηκε από φίλια πυρά κατά συγκρούσεις με Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη τον Ιούλιο, όπου σκοτώθηκαν συνολικά έξι άτομα. Η τελική αιτία του θανάτου παραμένει ασαφής.
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Απαραίτητη η συνεργασία για τον επιτυχή αφοπλισμό της Χαμάς

Η συμφωνία για τον αφοπλισμό της Χαμάς θα κριθεί από την πλήρη εφαρμογή της από όλες τις πλευρές, τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, ενώ μίλησε για δυσκολίες στην επαλήθευση και αναγκαία αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος και άρμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός: Αναχαίτιση drone στα σύνορα με Ιορδανία

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναχαίτισαν σήμερα UAV κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, το οποίο δεν εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Ερευνάται η προέλευσή του. Χθες αναχαιτίστηκαν άλλα δύο drones στην ίδια περιοχή.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ ίσως έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στο Λίβανο

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επισήμανε μαζικές παραβιάσεις από το Ισραήλ στον Λίβανο, ενώ επιθέσεις της Χεζμπολά έπληξαν αμάχους στο Ισραήλ. Πάνω από 4.300 νεκροί και 12.200 τραυματίες στον Λίβανο.