ΓΔ: 2493.34 -0.75% Τζίρος: 100.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:43:34
Δικαιοσύνη

Γεωργία: Προσφυγή στο Δικαστήριο για το νόμο περί «ξένης επιρροής»

Μετά την έγκριση του νόμου οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν στα τέλη Ιουνίου ότι η διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ έχει σταματήσει «ντε φάκτο» ενώ η Ουάσινγκτον επανεξετάζει τις σχέσεις της με την Τιφλίδα.

Η πρόεδρος της Γεωργίας ζήτησε σήμερα από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να ακυρώσει τον αμφιλεγόμενο νόμο περί «ξένης επιρροής», τον οποίο υιοθέτησε τον Μάιο το κοινοβούλιο, παρά το κύμα διαμαρτυριών.

Η φιλοευρωπαία Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, που έχει συγκρουστεί με την κυβέρνηση της χώρας της, προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας «να ακυρωθεί οριστικά» ο νόμος, είπε ο εκπρόσωπός της, ο Γκιόργκι Μιχιλάτζε. Το κείμενο, πρόσθεσε, είναι «αντισυνταγματικό» επειδή παραβιάζει το άρθρο του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο οι αρχές θα πρέπει «να λάβουν όλα τα μέτρα» για «να διασφαλίσουν την ένταξη» της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Στα τέλη Μαΐου το κοινοβούλιο παρέκαμψε το προεδρικό βέτο της Ζουραμπισβίλι, η οποία διαθέτει μόνο περιορισμένες εξουσίες, και ενέκρινε τον νόμο.

Οι επικριτές του νόμου λένε ότι βασίστηκε στον αντίστοιχο ρωσικό για τους «πράκτορες του εξωτερικού» που χρησιμοποιείται για να καταπνιγεί κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή και ότι, με την εφαρμογή του, διακυβεύεται το ευρωπαϊκό μέλλον της Γεωργίας. Σύμφωνα με τον νόμο, επιβάλλονται εξοντωτικοί διοικητικοί έλεγχοι στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα μέσα ενημέρωσης των οποίων τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους προέρχεται από το εξωτερικό. Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» διαβεβαιώνει ότι έτσι εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των μκο.

Μετά την έγκριση του νόμου οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν στα τέλη Ιουνίου ότι η διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ έχει σταματήσει «ντε φάκτο» ενώ η Ουάσινγκτον επανεξετάζει τις σχέσεις της με την Τιφλίδα.

Το Γεωργιανό Όνειρο, μολονότι λέει ότι στόχος είναι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ, πολλαπλασίασε, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τις αποφάσεις με τις οποίες η Γεωργία προσεγγίζει τη Ρωσία. Στα τέλη Ιουνίου το κοινοβούλιο ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει την «προπαγάνδα ΛΟΑΤΚΙ», το οποίο είναι παρόμοιο με τον νόμο που χρησιμοποιείται στη Ρωσία για την καταστολή της κοινότητάς αυτής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, καταστροφή το να μη μιλάμε με την Τουρκία

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης διεμήνυσε ότι το casus belli δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τόνισε πως η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις, με ισχυρή θέση, ενίσχυση εξοπλισμών και ενεργό ρόλο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Κτήριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάνσεν: Πρόοδος της Ελλάδας στη διαχείριση των αγροτικών ενισχύσεων

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Κρίστοφερ Χάνσεν αναγνώρισε την πρόοδο της Ελλάδας στη διαχείριση πόρων της ΚΑΠ, τονίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και ζητώντας περαιτέρω συνεργασία για βελτιώσεις και έγκαιρες πληρωμές στους αγρότες.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Metsola στη Στρογγυλή Τράπεζα του Economist

Ο πρωθυπουργός τόνισε την επιτυχία της συνόδου του ΝΑΤΟ και τη θέση της Ελλάδας στην ελίτ ομάδα μελών λόγω αμυντικών δαπανών. Υπογράμμισε πως τα ελληνοτουρκικά δεν πρέπει να μονοπωλούν τη δημόσια συζήτηση για το ΝΑΤΟ.
ΗΠΑ και ΕΕ σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ διαβεβαιώνει στήριξη στα μέλη της μετά τις απειλές Τραμπ κατά Ισπανίας

Η ΕΕ δήλωσε πως θα υπερασπίζεται τα κράτη μέλη της μετά τις απειλές Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν το εμπόριο με την Ισπανία. Η Κομισιόν τονίζει πως τα ευρωπαϊκά συμφέροντα θα προστατευτούν και καλεί τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Ζητά άρση περιορισμών και ενίσχυση ρόλου Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν τόνισε στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τη σημασία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, ζητώντας άρση περιορισμών και μεγαλύτερη συμμετοχή της Τουρκίας στις πρωτοβουλίες ασφαλείας της Συμμαχίας και της ΕΕ.