ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Η Ρουμανία διπλασιάζει την ποσόστωση θανάτωσης των αρκούδων

Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις δήλωσε «σοκαρισμένος», μετά τον θάνατο την περασμένη εβδομάδα μιας 19χρονης, κρίνοντας πως υπάρχουν «πάρα πολλές αρκούδες».

Το κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα στη Ρουμανία έναν νόμο που επιτρέπει τη θανάτωση σχεδόν 500 αρκούδων το 2024, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο μιας πεζοπόρου, ένα μέτρο που αποδοκιμάστηκε από τις οργανώσεις προάσπισης των ζώων.

Οι βουλευτές επέστρεψαν εκτάκτως από την καλοκαιρινή άδειά τους για να ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο υπό τη μορφή του κατεπείγοντος, μετά τον θάνατο την περασμένη εβδομάδα μιας 19χρονης που συγκλόνισε τη χώρα.

Η 19χρονη βρισκόταν σε ένα πολύ δημοφιλές μονοπάτι των Νοτίων Καρπαθίων, νότια της πόλης Μπράσοφ (κεντρικά), όταν οδηγήθηκε εξαιτίας μίας αρκούδας σε ένα δύσβατο φαράγγι. Οι διασώστες δεν κατάφεραν να τη σώσουν παρά την επείγουσα κλήση που τους έκανε.

Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις δήλωσε «σοκαρισμένος», κρίνοντας πως υπάρχουν «πάρα πολλές αρκούδες». Και ο πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσολάκου συγκάλεσε μια έκτακτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη σήμερα, με τους βουλευτές να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του θύματος.

Ένα νομοσχέδιο που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία και δίνει το πράσινο φως για τη θανάτωση από πιστοποιημένους ελεύθερους σκοπευτές 481 αρκούδων φέτος, έναντι 220 το 2023.

Μεταξύ των επιχειρημάτων τους, οι εισηγητές του νομοσχεδίου επικαλέστηκαν «έναν υπερπληθυσμό» αυτού του προστατευμένου είδους και μία «ανησυχητική κατάσταση» που οδήγησε σε μια αύξηση των επιθέσεων, με την επίγνωση ότι το κυνήγι των αρκούδων δεν συνιστά «μια θαυματουργή λύση».

Η Ρουμανία είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό αρκούδων, με περίπου 8000 ζώα, σύμφωνα με μια εκτίμηση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Τον Μάρτιο, το Βουκουρέστι ζήτησε από τις Βρυξέλλες να «επαναξιολογήσουν την κατάσταση της διατήρησής τους και να εξετάσουν το ενδεχόμενο επικαιροποίησης του καθεστώτος προστασίας τους».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα τελευταία 20 χρόνια, 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από αρκούδες στη Ρουμανία και 274 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Το 2023, 7500 κλήσεις έκτακτης ανάγκης καταγράφηκαν.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) κατήγγειλε «έναν νόμο που δεν επιλύει απολύτως τίποτα».

«Πρόκειται για έναν μαθηματικό υπολογισμό που υποθέτει ότι όσο λιγότερες είναι οι αρκούδες τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος επιθέσεων», δήλωσε ο Κάλιν Άρντελιν, σε ερώτημα που έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Όμως, πρέπει κυρίως να επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη και η στοχευμένη εξόντωση αρκούδων αποτελεί πρόβλημα», εκτίμησε ο ίδιος.

Θέμα αποτελεί κυρίως η κακοδιαχείριση των απορριμμάτων και η συμπεριφορά των Ρουμάνων, αλλά και ξένων τουριστών, καθώς πολλοί ταΐζουν παράνομα τα ζώα, γεγονός που τα προσελκύει εκτός του φυσικού περιβάλλοντός τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χέρι σε κάλπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπανάκης: Η ψήφος εξ αποστάσεως ενώνει τους Έλληνες του εξωτερικού

Ο υφυπουργός Β. Σπανάκης υπογράμμισε στη Βουλή τη σημασία της επιστολικής ψήφου για Έλληνες του εξωτερικού, τονίζοντας το δικαίωμα συμμετοχής τους στις εκλογές και την εκπροσώπησή τους στο Κοινοβούλιο.
Χέρι σε κάλπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολική ψήφος για απόδημους Έλληνες από τις επόμενες εθνικές εκλογές

Με πλειοψηφία πέρασε το νομοσχέδιο για επιστολική ψήφο στους απόδημους, ισχύοντας από τις επόμενες εκλογές. Οι διατάξεις για εκλογική περιφέρεια Απόδημων δεν έλαβαν την απαιτούμενη πλειοψηφία και δεν θα εφαρμοστούν άμεσα.
Θεόδωρος Λιβάνιος βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιβάνιος: Εμπιστευτείτε την επιστολική ψήφο για Έλληνες του εξωτερικού

Ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, τόνισε πως η επιστολική ψήφος είναι ασφαλής και ενισχύει τη συμμετοχή, ενώ η Περιφέρεια Αποδήμων διασφαλίζει αυθεντική εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού στη Βουλή.
Κυβερνητικός εκπρόσωπος βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιβάνιος: Σε 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα για αποδήμους

Με νομοθετική βελτίωση στο άρθρο 12, ο Θ. Λιβάνιος ορίζει ότι η τριεδρική περιφέρεια αποδήμων θα εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση όχι νωρίτερα από 18 μήνες μετά την ημερομηνία των επόμενων εκλογών.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Συμφωνία με ΠΑΣΟΚ για ψήφο αποδήμων στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ ως προς το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων και πρότεινε κατάτμηση της εκλογικής περιφέρειας σε τρεις μονοεδρικές για καλύτερη εκπροσώπηση, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για υποκρισία.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι ομογενείς ενισχύουν ισχυρά τους δεσμούς με τον Ελληνισμό

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο των αποδήμων αποτελεί ευκαιρία εθνικής ενότητας και επέκτασης της Δημοκρατίας, δίνοντας ίσα δικαιώματα ψήφου σε όλους τους Έλληνες, όπου κι αν ζουν.