ΓΔ: 2456.16 -2.02% Τζίρος: 414.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Χέρι σε κάλπη
Χέρι καταθέτει φάκελο σε κάλπη κατά τη διάρκεια εκλογών στην Ελλάδα.

Aσαφές το πότε θα οριστικοποιηθεί αν ένα κόμμα έχει απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλία

Στις μικρότερες πόλεις και στις αγροτικές περιοχές θα κλείσουν στις 19.00 ώρα Ελλάδας και εκεί θα ξεκινήσει αμέσως η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Στο 59,7% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είχε ανέλθει η προσέλευση των Γάλλων στο σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών, εκλογών, τρεις ώρες πριν το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης. Με βάση αυτό το ποσοστό εκτιμάται ότι η αποχή θα είναι η μικρότερη των τελευταίων δεκαετιών στην Γαλλία. 'Αγνωστη εξάλλου είναι προς το παρόν η ώρα που μετά βεβαιότητας θα γίνει γνωστή η ακριβής σύνθεση της νέας Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Στις μεγάλες γαλλικές πόλεις οι κάλπες θα κλείσουν στις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Στις μικρότερες πόλεις και στις αγροτικές περιοχές θα κλείσουν στις 19.00 ώρα Ελλάδας και εκεί θα ξεκινήσει αμέσως η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Τούτου δοθέντος στις 21.00 τα Ινστιτούτα δημοσκοπήσεων θα προβλέψουν πόσες έδρες πάνω κάτω λαμβάνει το κάθε κόμμα βασιζόμενα εν πολλοίς στα πραγματικά αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων που έκλεισαν νωρίς και στις εκτιμήσεις ψήφου των εκλογικών τμημάτων που έκλεισαν αργότερα. Κατά πάσα πιθανότητα τα Ινστιτούτα θα ανακοινώσουν δύο αριθμούς εδρών για κάθε κόμμα, τον ελάχιστο και τον μέγιστο.

Αν ο μέγιστος αριθμός εδρών του πρώτου κόμματος (που όπως πιθανολογείται θα είναι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός), είναι μικρότερος από 289 αυτό θα σημαίνει, ότι κατά πάσα πιθανότητα κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που συνολικά είναι 577.

Με ενδιαφέρον θα αναμείνουν εξάλλου οι πολιτικοί αναλυτές, κυρίως στην περίπτωση που δεν υπάρχει ακροδεξιά αυτοδυναμία,και την ανά συνιστώσα κατανομή των εδρών στο πλαίσιο του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς, όπου κατά πάσα πιθανότητα τους περισσότερους βουλευτές θα εκλέξει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν και στη συνέχεια οι σοσιαλιστές, οι οικολόγοι και οι κομμουνιστές. Η κατάσταση πάντως αναμένεται ότι σταδιακά θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει αργά το βράδυ σήμερα.

Αν ωστόσο η κατάσταση είναι οριακή, δηλαδή παίζεται η αυτοδυναμία σε μια χούφτα έδρες, τότε ενδέχεται να μην έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα ούτε τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρίν Λε Πεν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Προβάδισμα Λεπέν για τις προεδρικές εκλογές 2027 σε δύο δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις, η Μαρίν Λεπέν προηγείται στις προθέσεις ψήφου για τις προεδρικές εκλογές του 2025, παρά την πρόσφατη καταδίκη της, ενώ οι αναλυτές τονίζουν πως τα ευρήματα δεν αποτελούν οριστική πρόβλεψη.
Μαρίν Λε Πεν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μαρίν Λεπέν: Θα είμαι υποψήφια για τη γαλλική προεδρία το 2027

Η Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε στην τηλεόραση ότι θα είναι υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας το 2027, μετά από δικαστική απόφαση που της επιτρέπει να συμμετάσχει, παρά την καταδίκη της για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Στατική γαλλικού κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές ορίστηκαν για 18/4 και 2/5 του 2027

Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θα γίνουν στις 18 Απριλίου και 2 Μαΐου 2027, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Το χρονοδιάγραμμα θα επισημοποιηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ απορρίφθηκε πρόταση για διεξαγωγή μία εβδομάδα νωρίτερα.
Στατική γαλλικού κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Έγκριση από τη Γαλλική Βουλή για ευρύτερη αυτονομία της Κορσικής

Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε συνταγματική μεταρρύθμιση που προβλέπει ειδικές εξουσίες για την Κορσική, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του νησιού, αν και η μελλοντική πορεία παραμένει αβέβαιη, ειδικά ενόψει εκλογών το 2027.
Σημαίες Γαλλίας πλήθος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοινώνει υποψηφιότητα για τις προεδρικές στη Γαλλία

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2027, ενώ η Μαρίν Λεπέν θα στηρίξει τον Τζορντάν Μπαρντελά αν η Δικαιοσύνη της απαγορεύσει να θέσει υποψηφιότητα.