ΓΔ: 2700.66 0.20% Τζίρος: 254.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:04:33
Ρίγα πανοραμική άποψη
Φωτο: Ρήγα, Λετονία/Shutterstock

Υπεγράφη το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλου ζευγαριού στη Λετονία

Η αλλαγή αυτή στη Λετονία σημαίνει ότι υπάρχουν πλέον μόνο πέντε χώρες της ΕΕ όπου άτομα με ομόφυλες σχέσεις δεν μπορούν να υπογράψουν σύμφωνα συμβίωσης: Βουλγαρία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία.

Ο Μάκσιμς Ρίνγκο και ο Γάνης Λοκς έγιναν το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι στη Λετονία που υπέγραψε σήμερα σύμφωνο συμβίωσης, λίγο μετά τα μεσάνυχτα όταν τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος.

Μετά την υπογραφή του συμφώνου σε ένα δικηγορικό γραφείο στο ιστορικό κέντρο της Ρίγας, το ζευγάρι αντάλλαξε ασημένια δαχτυλίδια σε ένα πάρτι στην κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης και ελπίζει να πάρει χρυσά δαχτυλίδια αν και όταν η Λετονία νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφυλόφιλων, είπε ο Ρίνγκο.

«Είμαστε μαζί για πεντέμισι χρόνια…συνεπώς για εμάς, αυτό είναι ως κυρίως πρακτικό», τόνισε ο Ρίνγκο, μιλώντας, για παράδειγμα για βελτίωση των δικαιωμάτων επίσκεψης σε νοσοκομείο, βάσει του νέου νόμου.

Η ομοφυλοφιλία παραμένει ένα διχαστικό θέμα στη Λετονία, της οποίας οι βουλευτές το 2005 τροποποίησαν το Σύνταγμα για να ορίσουν ότι ο γάμος επιτρέπεται μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Το λετονικό κοινοβούλιο ψήφισε τον περασμένο Νοέμβριο για να νομομοποιήσει επίσημα τις συμβιώσεις ομόφυλων ζευγαριών, αφού 46 ομόφυλα ζευγάρια προσέφυγαν στα δικαστήρια, κερδίζοντας υποθέσεις να αναγνωριστούν ως οικογένεια ενώπιον του νόμου.

Αυτό επέτρεψε σε ζευγάρια να υπογράψουν σύμφωνα συμβίωσης για να έχουν δικαιώματα επίσκεψης στο νοσοκομείο, καθώς και να αποκτούν ορισμένα φορολογικά και κοινωνικά προνόμια. Ωστόσο, δεν μπορούν να υιοθετήσουν παιδιά και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν κληρονομικά ζητήματα.

Η αλλαγή αυτή στη Λετονία σημαίνει ότι υπάρχουν πλέον μόνο πέντε χώρες της ΕΕ όπου άτομα με ομόφυλες σχέσεις δεν μπορούν να υπογράψουν σύμφωνα συμβίωσης: Βουλγαρία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία.

Το κοινοβούλιο της Λετονίας εξέλεξε τον πρόεδρο Έντγκαρς Ρίνκεβιτς ως τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο αρχηγό κράτους στην ΕΕ τον Μάιο του περασμένου έτους, παρά το γεγονός ότι το 45% των Λετονών τόνισε σε δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου του 2019 ότι θα ένιωθαν άβολα να έχουν έναν ομοφυλόφιλο ή αμφιφυλόφιλο υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Ο Λετονός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων Κάσπαρς Ζαλίτης είπε ότι πολλά συμβολαιογραφικά γραφεία αντιμετωπίζουν ουρές ομόφυλων ζευγαριών που θέλουν να δηλώσουν τη σχέση τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για αναμόρφωση βαθμολογίου και προαγωγών

Με τις ψήφους μόνο της ΝΔ εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο. Όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης καταψήφισαν. Ο υπ. Εσωτερικών τόνισε την ανάγκη για αξιοκρατία και δεξιότητες.
Βασίλης Σπανάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπανάκης: Το ν/σ αναμορφώνει βαθμολόγιο και λύνει θέματα Αυτοδιοίκησης

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Β. Σπανάκης, τόνισε ότι το νέο νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει σημαντικά τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, επιλύοντας θέματα προαγωγών και προσλήψεων, ενώ ρυθμίζει ζητήματα που εκκρεμούν από το 2007.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταδίκη Χρυσής Αυγής ομόφωνη, χωρίς μυστικά στην επίσκεψη Καλίν

Ο Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε πως οι συναντήσεις μεταξύ ΕΥΠ και ΜΙΤ είναι τακτικές για την πάταξη της τρομοκρατίας και δεν πρέπει να αποτελούν πεδίο εντυπώσεων. Επισήμανε ότι η καταδίκη της Χρυσής Αυγής παραμένει ομόφωνη και πολιτική.
Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Χαραλαμπογιάννη: Μεταρρυθμίζουμε ολιστικά τη δημόσια διοίκηση

Η Β. Χαραλαμπογιάννη τόνισε πως το νέο νομοσχέδιο φέρνει δεξιότητες, αξιολόγηση, Τεχνητή Νοημοσύνη και σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα στη δημόσια διοίκηση, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και ενδυνάμωση του προσωπικού.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Δούρου: Το ν/σ Εσωτερικών δείχνει την απουσία αξιοκρατίας στη Διοίκηση

Η Ρένα Δούρου χαρακτήρισε προκλητική την πολιτική επιστροφή Κασιδιάρη λίγο πριν την επέτειο Φύσσα, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανοχή στους νεοναζί και για εργαλειοποίηση των εθνικών θεμάτων με στόχο τον εκφοβισμό των πολιτών.
Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόρριψη του νομοσχεδίου βαθμολογίου από την αντιπολίτευση στη Βουλή

Κατά της αρχής του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια. Ο Π. Δουδωνής (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) το χαρακτήρισε μη μεταρρυθμιστικό, επικρίνοντας τις διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων.