ΓΔ: 2456.16 -2.02% Τζίρος: 414.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Olaf Scholz, Germany, Germania
Φωτο: Shutterstock

Ο Όλαφ Σολτς προτρέπει τον Χαβιέ Μιλέι να κυβερνήσει αρμονικά

Οι δυο τους είχαν συνομιλίες στο Βερολίνο στο πλαίσιο του ταξιδιού του Μιλέι στην Ευρώπη, όπου ο δεξιός λαϊκιστής και φιλελεύθερος συνεχίζει να αντιμετωπίζει διαμάχες.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε τον πρόεδρο της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι να εφαρμόσει κοινωνικά αποδεκτές πολιτικές καθώς εφαρμόζει ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα λιτότητας για να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει την προβληματική οικονομία της χώρας της Λατινικής Αμερικής, δήλωσε την Κυριακή ο επίσημος εκπρόσωπος του Σολτς Στέφεν Χεμπεστράιτ.

Οι δυο τους είχαν συνομιλίες στο Βερολίνο στο πλαίσιο του ταξιδιού του Μιλέι στην Ευρώπη, όπου ο δεξιός λαϊκιστής και φιλελεύθερος συνεχίζει να αντιμετωπίζει διαμάχες.

Κατά τη διάρκεια των ωριαίων συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών στο Βερολίνο, ο Σολτς τόνισε ότι η κοινωνική συνοχή πρέπει να προστατευθεί καθώς εφαρμόζονται οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Μιλέι , δήλωσε ο Χεμπεστράιτ. Ο Μιλέι, ένας αυτοαποκαλούμενος αναρχοκαπιταλιστής, ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο. Έκτοτε έχει θεσπίσει βαθιές περικοπές στον δημόσιο τομέα για να αντιμετωπίσει την τριψήφια κρίση πληθωρισμού της Αργεντινής.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την απόλυση δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και τη μείωση των επιδοτήσεων καυσίμων και μεταφορών, κινήσεις που πυροδότησαν μεγάλες δημόσιες διαμαρτυρίες.

Σύμφωνα με τον Χεμπεστράιτ, και οι δύο ηγέτες ζήτησαν τον γρήγορο τερματισμό των συνομιλιών για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του εμπορικού μπλοκ της Νότιας Αμερικής Mercosur, το οποίο περιλαμβάνει την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη.

Η συμφωνία, η οποία θα δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες ζώνες ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο με μια αγορά άνω των 700 εκατομμυρίων ανθρώπων, βρίσκεται σε αδιέξοδο από το 2019.

«Συμφώνησαν ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία θα πρέπει να ολοκληρωθούν γρήγορα», δήλωσε. Ο Σολτς υποστήριξε επίσης την ένταξη της Αργεντινής στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Οι δυο τους κατέληξαν επίσης σε κοινή θέση σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας ότι η Μόσχα «έχει τη δύναμή της να τερματίσει τον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Η Αργεντινή έχει μεγάλα αποθέματα πρώτων υλών όπως το λίθιο, το οποίο η Γερμανία χρειάζεται επειγόντως για να απομακρύνει την οικονομία της από τα ορυκτά καύσιμα για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Οι Αργεντινοί παλεύουν με τα μέτρα λιτότητας

Μια κοινή συνέντευξη Τύπου ακυρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, μαζί με σχέδια για πλήρη στρατιωτική υποδοχή του Milei. Η γερμανική πλευρά δήλωσε ότι οι αλλαγές έγιναν κατόπιν αιτήματος του Milei.

Η επίσκεψη του Μιλέι στο Βερολίνο χαιρετίστηκε από αρκετές δεκάδες διαδηλωτές, οι οποίοι στέκονταν έξω από την καγκελαρία, κρατώντας αφίσες που έγραφαν: «Μακριά ο Μιλέι».

Αρκετές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών είχαν γράψει νωρίτερα στον Σολτς, απαιτώντας να ακυρώσει τις συνομιλίες ώστε να μην δώσει βήμα στον υπερσυντηρητικό πολιτικό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Νίνα Βάρκεν νέα επικεφαλής στο γραφείο της καγκελαρίας Γερμανίας

Η Νίνα Βάρκεν αναμένεται να αναλάβει επικεφαλής της καγκελαρίας, ενώ το Υγείας θα αναλάβει ο Καρστεν Λίνεμαν. Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθούν επίσημα αύριο από τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς.
Κτίριο Daimler Mercedes-Benz
ΔΙΕΘΝΗ

Απειλή αποκλεισμού της Mercedes από την αγορά ΗΠΑ στη Γερμανία

Η Mercedes-Benz κινδυνεύει με απαγόρευση πώλησης οχημάτων στις ΗΠΑ, εάν εγκριθεί νομοσχέδιο που αποκλείει εταιρείες με κινεζική μετοχική συμμετοχή άνω του 15%. Η BAIC και ο Λι Σούφου διατηρούν συνολικά σχεδόν 20% στη γερμανική εταιρεία.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Ένοπλη ομηρεία σε τράπεζα στο Ρέγκενσμπουργκ με έναν τραυματία

Σοβαρός τραυματισμός σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ομηρίας σε τράπεζα στο Ρέγκενσμπουργκ, με την αστυνομία να διεξάγει μεγάλη επιχείρηση. Εκτιμάται ότι ο δράστης οπλισμένος με μαχαίρι. Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν το σημείο.
Κτίριο Ράιχσταγκ Βερολίνου
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Άγνοια για μυστική συνάντηση Γερμανών-Ρώσων στο Μπακού

Η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει άγνοια για συνάντηση πρώην Γερμανών και Ρώσων αξιωματούχων στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ ο πρόεδρος Αλίγιεφ επιβεβαιώνει ότι έγινε, σημειώνοντας πως δεν υπήρχε εμπλοκή ή επίσημη ενημέρωση από Βερολίνο ή Μόσχα.
Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Η Ρωσία διασπείρει ψευδείς ειδήσεις για γερμανικές πυρηνικές έρευνες

Η Γερμανία διέψευσε τις διαδικτυακές αναφορές για δήθεν έρευνες στα πυρηνικά όπλα, αποκαλώντας τις ρωσική προπαγάνδα με στόχο τη δυσφήμησή της για τη στήριξή της στην Ουκρανία.