ΓΔ: 2002.91 -0.42% Τζίρος: 176.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: ΑΠΕ

Στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ στον Πρόεδρο της Αργεντινής

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις της χώρας της για επενδύσεις στην Αργεντινή.

Η Άνγκελα Μέρκελ καλωσόρισε τις συνεχιζόμενες συνομιλίες ανάμεσα στη νέα κυβέρνηση της Αργεντινής υπό τον πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και προσέφερε την υποστήριξη του Βερολίνου στο Μπουένος Άιρες χθες Δευτέρα πριν συναντηθούν για συνομιλίες.

«Έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η Αργεντινή βρέθηκε σε μια οικονομική κατάσταση που δεν είναι εύκολη», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος. Το 2018 το ΔΝΤ χορήγησε στην Αργεντινή το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του θεσμού - 50 δισεκατομμύρια δολάρια για χρονικό διάστημα τριών ετών -που ζήτησε η προηγούμενη κυβέρνηση για να συνεχίσει να μπορεί να καλύπτει άλλες δανειακές υποχρεώσεις της.

Βασικός σκοπός της περιοδείας που έχει αρχίσει ο Φερνάντες στην Ευρώπη είναι να πείσει κάποιες από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ισχύ στο ΔΝΤ να εγκρίνουν την καθυστέρηση της αποπληρωμής των δόσεων του δανείου που έχει λάβει η χώρα του.

Παράλληλα, η Μέρκελ σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου για επενδύσεις στην Αργεντινή. Νωρίτερα χθες, ο όμιλος της Volkswagen ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επενδύσεις συνολικού ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο Φερνάντες, κεντροαριστερός πολιτικός που ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο, παίρνει αποστάσεις από την πολιτική που άσκησε ο κεντροδεξιός προκάτοχός του Μαουρίσιο Μάκρι. Κατά την τετραετή θητεία του Μάκρι, ο πληθωρισμός αυξήθηκε ραγδαία, όπως και το επίπεδο της φτώχειας, ενώ το δημόσιο χρέος έφθασε σε επίπεδο-ρεκόρ.

Οίκοι αξιολόγησης κήρυξαν την 20ή Δεκεμβρίου την Αργεντινή σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Νεκρός τεχνικός ZDF ήταν μέλος της Χαμάς

Το ZDF ανακοίνωσε ότι ο τεχνικός του συνεργάτη του στη Γάζα, που σκοτώθηκε από ισραηλινή επίθεση, ήταν μέλος της Χαμάς. Μετά τα στοιχεία από το Ισραήλ, το κανάλι ανέστειλε τη συνεργασία με την PMP και ξεκαθάρισε τον ρόλο του τεχνικού.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Η Τουρκία βασικός εταίρος πριν την επίσκεψη Μερτς στην Άγκυρα

Η γερμανική κυβέρνηση τόνισε τη σημασία της Τουρκίας ως εταίρου ενόψει της επίσκεψης του καγκελάριου Μερτς στην Άγκυρα, αποφεύγοντας όμως να αποκαλύψει αν θα συζητηθεί η παράδοση Eurofighter κατά τη συνάντηση με Ερντογάν.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Μιλέι είχε βοήθεια από ΗΠΑ στις εκλογές, «βγάλαμε πολλά»

Ο Τραμπ δήλωσε πως ο πρόεδρος της Αργεντινής Μιλέι έλαβε ισχυρή υποστήριξη από τις ΗΠΑ και σημαντική οικονομική βοήθεια έως 40 δισ. δολάρια, τονίζοντας τη συμβολή της κυβέρνησής του στη νίκη του Μιλέι στις εκλογές.
Χαβιέρ Μιλέι
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μιλέι υπόσχεται μεταρρυθμίσεις μετά τη νίκη στις εκλογές στην Αργεντινή

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι χαρακτήρισε την εκλογική νίκη της παράταξής του «σημείο καμπής», δεσμευόμενος για μεταρρυθμίσεις. Το κόμμα του θα αυξήσει σημαντικά την κοινοβουλευτική του δύναμη, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις.
Εκλογική κάλπη Αργεντινής
ΔΙΕΘΝΗ

Αργεντινή: Επικράτηση του κόμματος Μιλέι στις ενδιάμεσες εκλογές

Η παράταξη του προέδρου Μιλέι, La Libertad Avanza, σημείωσε σαρωτική νίκη στις ενδιάμεσες εκλογές της Αργεντινής με 40,8%, ξεπερνώντας τους Περονιστές ακόμα και στο Μπουένος Άιρες, και αναμένεται να εξασφαλίσει 64 έδρες στη Βουλή.