Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά θα θέσουν τις βάσεις για τη χρήση των κερδών από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για να βοηθήσουν την Ουκρανία, σύμφωνα με ένα προσχέδιο του ανακοινωθέντος που πρόκειται να υπογράψουν το Σάββατο.
Οι αξιωματούχοι που συναντώνται στη βόρεια ιταλική πόλη Στρέζα θα παρουσιάσουν το σχέδιο και την πρόοδο στη δήλωση, με σκοπό οι ηγέτες να πάρουν τη σκυτάλη όταν συναντηθούν τον Ιούνιο στο νότιο τμήμα της χώρας.
«Συζητάμε πιθανά σχέδια για την επίσπευση των έκτακτων εσόδων που προέρχονται από ακινητοποιημένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία προς όφελος της Ουκρανίας», αναφέρει το προσχέδιο ανακοινωθέντος. «Επαναβεβαιώνουμε ότι, σύμφωνα με τα αντίστοιχα νομικά μας συστήματα, τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στις δικαιοδοσίες μας θα παραμείνουν ακινητοποιημένα έως ότου η Ρωσία πληρώσει για τη ζημιά που έχει προκαλέσει στην Ουκρανία».
Το ανακοινωθέν μπορεί ακόμα να αλλάξει πριν εγκριθεί επίσημα. Οι υπουργοί πρόκειται να συζητήσουν για την Ουκρανία το Σάββατο, τη δεύτερη ημέρα των συναντήσεών τους στη λίμνη Ματζιόρε.
Η υπουργός Οικονομικών του Καναδά Κριστία Φρίλαντ αναγνώρισε την πρόοδο στις συζητήσεις την Παρασκευή, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά είμαι πραγματικά αισιόδοξη ότι θα φτάσουμε εκεί».
Η κίνηση έρχεται αφού οι ΗΠΑ πίεσαν την G-7 να αξιοποιήσει μελλοντικά έσοδα που παράγονται από περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται ακινητοποιημένα στην Ευρώπη. Το σχέδιο θα μπορούσε να ξεκλειδώσει ένα πακέτο βοήθειας ύψους έως και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.
Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, που συναντήθηκαν στην Ιταλία, δήλωσαν σήμερα «αποφασισμένοι να αυξήσουν τις κυρώσεις» εναντίον του χρηματοπιστωτικού και οικονομικού τομέα της Ρωσίας για να «μειώσουν» τα έσοδά της, σύμφωνα με προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Μεταξύ των τρόπων που εξετάστηκαν, οι υπουργοί, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους στη Στρέζα στις όχθες της λίμνης Ματζόρε (βόρεια), προτείνουν «να συνεχιστεί η στόχευση των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας και των μελλοντικών εξαγωγικών δυνατοτήτων της».
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υιοθετήσει μια σειρά κυρώσεων για να προσπαθήσουν να προκαλέσουν ασφυξία στη ρωσική οικονομία με μικρή ωστόσο επιτυχία μέχρι στιγμής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει 13 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να στοχοθετήσει το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων, που απαγορεύει τη μεταφορά του μέσω της ΕΕ.
Αυτό το νέο πακέτο κυρώσεων που συζητείται θα μπορούσε επίσης να επεκτείνει τη μαύρη λίστα της ΕΕ σε περισσότερες κινεζικές οντότητες που κατηγορούνται ότι προμηθεύουν στρατιωτικές τεχνολογίες στη Ρωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Αυτό το θέμα εξετάζεται επίσης στο προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος των Οικονομικών της G7, που επιβεβαιώνει ότι τα μέλη της «θα αντιταχθούν στις προσπάθειες αποφυγής ή παράκαμψης των κυρώσεων...».