ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:04 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ο κοροναϊός χτυπά την ανάπτυξη, αναθεώρηση προβλέψεων του ΔΝΤ

Τουλάχιστον 0,4% η επίδραση της επιδημίας στο ΑΕΠ της Κίνας και 0,1% στην παγκόσμια ανάπτυξη, προβλέπει τώρα το Ταμείο, ενώ εξετάζει και πιο δυσμενή σενάρια. Αγωνία στις αγορές, αναμένεται αύριο κοινό ανακοινωθέν από το G20.

Λιγότερους από δύο μήνες μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κοροναϊού στην Κίνα, αρχίζουν να αναγνωρίζονται οι επιπτώσεις του στη φετινή ανάπτυξη της κινεζικής και της παγκόσμιας οικονομίας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα την αναθεώρηση των πρόσφατων προβλέψεών του προς το χειρότερο, σημειώνοντας ότι εξετάζει και δυσμενέστερο σενάριο, για το ενδεχόμενο παράτασης των επιπτώσεων της επιδημίας πέραν του πρώτου τριμήνου του έτους.

Από το Ριάντ, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των 20 πλουσιότερων κρατών (G20), η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, παρουσίασε τις νέες προβλέψεις του Ταμείου για την ανάπτυξη. «Τον Ιανουάριο», είπε, «προβλέπαμε ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης από το 2,9% το περασμένο έτος στο 3,3% το τρέχον έτος. Από τότε, το COVID-19, μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, έχει διαταράξει την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα».

«Στο νέο βασικό σενάριό μας, βασική υπόθεση είναι ότι οι αναγγελθείσες πολιτικές εφαρμόζονται και η οικονομία της Κίνας θα επιστρέψει στην κανονικότητα στο δεύτερο τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι σχετικά μικρές και βραχύβιες. Σε αυτό το σενάριο, η ανάπτυξη το 2020 για την Κίνα θα είναι 5,6%, δηλαδή 0,4 μονάδες χαμηλότερα από τις προβλέψεις του World Economic Outlook του Ιανουαρίου. Η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι περίπου 0,1% χαμηλότερη», ανέφερε η επικεφαλής του Ταμείου.

Πρόσθεσε, όμως, ότι το ΔΝΤ εξετάζει και «πιο δυσμενή σενάρια, όπου η εξάπλωση του ιού συνεχίζεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο, και οι συνέπειες στην ανάπτυξη είναι πιο παρατεταμένες».

Η κ. Γκεοργκίεβα τόνισε ότι «οι κινεζικές αρχές εργάζονται για να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, με μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, παροχή ρευστότητας, φορολογικά μέτρα και οικονομική στήριξη. (...) Ενώ ο αντίκτυπος της επιδημίας συνεχίζει να εκτυλίσσεται, εκτιμάται ότι με ισχυρά και συντονισμένα μέτρα, η εξάπλωση του ιού στην Κίνα και σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί ακόμη να περιοριστεί και η ανθρώπινη τραγωδία να σταματήσει. Εξακολουθούμε να μαθαίνουμε για το πώς αυτός ο ιός εξαπλώνεται και οι αβεβαιότητες είναι πάρα πολύ μεγάλες για να γίνουν αξιόπιστες προβλέψεις. Πολλά σενάρια μπορούν να εκτυλιχθούν, ανάλογα με το πόσο γρήγορα ο ιός εξαπλώνεται και πόσο γρήγορα η κινεζική και άλλες πληγείσες οικονομίες επιστρέφουν στην κανονικότητα».

Η επικεφαλής του Ταμείου έκανε και πάλι έκκληση για συντονισμό των πολιτικών μεταξύ των κυβερνήσεων. «Η παγκόσμια συνεργασία», υπογράμμισε, «είναι απαραίτητη για τη συγκράτηση του COVID-19 και του οικονομικού του αντίκτυπου, ιδίως εάν η επέκταση αποδειχθεί πιο επίμονη και διαδεδομένη. Για να υπάρχει επαρκής προετοιμασία, τώρα είναι η στιγμή να αναγνωριστεί ο δυνητικός κίνδυνος για εύθραυστα κράτη και χώρες με αδύναμα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει, μεταξύ άλλων και με το ειδικο ταμείο περιορισμού καταστροφών και παροχής ενισχύσεων (Catastrophe Containment and Relief Trust), που μπορείνα προσφέρει επιδοτήσεις και ελάφρυνση χρέους στα φτωχότερα και πιο ευάλωτα μέλη».

Σε σταυροδρόμι οι αγορές, σε συναγερμό το G20

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Business Daily, σε σταυροδρόμι οδηγούνται οι αγορές, με τα διεθνή κεφάλαια να οδεύουν σε επενδυτικά καταφύγια, καθώς τίθεται σε αμφισβήτηση το καθησυχαστικό, βασικό σενάριο για τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας στην Κίνα. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι επενδυτές περιμένουν την πρώτη συντονισμένη αντίδραση από τους υπουργούς Οικονομικών και κεντρικούς τραπεζίτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών, χωρίς να υπάρχουν πάντως βάσιμες προσδοκίες ότι από το G20 μπορεί να αναμένεται κάποια εντυπωσιακή παρέμβαση.

Η τελευταία εβδομάδα ήταν αρκετά δύσκολη για τα χρηματιστήρια στις δύο όχθες του Ατλαντικού και ευρύτερα για τις διεθνείς αγορές. Όχι μόνο γιατί διακόπηκε το ανοδικό σερί των δύο προηγούμενων εβδομάδων, όπου οι επενδυτές ποντάριζαν σε μια γρήγορη εκτόνωση της επιδημίας στην Κίνα και σε παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, αλλά και επειδή έγινε αρκετά έντονα αισθητή η φυγή όλο περισσότερων κεφαλαίων σε ασφαλή καταφύγια (ομόλογα, χρυσός), κάτι που αντανακλά τις ανησυχίες για ενδεχόμενη επιβεβαίωση του κακού σεναρίου για τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας.

Αυτή η ενίσχυση της τάσης για μείωση των ρίσκων στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια γίνεται πολύ σαφώς ορατή στο γράφημα, όπου παρουσιάζεται η εξέλιξη της τιμής του χρυσού στην αγορά παραγώγων (γραμμή με μωβ χρώμα) και του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500. Η σχεδόν κάθετη άνοδος της τιμής του χρυσού και, αντίθετα, η κάθετη πτώση του σημαντικότερου χρηματιστηριακού δείκτη διεθνώς υποδηλώνουν την απότομη κίνηση των επενδυτικών κεφαλαίων προς ασφαλείς επενδυτικούς προορισμούς.

Οι γραμμές… του φόβου: τιμή χρυσού και S&P 500

gold_s&p

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μόνο θωρακισμένη δεν αποδεικνύεται σε τέτοιες δύσκολες, διεθνείς συνθήκες. Αντίθετα, μετά τη «βουτιά» των προηγούμενων συνεδριάσεων, ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει μια πτώση της τάξεως του 6% από το υψηλό σημείο του 2020 (948 μονάδες), υστερώντας σημαντικά έναντι των ευρωπαϊκών δεικτών, καθώς τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, παρά τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα, εξακολουθούν να κατατάσσουν την Αθήνα στις αναδυόμενες αγορές υψηλού ρίσκου και προχωρούν σε αρκετά εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, καθώς μάλιστα έχουν αρκετά περιθώρια κερδοφόρων ρευστοποιήσεων, μετά τη μεγάλη άνοδο του 2019.

Η «βουτιά» του Γενικού Δείκτη

ath

Πού θα φθάσουν οι απώλειες;

Το ερώτημα των… τρισεκατομμυρίων για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές είναι αν οι συνέπειες από την εξέλιξη της επιδημίας στην Κίνα, που όλο και περισσότερο επεκτείνεται διεθνώς, θα έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα και θα ακολουθηθούν από απότομη οικονομική ανάκαμψη μέσα στο 2020, ή αν θα επιβεβαιωθεί το σενάριο του παρατεταμένου «βραχυκυκλώματος» στην παγκόσμια οικονομία, που θα φέρει νέα επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, μετά την κάμψη του 2019, η οποία είχε συνδεθεί με τους εμπορικούς πολέμους.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποίησε, ενόψει της σημερινής, διήμερης συνεδρίασης του G20 στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας ότι μπορεί να μην επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του Ταμείου για επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης μετά το «απογοητευτικό» 2019, ιδιαίτερα αν οι επιδράσεις της επιδημίας έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια και επεκταθούν σε διεθνές επίπεδο.

Η επιδημία του νέου κοροναϊού δεν μπορεί να συγκριθεί με το SARS του 2003. Τότε, η παγκόσμια οικονομία έχασε μόλις 45 δισ. δολ., καθώς η Κίνα είχε πολύ μικρότερο μερίδιο στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Σήμερα, το ΑΕΠ της Κίνας αντιστοιχεί σχεδόν στο 1/5 της παγκόσμιας οικονομίας και αποτελεί την αναπτυξιακή «ατμομηχανή» της και η επίπτωση θα είναι πολλαπλάσια, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στη χειρότερη περίπτωση, δηλαδή αν η επιδημία του νέου κοροναϊού εξελιχθεί σε πανδημία, με σοβαρή επέκταση των κρουσμάτων σε πολλές γεωγραφικές περιοχές, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Oxford Economics εκτιμούν τις απώλειες για την παγκόσμια οικονομία σε μια τάξη μεγέθους 800 δισ. δολ. και 1 τρισ. δολαρίων, αντίστοιχα.

Η εξέλιξη της επιδημίας

Παρότι η μετεξέλιξη της επιδημίας σε πανδημία δεν είναι ακόμη ένα άμεσα ορατό σενάριο, τα στοιχεία δείχνουν ότι κρούσματα καταγράφονται σε όλο και περισσότερες περιοχές του πλανήτη, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στο γράφημα του αμερικανικού πανεπιστημίου Johns Hopkins.

corona_global

Επίσης, αρκετά ανησυχητική είναι η καμπύλη που παρουσιάζει την εξέλιξη των κρουσμάτων του κοροναϊού από τον Ιανουάριο, επίσης βάσει των στοιχειών που συλλέγει σχεδόν σε πραγματικό χρόνο το Johns Hopkins.

coronacases

Δύσκολη αποστολή για το G20

Σε αυτό το περιβάλλον, τα στελέχη που χαράζουν την οικονομική πολιτική στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες έχουν σήμερα και αύριο, οπότε θα εκδώσουν και το κοινό ανακοινωθέν που περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον οι αγορές, μια πολύ δύσκολη αποστολή στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας: καλούνται να ξεπεράσουν τις προηγούμενες αντιπαραθέσεις, κυρίως για τα θέματα του παγκόσμιου εμπορίου, και να δώσουν μια συντονισμένη απάντηση στους φόβους που γεννά η εξέλιξη της επιδημίας.

Το κλειδί των εξελίξεων κρατούν οι κεντρικοί τραπεζίτες, που έχουν και τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής για να παρέμβουν ταχύτερα για τη σταθεροποίηση των αγορών και την τόνωση της ανάπτυξης. Όμως, ως τώρα μόνο η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει παρέμβει για να προσφέρει μεγάλες ενέσεις ρευστότητας και να μειώσει τα κόστη δανεισμού, ενώ οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες δεν δείχνουν πρόθυμες να κάνουν παρεμβάσεις, καθώς μάλιστα έχουν λίγα «βέλη στη φαρέτρα» τους, επειδή ήδη τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά και οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρκετά «φουσκωμένους» ισολογισμούς από προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Μάλιστα, χθες επικράτησε ελαφρά απογοήτευση στη Νέα Υόρκη, όταν ο επικεφαλής της Fed του Σεντ Λιούις, Τζέιμς Μπάλαρντ, διέψευσε τις προσδοκίες της αγοράς για μια μείωση επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι η επιδημία στην Κίνα δεν θα έχει μεγάλες οικονομικές συνέπειες.

Το ερώτημα είναι αν στο ανακοινωθέν που θα εκδοθεί αύριο θα υπάρχει μια διατύπωση πολιτικής δέσμευσης του G20 για παρέμβαση στην παγκόσμια οικονομία, εάν το απαιτήσουν οι συνθήκες, ή αν θα πρόκειται για ένα κείμενο – ευχολόγιο, που απλώς θα συγκαλύπτει την αδυναμία των ισχυρών κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών να συνεννοηθούν σε μια δύσκολη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Όχι σε γενική λιτότητα αλλά να κοπούν οι επιδοτήσεις στην ενέργεια

Βελτιωμένες κατά 0,2% οι νεότερες προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023, με αντίστοιχη αναπροσαρμογή προβλέψεων για τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Ανάπτυξη 0,9% στην ευρωζώνη, ύφεση στη Γερμανία.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Προς τα κάτω την πρόβλεψή για τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας

Με την παράλυση της οικονομίας στην αρχή της περυσινής χρονιάς λόγω της πανδημίας, το κινεζικό ΑΕΠ κατέγραψε βουτιά 6,8% το πρώτο τρίμηνο, πριν ανακάμψει κατά 3,2% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 4,9% το τρίτο.
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΔΝΤ ανησυχεί για τη συνεχή αύξηση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους

Σε ποσοστά δεν υπάρχει αύξηση, καθώς το δημόσιο χρέος είχε ήδη φθάσει το 93% το 2023, όμως έχει αυξηθεί σε αξία και κυρίως η τάση δεν φαίνεται να αντιστρέφεται, αναφέρει εκφράζοντας τη λύπη του το Ταμείο.
China, Kina
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα ανακοινώνει σχέδιο για την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης

Ο υπουργός Οικονομικών Λάν Φοάν δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα θα εκδώσει 2,3 τρισεκατομμύρια γιουάν (297 δισεκατομμύρια ευρώ ή 325,5 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ειδικά ομόλογα τους επόμενους τρεις μήνες για να τονώσει την οικονομία.
Kina, china
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα είναι αισιόδοξη για την επίτευξη των οικονομικών στόχων του 2024

Η ψυχολογία της αγοράς έχει βελτιωθεί πρόσφατα, με την αύξηση του δείκτη της αγοραστικής δύναμης των στελεχών επιχειρήσεων στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής και με την αναθέρμανση του χρηματιστηρίου.