Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να επεκτείνουν προϋπάρχουσες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Αιτιολογώντας την απόφαση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε πως είχε καταδικάσει αμέσως την άνευ προηγουμένου απευθείας επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ με εκατοντάδες drones, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους τη 13η Απριλίου.
«Το Συμβούλιο αποφάσισε (...) να διευρύνει την εμβέλεια του πλαισίου περιοριστικών μέτρων, με δεδομένη τη στρατιωτική υποστήριξη του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», αναφέρει δελτίο Τύπου. Το «πλαίσιο» αυτό, που είχε υιοθετηθεί αρχικά τον Ιούλιο του 2023, απαγορεύει ιδίως την εξαγωγή υλικών ή εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και τη βιομηχανική παραγωγή τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (UAVs ή drones στα αγγλικά), καθώς και την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών ή/και δέσμευσης πόρων σε βάρος εμπλεκομένων στο πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για την παραγωγή τέτοιων αεροσκαφών. Απαγορεύει επίσης οποιαδήποτε χρηματοδότηση όσων εμπλέκονται στην παραγωγή drones στο Ιράν.
Η επίθεση εξαπολύθηκε σε αντίποινα για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό που ισοπέδωσε το προξενείο της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, την 1η Απριλίου, για τον οποίο η Τεχεράνη κατηγόρησε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Το Ισραήλ ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε πως προχώρησε στον βομβαρδισμό.
Στα τέλη Απριλίου η Βρετανία είχε ανακοινώσει ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν, στοχεύοντας πρόσωπα και εταιρίες που εμπλέκονται στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, έπειτα από τις επιθέσεις της 13ης Απριλίου κατά του Ισραήλ. Οι νέες κυρώσεις, οι οποίες είχαν δημοσιοποιηθεί σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά αφορούσαν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για τις εταιρίες μαζί και απαγόρευση εισόδου στο βρετανικό έδαφος για τα φυσικά πρόσωπα, και στόχευαν τους Σέγιεντ Μόχσεν Βαχαμπζαντέχ Μογαντάμ και Αμπάς Αμπντί Αστζέρντ, που παρουσιάζονται ως η ηγεσία ενός δικτύου εταιριών εμπλεκόμενων στην παραγωγή αυτών των αεροσκαφών, καθώς και τέσσερις εταιρίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Επιπλέον, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διευρύνει τις εμπορικές της κυρώσεις που έχει επιβάλει στην Τεχεράνη με την εισαγωγή νέων απαγορεύσεων στις εξαγωγές προς το Ιράν συστατικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, με στόχο να περιορίσει τις στρατιωτικές του ικανότητες, σύμφωνα με τη βρετανική διπλωματία.