ΓΔ: 2126.28 -0.19% Τζίρος: 175.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:21:41
Syria
Shutterstock

Eπιθέσεις στο Βαλουχιστάν του Πακιστάν με 11 άτομα να χάνουν τη ζωή τους

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης ως αυτό το στάδιο, πάντως ο Αλά Μπαχς, ο αξιωματικός της αστυνομίας, θεωρεί πως φέρει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενέργειας αυτονομιστών Βελούχων.

Ένοπλοι σκότωσαν χθες Παρασκευή το βράδυ 11 ανθρώπους, ανάμεσα τους εννιά εργάτες που ανήκουν στην εθνοτική ομάδα Παντζάμπι, στην Μπαλουτσιστάν, επαρχία του νοτιοδυτικού Πακιστάν που σαρώνει κύμα επιθέσεων, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Έξι ένοπλοι σταμάτησαν λεωφορείο κοντά στην πόλη Νάσκι, έλεγξαν τα έγγραφα όσων επέβαιναν σε αυτό και ανάγκασαν να βγουν από το όχημα εννιά εργάτες που ανήκαν στην πολυπληθέστερη εθνότητα του Πακιστάν. Τα πτώματά τους βρέθηκαν αργότερα περίπου δυο χιλιόμετρα από τον αυτοκινητόδρομο. Τους πυροβόλησαν σχεδόν εξ επαφής, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλά Μπαχς, αξιωματικός της αστυνομίας.

Κατόπιν, άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου που ανήκει σε επαρχιακό βουλευτή, ο οποίος όμως δεν επέβαινε σε αυτό. Οι δύο επιβαίνοντες σκοτώθηκαν όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και έπεσε σε τάφρο. Η αστυνομικοί και παραστρατιωτικοί «πέρασαν την περιοχή από κόσκινο για να βρουν και να εντοπίσουν τους δράστες», εξήγησε ο Χανιμπουλά Μασαχάιλ, ανώτερος αξιωματούχος στην περιοχή, αλλά «είχαν ήδη τραπεί σε φυγή».

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης ως αυτό το στάδιο, πάντως ο Αλά Μπαχς, ο αξιωματικός της αστυνομίας, θεωρεί πως φέρει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενέργειας αυτονομιστών Βελούχων. Για δεκαετίες η επαρχία αυτή, φτωχή παρά το πλούσιο υπέδαφός της και συγκριτικά αραιοκατοικημένη, μαστίζεται από τη βία, εθνοτική, θρησκευτική και αυτονομιστική.

Οι αυτονομιστές βάζουν συχνά στο στόχαστρο ανθρώπους που ανήκουν στις εθνοτικές ομάδες Παντζάμπι και Σίντι, καθώς και εργαζόμενους ξένων εταιρειών του τομέα της ενέργειας. Είναι ωστόσο οι δυνάμεις ασφαλείας αυτές που γίνονται πιο συχνά στόχος των αυτονομιστών Βελούχων, που καταγγέλλουν πως η κοινότητα τους υφίσταται εξωδικαστικές εκτελέσεις, απαγωγές, και είναι εντελώς περιθωριοποιημένη.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαμπάζ Σαρίφ χαρακτήρισε τη χθεσινή επίθεση «τρομοκρατική ενέργεια», δεσμευόμενος ότι οι δράστες «θα τιμωρηθούν»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο αυτοκίνητο Καμπούλ
ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Έκρηξη στην Τζαλαλάμπαντ και συντριβή πακιστανικού αεροσκάφους

Δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί στην Τζαλαλάμπαντ, μετά τα πακιστανικά πλήγματα στο Αφγανιστάν. Ανταποκριτής άκουσε αεροπλάνο και εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο. Πακιστανικό μαχητικό συνετρίβη, ο πιλότος συνελήφθη.
Σημαίες Αφγανιστάν Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Αντίποινα Ταλιμπάν: Μαζικές επιθέσεις σε στρατό του Πακιστάν

Το Αφγανιστάν εξαπέλυσε επιθέσεις κατά πακιστανικών στρατιωτικών θέσεων στα σύνορα, ως αντίποινα για τις πρόσφατες πακιστανικές αεροπορικές επιδρομές, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν σε ανάρτησή του στο X.
αστυνομία Πακιστάν όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν: 2 νεκροί και 17 τραυματίες έξω από αστυνομικό τμήμα

Τουλάχιστον δύο νεκροί, μεταξύ τους ένα παιδί, και 17 τραυματίες είναι ο απολογισμός βομβιστικής επίθεσης έξω από αστυνομικό τμήμα στη Χάιμπερ Παχτούνχβα του Πακιστάν. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε μοτοσικλέτα.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταδίκη επίθεσης σε τζαμί στο Ισλαμαμπάντ και δέσμευση κατά τρομοκρατίας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε έντονα την τρομοκρατική επίθεση σε τζαμί στο Ισλαμαμπάντ, ζητώντας τιμωρία υπευθύνων και εκφράζοντας συλλυπητήρια στα θύματα, ενώ τόνισε τη σοβαρότητα της τρομοκρατίας κατά της ειρήνης.
Πόλη Πεκίνο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο καταδικάζει την επίθεση σε τέμενος και δηλώνει στήριξη στο Πακιστάν

Η Κίνα καταδίκασε την επίθεση σε σιιτικό τέμενος στο Ισλαμαμπάντ, εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και δηλώνοντας στήριξη στην πακιστανική κυβέρνηση για τη διατήρηση ασφάλειας και σταθερότητας στη χώρα.