ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

G7: Προειδοποιούν το Ιράν ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν εξοπλίσει τη Ρωσία

«Ανησυχούμε πολύ από τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν εξέταζε το ενδεχόμενο να μεταφέρει» τέτοια όπλα στη Ρωσία, αναφέρει η ανακοίνωση των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών.

Οι χώρες της G7 προειδοποίησαν σήμερα το Ιράν να μην παραδώσει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν «νέες, σημαντικές κυρώσεις» σε βάρος της Τεχεράνης.

«Εάν το Ιράν αρχίσει να παραδίδει βαλλιστικούς πυραύλους ή σχετική τεχνολογία στη Ρωσία, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε γρήγορα και συντονισμένα, ακόμη και με νέες, σημαντικές κυρώσεις» αναφέρουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία στην κοινή ανακοίνωσή τους.

«Ανησυχούμε πολύ από τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν εξέταζε το ενδεχόμενο να μεταφέρει» τέτοια όπλα στη Ρωσία «αφού της παρέδωσε ήδη μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται στις αδιάκοπες επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Ουκρανία», συνεχίζει η ανακοίνωση των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών.

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν προς το παρόν να επιβεβαιώσουν ότι έχουν ήδη γίνει παραδόσεις βαλλιστικών πυραύλων, όμως ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, εκτίμησε ότι «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο». «Μια επιλογή που εξετάσαμε (στους κόλπους της G7) θα ήταν να διακοπούν οι πτήσεις του εθνικού αερομεταφορέα Iran Air προς την Ευρώπη», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Δεν έδωσε όμως άλλα συγκεκριμένα παραδείγματα.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί εδώ και πολλές εβδομάδες για την εντατικοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ιράν. Και αυτό ενώ «καθημερινά οι γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία καθίστανται πιο ευάλωτες» και η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια παραμένει μπλοκαρισμένη από το Κογκρέσο, υπενθύμισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Πηγές που μίλησαν τον περασμένο μήνα στο πρακτορείο Reuters υποστήριξαν ότι η Τεχεράνη έχει ήδη εφοδιάσει τη Ρωσία με μεγάλο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων, όμως η ανακοίνωση της G7 δεν επιβεβαιώνει αυτόν τον ισχυρισμό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Ιράν ακόμη «το εξετάζει».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται επίσης να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν επειδή εξοπλίζει τη Ρωσία, σύμφωνα πάντα με το Reuters.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σοϊγκού: Η Ρωσία είναι κοντά στο να υπογράψει νέα διμερή συνθήκη με το Ιράν

Η Ρωσία έχει καλλιεργήσει στενότερους δεσμούς με το Ιράν και άλλα εχθρικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες κράτη, όπως η Βόρεια Κορέα, στα δυόμισι χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
peskov
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο ζητά να υπάρξει αποκλιμάκωση του πυρηνικού κινδύνου

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ευρώπη και οι ενεργές συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές, υπονομεύουν τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα μιας πυρηνικής σύγκρουσης.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν για την στήριξη στη Ρωσία επιβάλλει η ΕΕ

Στο πλαίσιο των κυρώσεων απαγορεύεται η εξαγωγή υλικών ή εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και τη βιομηχανική παραγωγή drone, ενώ επιβάλλονται επίσης ταξιδιωτικοί περιορισμοί και δέσμευση περιουσίας.
cyber attack-cyber security
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις κατά των χωρών της ΕΕ

Οι ΗΠΑ καλούν τη Ρωσία να σταματήσει τις κυβερνοεπιθέσεις και να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθυμίζει την επιβολή κυρώσεων σε συγκεκριμένα πρόσωπα.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Βρετανία εντείνουν τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Χούθι

Οι ΗΠΑ έχουν συγκροτήσει πολυεθνικό συνασπισμό για να αντιμετωπιστεί η απειλή των Χούθι, ενώ και η ΕΕ έχει αναπτύξει τη δική της ναυτική δύναμη στην περιοχή, ωστόσο οι αντάρτες κλιμακώνουν τις επιθέσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία τριπλασίασε την παραγωγή όπλων τον τελευταίο χρόνο

Παρά την αύξηση της παραγωγής όπλων το Κίεβο βλέπει περίπου το 50% των δυτικών παραδόσεων όπλων να μην φθάνουν εγκαίρως, με τον Ζελένσκι να καλεί για περισσότερα συστήματα άμυνας και μαχητικά αεροπλάνα.