ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αλεξέι Ναβάλνι πορτραίτο
Ο Αλεξέι Ναβάλνι σε δημόσια συγκέντρωση με ρωσικές σημαίες στο φόντο.

Δεν προσυπογράφει η Σερβία τη διακήρυξη της ΕΕ για Ναβάλνι

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό η Σερβία να ασκεί μια ανεξάρτητη πολιτική και να αξιολογεί τα πράγματα κατά περίπτωση», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η Σερβία δεν συμφώνησε με τη διακήρυξη της ΕΕ με την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε από τα Τίρανα, όπου συμμετέχει στη σύνοδο για την ανάπτυξη των Δ. Βαλκανίων με ευρωπαικούς πόρους, ότι η Σερβία έχει αυτόνομη πολιτική.

«Μέχρι τώρα δεν έχουμε συμφωνήσει σε τέτοια θέματα. Αν νομίζετε ότι αυτό είναι τραγωδία και λόγος για να μας επιτεθείτε, δεν το νομίζω, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό η Σερβία να ασκεί μια ανεξάρτητη πολιτική και να αξιολογεί τα πράγματα κατά περίπτωση», δήλωσε ο Βούτσιτς απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου έληξε η προθεσμία που έδωσε η ΕΕ σε τρίτες χώρες για να δηλώσουν εάν ευθυγραμμίζονται με τη θέση της σχετικά με τον θάνατο του Ναβάλνι. Η σερβική κυβέρνηση ούτε καν απάντησε, γεγονός που εκλαμβάνεται από τις Βρυξέλλες ως άρνηση να προσυπογράψει τη σχετική διακήρυξη.

Αρνητική ήταν η απάντηση της Σερβίας και στο αίτημα της ΕΕ να συμφωνήσει με την παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που επιβλήθησαν το 2014 μετά τη βίαιη προσάρτηση της Κριμαίας.

Μιλώντας από τα Τίρανα για τη στάση των σερβικών αρχών απέναντι στη Ρωσία, όπου καταδικάζεται η εισβολή στην Ουκρανία αλλά δεν επιβάλλονται κυρώσεις στην Ρωσία ο Βούτσιτς τόνισε ότι δεν πρόκειται για «υβριδική θέση αλλά για μια πολύ ξεκάθαρη στάση, ελεύθερης χώρας που παίρνει τις δικές της αποφάσεις, για τον εαυτό της και για το καλό του λαού της».

Ο πρόεδρος της Σερβίας αναφέρθηκε και στην πρόταση του Βολοντιμίρ Ζελένσκι για συνεργασία με τις χώρες των Δ. Βαλκανίων στην παραγωγή πυρομαχικών διευκρινίζοντας ότι «η Σερβία δεν έχει συνάψει στα Τίρανα καμία συμφωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας για την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα απαιτεί εξηγήσεις από το Βελιγράδι για όπλα στην Ουκρανία

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ζήτησε εξηγήσεις από το Βελιγράδι για τη δήλωση Βούτσιτς ότι δεν τον ενδιαφέρει αν σερβικά πυρομαχικά που πωλούνται στην ΕΕ φτάνουν στην Ουκρανία, όπως είπε σε συνέντευξη στο περιοδικό Cicero.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ-Πούτιν: Πολλά αναπάντητα ερωτήματα, λέει η Κάγια Κάλας

Η Κάγια Κάλας εξέφρασε ανησυχία για τις τηλεφωνικές συνομιλίες Τραμπ-Πούτιν, λέγοντας πως πολλές ερωτήσεις μένουν αναπάντητες, ειδικά με φόντο τη στάση της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία και τη σχέση της με το Ιράν.
Ντόναλντ Τουσκ προφίλ
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Αιχμές κατά Ορμπαν και μήνυμα για ενιαία ευρωπαϊκή άμυνα

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Τουσκ σχολίασε με νόημα την απουσία Ορμπαν από τη σύνοδο στην Κύπρο, αναφερόμενος στις υπόνοιες για παρασκηνιακή συνεργασία Βουδαπέστης-Μόσχας. Ο Ορμπαν δεν παρέστη, έχοντας ηττηθεί στις εκλογές.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απορρίπτει τις νεες κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ

Η Ρωσία καταγγέλλει ως αβάσιμες τις νέες κυρώσεις της ΕΕ για την Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν έχουν νομιμοποίηση ΟΗΕ και παραβιάζουν δικαιώματα άλλων χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής αντιπροσωπείας.