ΓΔ: 2623.03 0.66% Τζίρος: 450.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
businessdaily-Yulia-Navalnaya
Φωτο: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Γ. Ναβάλναγια: Μαφία το καθεστώς Πούτιν και πρέπει να λογοδοτήσουν

Η χήρα του δολοφονημένου Ρώσου ακτιβιστή κατά της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι, μίλησε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η κηδεία του θα γίνει στη Μόσχα την 1η Μαρτίου.

Την ανάγκη ο Βλαντιμίρ Πούτιν να λογοδοτήσει για ό,τι έχει κάνει στη Ρωσία αλλά και στην Ουκρανία επισήμανε η Γιούλια Ναβάλναγια η χήρα του δολοφονημένου Ρώσου ακτιβιστή κατά της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι, που μίλησε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Καλωσορίζοντάς την η πρόεδρος του ΕΚ κ. Ρομπέρτα Μετσόλα δήλωσε ότι «για πολλούς στη Ρωσία και εκτός αυτής, ο Αλεξέι Ναβάλνι αντιπροσώπευε την ελπίδα. Την ελπίδα σε καλύτερες μέρες. Ελπίδα σε μια ελεύθερη Ρωσία. Ελπίδα στο μέλλον». Τόνισε ότι «αν η ιστορία μας διδάσκει κάτι, αυτό είναι ότι οι πυλώνες της απολυταρχίας, στο τέλος, πάντα, πάντα καταρρέουν υπό το βάρος της δικής τους διαφθοράς και της εγγενούς επιθυμίας των ανθρώπων να ζήσουν ελεύθερα. Και όταν αναπόφευκτα το κάνουν, θα είναι χάρη σε αυτό που έκανε ο Αλεξέι και η οικογένειά σας».

Στην ομιλία της, η κ. Ναβάλναγια κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές, με επικεφαλής τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι ενορχήστρωσαν τη δολοφονία του κ. Ναβάλνι. Είπε ότι η δημόσια δολοφονία έδειξε για άλλη μια φορά σε όλους ότι «ο Πούτιν είναι ικανός για όλα και ότι δεν μπορείς να διαπραγματευτείς μαζί του». Εξέφρασε επίσης την ανησυχία της ότι κανένα από τα τρέχοντα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ δεν έχει πραγματικά σταματήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Για το σκοπό αυτό, η κ. Ναβάλναγια ζήτησε πιο καινοτόμες ιδέες για να νικηθεί το καθεστώς Πούτιν, τόσο στο εσωτερικό όσο και στις ενέργειές του προς τους γείτονές του.

«Αν θέλετε πραγματικά να νικήσετε τον Πούτιν, πρέπει να γίνετε καινοτόμοι (...) Δεν μπορείτε να πλήξετε τον Πούτιν με ένα ακόμη ψήφισμα ή ένα ακόμη σύνολο κυρώσεων που δεν διαφέρουν από τις προηγούμενες (...) Δεν έχετε να κάνετε με έναν πολιτικό αλλά με έναν αιμοσταγή μαφιόζο (...) Το πιο σημαντικό πράγμα είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν, οι φίλοι του, οι συνεργάτες του και οι φύλακες των χρημάτων της μαφίας (...) Εσείς, και όλοι μας, πρέπει να πολεμήσουμε αυτή την εγκληματική συμμορία».

Συνέχισε λέγοντας ότι, σε αυτή την περίπτωση, το να είσαι πολιτικά καινοτόμος σημαίνει να πολεμάς το οργανωμένο έγκλημα και όχι τον πολιτικό ανταγωνισμό.

«Όχι διπλωματικά σημειώματα, αλλά έρευνες για τις οικονομικές μηχανορραφίες. Όχι δηλώσεις ανησυχίας, αλλά έρευνα για τους συνεργάτες της μαφίας στις χώρες σας, για τους διακριτικούς δικηγόρους και χρηματοδότες που βοηθούν τον Πούτιν και τους φίλους του να κρύψουν χρήματα».

Επισήμανε επίσης ότι «σε αυτόν τον αγώνα έχετε αξιόπιστους συμμάχους - υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια Ρώσοι που είναι κατά του Πούτιν, κατά του πολέμου, κατά του κακού που φέρνει», πριν καταλήξει:

«Ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει για ό,τι έχει κάνει στη χώρα μου. Ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει για ό,τι έκανε σε μια γειτονική ειρηνική χώρα. Και ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει για όλα όσα έκανε στον Αλεξέι».

Την 1η Μαρτίου η κηδεία του Ναβάλνι

Η κηδεία και η αποχαιρετιστήρια τελετή για την ηγετική φιγούρα της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 1η Μαρτίου στη Μόσχα, ανέφερε σε ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιαρμίς.

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί στο νεκροταφείο Μπορισόφσκογε έπειτα από αποχαιρετιστήρια τελετή σε εκκλησία στην περιοχή Μαρίινο, ανέφερε. Ο σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου στη φυλακή.

Οι ρωσικές αρχές είχαν αποδώσει τον θάνατό του σε «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου». Υπενθυμίζεται ότι η μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι είχε δηλώσει ότι της επέτρεψαν να δει τη σορό του γιου της, μία εβδομάδα μετά τον θάνατό του σε φυλακή στην Αρκτική. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ζητά ενημέρωση από τις ΗΠΑ για τις συνομιλίες Γουίτκοφ-Πούτιν

Η ΕΕ περιμένει από τις ΗΠΑ να την ενημερώσουν για τις συνομιλίες Γουίτκοφ-Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την επιστροφή της αμερικανικής αποστολής από τη Ρωσία, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πάουλα Πίνιο.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας για Ουκρανία, ρόλος ΕΕ

Η ΕΕ ξεκαθαρίζει πως κάθε λύση για την Ουκρανία πρέπει να σέβεται την εδαφική της ακεραιότητα, ενώ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν έως τον τερματισμό του πολέμου, παρά τα δημοσιεύματα για ενδεχόμενες συνομιλίες με ΗΠΑ και Κίνα.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος ΕΕ: «Η στήριξή μας στην Ουκρανία πιο σημαντική από ποτέ»

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε τη σημασία της οικονομικής και αμυντικής στήριξης της ΕΕ στην Ουκρανία, αναφέροντας την εκταμίευση δισεκατομμυρίων ευρώ και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Ζήτησε και τη συμβολή άλλων εταίρων για τη λήξη του πολέμου.
Ευρωπαϊκή άμυνα σύμβολο
ΔΙΕΘΝΗ

Μπαρό: Η Ευρώπη αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της στήριξης προς την Ουκρανία

Τη διαρκή και σημαντική υποστήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία τόνισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό, σημειώνοντας πως το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας και πληροφοριών προέρχεται από Ευρωπαίους. Κάλεσμα στήριξης από Ολλανδό πρωθυπουργό.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πωλήσεις υδρογονανθράκων 320 δισ. στην ΕΕ παρά τις κυρώσεις

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι από το 2022 πούλησε στην Ευρώπη υδρογονάνθρακες αξίας 320 δισ. δολαρίων, παρά τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Φέτος οι εξαγωγές προς την ΕΕ έφτασαν τα 21,3 δισ. δολάρια.