ΓΔ: 2138.14 0.26% Τζίρος: 241.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
businessdaily-Yulia-Navalnaya
Φωτο: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Γ. Ναβάλναγια: Μαφία το καθεστώς Πούτιν και πρέπει να λογοδοτήσουν

Η χήρα του δολοφονημένου Ρώσου ακτιβιστή κατά της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι, μίλησε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η κηδεία του θα γίνει στη Μόσχα την 1η Μαρτίου.

Την ανάγκη ο Βλαντιμίρ Πούτιν να λογοδοτήσει για ό,τι έχει κάνει στη Ρωσία αλλά και στην Ουκρανία επισήμανε η Γιούλια Ναβάλναγια η χήρα του δολοφονημένου Ρώσου ακτιβιστή κατά της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι, που μίλησε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Καλωσορίζοντάς την η πρόεδρος του ΕΚ κ. Ρομπέρτα Μετσόλα δήλωσε ότι «για πολλούς στη Ρωσία και εκτός αυτής, ο Αλεξέι Ναβάλνι αντιπροσώπευε την ελπίδα. Την ελπίδα σε καλύτερες μέρες. Ελπίδα σε μια ελεύθερη Ρωσία. Ελπίδα στο μέλλον». Τόνισε ότι «αν η ιστορία μας διδάσκει κάτι, αυτό είναι ότι οι πυλώνες της απολυταρχίας, στο τέλος, πάντα, πάντα καταρρέουν υπό το βάρος της δικής τους διαφθοράς και της εγγενούς επιθυμίας των ανθρώπων να ζήσουν ελεύθερα. Και όταν αναπόφευκτα το κάνουν, θα είναι χάρη σε αυτό που έκανε ο Αλεξέι και η οικογένειά σας».

Στην ομιλία της, η κ. Ναβάλναγια κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές, με επικεφαλής τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι ενορχήστρωσαν τη δολοφονία του κ. Ναβάλνι. Είπε ότι η δημόσια δολοφονία έδειξε για άλλη μια φορά σε όλους ότι «ο Πούτιν είναι ικανός για όλα και ότι δεν μπορείς να διαπραγματευτείς μαζί του». Εξέφρασε επίσης την ανησυχία της ότι κανένα από τα τρέχοντα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ δεν έχει πραγματικά σταματήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Για το σκοπό αυτό, η κ. Ναβάλναγια ζήτησε πιο καινοτόμες ιδέες για να νικηθεί το καθεστώς Πούτιν, τόσο στο εσωτερικό όσο και στις ενέργειές του προς τους γείτονές του.

«Αν θέλετε πραγματικά να νικήσετε τον Πούτιν, πρέπει να γίνετε καινοτόμοι (...) Δεν μπορείτε να πλήξετε τον Πούτιν με ένα ακόμη ψήφισμα ή ένα ακόμη σύνολο κυρώσεων που δεν διαφέρουν από τις προηγούμενες (...) Δεν έχετε να κάνετε με έναν πολιτικό αλλά με έναν αιμοσταγή μαφιόζο (...) Το πιο σημαντικό πράγμα είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν, οι φίλοι του, οι συνεργάτες του και οι φύλακες των χρημάτων της μαφίας (...) Εσείς, και όλοι μας, πρέπει να πολεμήσουμε αυτή την εγκληματική συμμορία».

Συνέχισε λέγοντας ότι, σε αυτή την περίπτωση, το να είσαι πολιτικά καινοτόμος σημαίνει να πολεμάς το οργανωμένο έγκλημα και όχι τον πολιτικό ανταγωνισμό.

«Όχι διπλωματικά σημειώματα, αλλά έρευνες για τις οικονομικές μηχανορραφίες. Όχι δηλώσεις ανησυχίας, αλλά έρευνα για τους συνεργάτες της μαφίας στις χώρες σας, για τους διακριτικούς δικηγόρους και χρηματοδότες που βοηθούν τον Πούτιν και τους φίλους του να κρύψουν χρήματα».

Επισήμανε επίσης ότι «σε αυτόν τον αγώνα έχετε αξιόπιστους συμμάχους - υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια Ρώσοι που είναι κατά του Πούτιν, κατά του πολέμου, κατά του κακού που φέρνει», πριν καταλήξει:

«Ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει για ό,τι έχει κάνει στη χώρα μου. Ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει για ό,τι έκανε σε μια γειτονική ειρηνική χώρα. Και ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει για όλα όσα έκανε στον Αλεξέι».

Την 1η Μαρτίου η κηδεία του Ναβάλνι

Η κηδεία και η αποχαιρετιστήρια τελετή για την ηγετική φιγούρα της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 1η Μαρτίου στη Μόσχα, ανέφερε σε ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιαρμίς.

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί στο νεκροταφείο Μπορισόφσκογε έπειτα από αποχαιρετιστήρια τελετή σε εκκλησία στην περιοχή Μαρίινο, ανέφερε. Ο σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου στη φυλακή.

Οι ρωσικές αρχές είχαν αποδώσει τον θάνατό του σε «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου». Υπενθυμίζεται ότι η μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι είχε δηλώσει ότι της επέτρεψαν να δει τη σορό του γιου της, μία εβδομάδα μετά τον θάνατό του σε φυλακή στην Αρκτική. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Διχασμός στην κυβέρνηση για τη χαλάρωση κυρώσεων στη Ρωσία

Διαφωνίες εντός της ιταλικής κυβέρνησης για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας: Ο Σαλβίνι προτείνει χαλάρωση, όπως έκαναν οι ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ ο Ταγιάνι ζητά διατήρηση των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Απρόθυμη η ΕΕ να χαλαρώσει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε χαλάρωση των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η «μέγιστη πίεση» στη Ρωσία, παρά τις εκκλήσεις για μείωση των ενεργειακών τιμών από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Μανόμετρο φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πιθανή διακοπή εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η ρωσική κυβέρνηση θα συνεδριάσει άμεσα για να εξετάσει τη διακοπή εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νόβακ, μετά τις δηλώσεις Πούτιν για πιθανή διακοπή λόγω της κρίσης στο Ιράν.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Αντίποινα μετά τον περιορισμό της διπλωματικής αποστολής στις Βρυξέλλες

Η Ρωσία ανακοίνωσε αντίποινα μετά τον περιορισμό της διπλωματικής της αντιπροσωπείας από την ΕΕ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση μεροληπτική και σημειώνοντας πως η ΕΕ δεν πρέπει να συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.
Ρωσική οικονομία πετρέλαιο δολάριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Αντίδραση στο σχέδιο ΕΕ για μόνιμη απαγόρευση ρωσικού πετρελαίου

Η Μαρία Ζαχάροβα αποκάλεσε «τρελή» την ιδέα μόνιμης απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, όπως σχεδιάζει η ΕΕ. Η σχετική νομική πρόταση αναμένεται στις 15 Απριλίου, λίγο μετά τις εκλογές στην Ουγγαρία.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ζητά από Ουκρανία άμεση επισκευή του αγωγού Ντρούζμπα

Η ΕΕ κάλεσε την Ουκρανία να επισπεύσει τις επισκευές στον αγωγό πετρελαίου «Ντρούζμπα» που υπέστη ζημιές στον πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ενημέρωση στο Κίεβο για τα τέσσερα χρόνια από την εισβολή.