ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αλεξέι Ναβάλνι πορτρέτο
Ο Αλεξέι Ναβάλνι σε σοβαρό ύφος, πιθανόν σε δημόσια εκδήλωση ή συνέντευξη Τύπου.

Πέθανε στη φυλακή ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι

Ο επικριτής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν «αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από έναν περίπατο, χάνοντας σχεδόν αμέσως τις αισθήσεις του», ανέφερε το Interfax, επικαλούμενο την υπηρεσία των φυλακών.

Ο φυλακισμένος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε, ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές της περιφέρειας του Γιάμαλο-Νένετς όπου εξέτιε την ποινή του.

Ο επικριτής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν «αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από έναν περίπατο, χάνοντας σχεδόν αμέσως τις αισθήσεις του», ανέφερε το Interfax επικαλούμενο την υπηρεσία των φυλακών. Οι ιατρικές υπηρεσίες δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας, η οποία δεν έδωσε καμία αιτία θανάτου του 47χρονου ακτιβιστή.

Ο Αλ. Ναβάλνι από την Ουκρανία είχε επικριθεί για τις εθνικιστικές θέσεις του και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι είχε επιδοκιμάσει την εισβολή στην Κριμαία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πληροφορήθηκε τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές προχωρούν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους σχετικά με τον θάνατο του φυλακισμένου αντιφρονούντα, αλλά δεν έχει πληροφορίες για το θέμα.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, 47 ετών, εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών για «εξτρεμιστική δράση» σε σωφρονιστικό κέντρο στην Αρκτική υπό πολύ δυσμενείς συνθήκες. οι αλυσιδωτές του δίκες και οι συνθήκες κράτησής του θεωρήθηκαν τρόποι τιμωρίας του για την εναντίωσή του στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον κύκλο του.

Κατά τις δίκες του τους τελευταίους μήνες στις οποίες συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Αλεξέι Ναβάλνι φαινόταν αδυνατισμένος και γερασμένος. Υπέφερε από προβλήματα υγείας που συνδέονταν με την απεργία πείνας στην φυλακή και την απόπειρα δολοφονίας του μέσω δηλητηρίασης το 2020.

Η φυλάκιση δεν είχε κάμψει την αποφασιστικότητά του. Κατά την διάρκεια των ακροαματικών διαδικασιών και στα μηνύματα που ανέβαιναν στα κοινωνικά μέσα από τους συνηγόρους, ο Ναβάλνι δεν σταμάτησε να καταγγέλλει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον «παππού τον κρυμμένο στο καταφύγιο».

Στην δίκη του για «εξτρεμιστική δράση» κατήγγειλε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «τον πιο ηλίθιο και ανόητο πόλεμο του 21ου αιώνα.

Σε μηνύματά του στο Ιντερνετ αναφέρεται ειρωνικά στον εκφοβισμό που του επιφυλάσσουν οι σωφρονιστικές αρχές.

Σε μήνυμά του την 1η Φεβρουαρίου που δημοσιοποιήθηκε από την ομάδα του στα κοινωνικά μέσα, ο Αλεξέι Ναβάλνι καλούσε σε διαδηλώσεις παντού στην Ρωσία κατά την ψηφοφορία των προεδρικών εκλογών από τις 15 ως τις 17 Μαρτίου, στις οποίες είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει ο Πούτιν, αφού όλες οι προσωπικότητες της αντιπολίτευσης έχουν δολοφονηθεί, ριχτεί στην φυλακή ή εξαναγκαστεί σε εξορία, ενώ η καταστολή κάθε αντίπαλης φωνής συνεχίζεται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπόρις Πιστόριους πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πιστόριους: Να μην έχει η ρωσόφιλη AfD πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, ανακοίνωσε πως θέλει να αποτρέψει την πρόσβαση της AfD σε διαβαθμισμένες πληροφορίες, λόγω των στενών δεσμών του κόμματος με τη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός από νέα ουκρανική επίθεση στην Κριμαία

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες, ένας σοβαρά, από ουκρανική επίθεση στη ρωσοκρατούμενη Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα Αξιόνοφ. Η χερσόνησος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από πρόσφατα ουκρανικά πλήγματα.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν και Τραμπ συζήτησαν για Ουκρανία και διεθνή θέματα τηλεφωνικά

Οι πρόεδροι Πούτιν και Τραμπ συνομίλησαν τηλεφωνικά με αφορμή την 250ή επέτειο των ΗΠΑ, συζητώντας κυρίως για την Ουκρανία ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ, καθώς και για διεθνή ζητήματα όπως το Ιράν και η Μέση Ανατολή.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Πούτιν-Τραμπ για Ουκρανία και διεθνή θέματα, λέει το Κρεμλίνο

Ο Πούτιν και ο Τραμπ συζήτησαν τηλεφωνικά για την κρίση στην Ουκρανία ενόψει της συνόδου του NATO στην Άγκυρα, ενώ ο Ζελένσκι είχε επίσης επικοινωνία με τον Τραμπ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο και το Κίεβο.
Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα προειδοποιεί για απάντηση σε νυχτερινά χτυπήματα των Ουκρανών

Ο ρωσικός στρατός δήλωσε ότι θα απαντήσει στις ουκρανικές επιθέσεις με ντρόουν και πυραύλους, κυρίως στην Αγία Πετρούπολη, ενώ ανέφερε ότι κατέρριψε 494 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Φρίντριχ Μερτς
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία του Μερτς με τον Ζελένσκι ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησαν τις ρωσικές επιδρομές ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου θα εξεταστεί στρατιωτική βοήθεια 70 δισ. ευρώ για την Ουκρανία.