ΓΔ: 2643.62 1.28% Τζίρος: 333.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία Πακιστάν κυματίζει

Σε αποκατάσταση των σχέσεών τους προχωρούν Πακιστάν και Ιράν

Μολονότι το Ιράν και το Πακιστάν έχουν ταραχώδη προϊστορία, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία να πέσουν οι εντάσεις και να συνεργαστούν σε «όλα τα θέματα».

Το Πακιστάν και το Ιράν «συμφώνησαν να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση» των εντάσεων, μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσαν το ένα στο έδαφος του άλλου αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε το Ισλαμαμπάντ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συμφώνησαν ότι «η συνεργασία και ο συντονισμός στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος θα πρέπει να ενισχυθούν», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Πακιστανού υπουργού Τζαλίλ Αμπάς Τζιλάνι.

Νωρίτερα, ο Τζιλάνι μίλησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, μία ημέρα μετά τα πακιστανικά πυραυλικά πλήγματα σε ένα μεθοριακό χωριό του Ιράν, όπου σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά. Την Τρίτη το Ιράν έπληξε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους βάσεις της οργάνωσης Τζαΐς Αλ Αντλ στο πακιστανικό έδαφος. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν δύο παιδιά, σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές.

Μολονότι το Ιράν και το Πακιστάν έχουν ταραχώδη προϊστορία, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία να πέσουν οι εντάσεις και να συνεργαστούν σε «όλα τα θέματα».

Σύμφωνα με τα ιρανικά, κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Αμιραμπντολαχιάν είπε: «Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα του Πακιστάν μας ενδιαφέρουν πολύ και η διμερής συνεργασία είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε να εξουδετερώσουμε και να καταστρέψουμε τα στρατόπεδα των τρομοκρατών στο πακιστανικό έδαφος».

Το τηλεφώνημα έγινε την ώρα που ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Πακιστάν Ανουάρ ουλ Χακ Κακάρ συγκαλούσε την Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας, με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών των υπηρεσιών του στρατού, όπως ανέφερε μια πηγή του γραφείου του.

Ο Κακάρ συντόμευσε την παραμονή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και επέστρεψε στο Πακιστάν την Πέμπτη. Το γραφείο του ανέφερε ότι το Πακιστάν και το Ιράν θα μπορούσαν αμοιβαίως να ξεπεράσουν τα προβλήματα μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. «Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να λάβουν μέτρα για να αποκαταστήσουν τη σχέση τους όπως ήταν πριν από τις 16 Ιανουαρίου» και «το Πακιστάν θα καλωσορίσει και θα ανταποδώσει όλα τα θετικά μέτρα» που θα λάβει η Τεχεράνη, πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Άρνηση για απομάκρυνση εμπλουτισμένου ουρανίου από τη χώρα

Η Τεχεράνη διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει την απομάκρυνση εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν, το οποίο θεωρεί εθνικό πλούτο. Η τύχη των αποθεμάτων παραμένει βασικό σημείο τριβής με τις ΗΠΑ.
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία, Πακιστάν, Αίγυπτος και Σ. Αραβία καταδικάζουν τις επιθέσεις στο Ριάντ

Τουρκία, Πακιστάν, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία καταδίκασαν τις επιθέσεις Χούθι στο αεροδρόμιο Ριάντ ως «επικίνδυνη κλιμάκωση», εκφράζοντας πλήρη στήριξη στη Σαουδική Αραβία για την αντιμετώπιση των απειλών.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Καταδικάζει την επίθεση των Χούθι στο αεροδρόμιο του Ριάντ

Το Πακιστάν καταδίκασε την επίθεση των Χούθι στο αεροδρόμιο του Ριάντ και βρίσκεται σε επικοινωνία με τις σαουδαραβικές αρχές. Ο Ισάκ Νταρ ζήτησε να παρασχεθεί βοήθεια στους Πακιστανούς τραυματίες και τόνισε ότι τέτοιες επιθέσεις είναι απαράδεκτες.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις για φερόμενη διακίνηση όπλων προς το Ιράν

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις σε 10 άτομα και οντότητες από Κίνα και Πακιστάν, κατηγορώντας τους ότι βοήθησαν το Ιράν να αποκτήσει όπλα. Το ΥΠΟΙΚ δηλώνει αποφασισμένο να πλήξει όσους στηρίζουν το ιρανικό καθεστώς.
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Το "Σύμφωνο της Μέκκας" ίσως οδηγήσει σε αμυντική συμμαχία μουσουλμανικών χωρών

Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δήλωσε ότι η αμυντική συμφωνία Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Πακιστάν ίσως εξελιχθεί σε ευρύτερο μουσουλμανικό σύμφωνο, με πιθανή συμμετοχή του Ιράν. Η επικύρωση αναμένεται τον επόμενο μήνα.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Επείγουσες συνομιλίες Σ. Αραβίας, Τουρκίας και Πακιστάν μετά τις επιθέσεις στην Υεμένη

Οι αρχηγοί επιτελείων Άμυνας Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και Πακιστάν θα συναντηθούν εκτάκτως για να εξετάσουν μέτρα στήριξης του Ριάντ, βάσει τριμερούς συμφωνίας, μετά τις επιθέσεις των Χούθι στην Υεμένη.