ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα

Κατάληψη από ενόπλους σε ελληνόκτητο τάνκερ στον κόλπο του Ομάν

H Ambrey δεν κατονόμασε το πλοίο, τα δεδομένα της υπηρεσίας TankerTrackers δείχνουν πως πρόκειται για το St Nikolas, το οποίο είχε συλληφθεί το 2023 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε δεξαμενόπλοιο, το οποίο είχε εμπλακεί σε διένεξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, επιβιβάσθηκαν ένοπλοι ανατολικά του Ομάν και φαίνεται πως το πλοίο αλλάζει πορεία και κατευθύνεται προς τα ιρανικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας και με την αρχή Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ πρόκειται για το τάνκερ ST NIKOLAS. Το υπουργείο Ναυτιλίας, μεταξύ των μελών του πληρώματος είναι και ένας Έλληνας που είναι ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος.

Η εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey γνωστοποίησε πως το σύστημα παρακολούθησης AIS του δεξαμενοπλοίου, το οποίο φέρει σημαία των Νησιών Μάρσαλ, έπαψε να λειτουργεί ενώ το πλοίο κατευθυνόταν προς το ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ-ι-Τζασκ.

Το πλοίο, το οποίο είχε φορτώσει στο ιρακινό λιμάνι της Βασόρας, κατευθυνόταν προς το λιμάνι Αλιαγά στη δυτική Τουρκία.

Ενώ η Ambrey δεν κατονόμασε το πλοίο, τα δεδομένα της υπηρεσίας TankerTrackers δείχνουν πως πρόκειται για το St Nikolas, το οποίο είχε συλληφθεί το 2023 από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια επιχείρηση επιβολής κυρώσεων και ενώ έφερε τότε την ονομασία Suez Rajan.

Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει τότε ότι το σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) προσπαθούσε να στείλει ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα, σε παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων.

Η UKMTO είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα πως έλαβε την πληροφορία ότι σε πλοίο, το οποίο βρισκόταν περίπου 50 ναυτικά μίλια ανατολικά της ακτής του Ομάν, επιβιβάσθηκαν τέσσερις ή πέντε ένοπλοι.

Οι ένοπλοι αναφέρθηκε ότι φορούν μαύρες στολές στρατιωτικού τύπου και μαύρες μάσκες.

Σύμφωνα με την UKMTO, το πλοίο άλλαξε πορεία και κατευθύνεται προς τα ιρανικά χωρικά ύδατα, ενώ η επικοινωνία μαζί του έχει διακοπεί.

Η βρετανική αρχή, η οποία παρέχει πληροφορίες για την ασφάλεια της ναυτιλίας, ανακοίνωσε πως δεν κατάφερε να έρθει σε περαιτέρω επαφή με το πλοίο και οι αρχές εξακολουθούν να ερευνούν το επεισόδιο.

Ο αμερικανικός Πέμπτος Στόλος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο ή περαιτέρω πληροφορίες.

Το Suez Rajan μετέφερε πέρυσι περισσότερα από 980.000 βαρέλια λαθραίου ιρανικού αργού πετρελαίου όταν συνελήφθη και το πετρέλαιο κατασχέθηκε στο πλαίσιο αμερικανικής επιχείρησης για την επιβολή των κυρώσεων.

Επί δυόμιση μήνες δεν μπορούσε να ξεφορτώσει το ιρανικό πετρέλαιο εξαιτίας φόβων για επιβολή δευτερογενών κυρώσεων στα πλοία στα οποία αυτό θα μεταφορτωνόταν. Μετονομάσθηκε σε St Nikolas αφού ξεφόρτωσε το φορτίο του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άλ Χουνταϊντά λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Οι Χούθι διαψεύδουν το κλείσιμο του Στενού Μπαμπ ελ Μαντέμπ

Οι Χούθι της Υεμένης διευκρινίζουν ότι ο ναυτικός αποκλεισμός στοχεύει μόνο σε σαουδαραβικά πλοία και δεν αφορά το Στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ. Επίσης, ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις σε δύο σαουδαραβικά τάνκερ.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Απερίφραστη καταδίκη απειλών Χούθι κατά της ναυσιπλοΐας

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τις απειλές Χούθι στη ναυσιπλοΐα προς/από Σαουδική Αραβία και τονίζει τη σημασία προστασίας της ναυσιπλοΐας βάσει διεθνούς δικαίου, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην περιφερειακή σταθερότητα.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Πλοία αλλάζουν πορεία στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις απειλές των Χούθι

Τέσσερα δεξαμενόπλοια άλλαξαν πορεία στην Ερυθρά Θάλασσα μετά από προειδοποιήσεις των Χούθι, με δύο να κατευθύνονται προς τη Διώρυγα του Σουέζ, ενώ ένα πέμπτο πλοίο εγκατέλειψε τον προορισμό του στη Σαουδική Αραβία.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Χούθι: Προειδοποίηση σε ναυτιλιακές να μην προσεγγίζουν σαουδαραβικά λιμάνια

Οι Χούθι προειδοποιούν τις ναυτιλιακές να μην φορτώνουν ή εκφορτώνουν σε λιμάνια της Σαουδικής Αραβίας, απειλώντας με επιθέσεις στα πλοία. Ο αποκλεισμός αυξάνει τους κινδύνους για την παγκόσμια ενέργεια και το εμπόριο στον Κόλπο.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Πειρατές κατέλαβαν πετρελαιοφόρο ανοιχτά Υεμένης και το οδήγησαν στη Σομαλία

Ένοπλοι κατέλαβαν πετρελαιοφόρο ανοιχτά της Υεμένης και το οδήγησαν προς τη Σομαλία, σύμφωνα με την υεμενίτικη ακτοφυλακή. Αναβαθμίστηκε το επίπεδο απειλής λόγω επιθέσεων πειρατών, πρώτη φορά μετά από μήνες.