ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αντόνιο Ταγιάνι πορτρέτο

Ταγιάνι: Δικό της στρατό θα πρέπει να διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών, δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ των 27 εθνών θα πρέπει να εξορθολογίσει την ηγεσία της και να έχει μια ενιαία προεδρία, αντί της τρέχουσας δομής του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τον δικό της συνδυασμένο στρατό, πρέπει να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μπορούσε να συμμετάσχει στη διατήρηση της ειρήνης και την πρόληψη των συγκρούσεων, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, δήλωσε ότι η στενότερη ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία αποτελεί προτεραιότητα για το κόμμα Forza Italia του οποίου ηγείται. «Αν θέλουμε να είμαστε οι θεματοφύλακες της ειρήνης στον κόσμο, χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό στρατό. Και αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να έχουμε μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική σύζευξης», πρόσθεσε ο Ταγιάνι.

Είπε ότι «σε έναν κόσμο με ισχυρούς παίκτες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, οι κρίσεις από τη Μέση Ανατολή έως τον Ινδο-Ειρηνικό - οι Ιταλοί, οι Γερμανοί ή οι Γάλλοι πολίτες μπορούν να προστατεύσουν μόνο αυτό που ήδη υπάρχει - την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία βρίσκεται όλο και περισσότερο στην πολιτική ατζέντα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Ωστόσο, οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν περισσότερο στην επέκταση του ΝΑΤΟ, με τη Φινλανδία, μέλος της ΕΕ, να εντάσσεται στη συμμαχία πέρυσι και τη Σουηδία επίσης σε καλό δρόμο για να γίνει μέλος».

Ο Ταγιάνι δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ των 27 εθνών θα πρέπει να εξορθολογίσει την ηγεσία της και να έχει μια ενιαία προεδρία, αντί της τρέχουσας δομής του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Ταγιάνι είναι ο ηγέτης του κόμματος Forza Italia μετά τον θάνατο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέρυσι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ελβετία ζητά από την Ιταλία να δεχθεί επιστροφές προσφύγων

Η Ελβετία σχεδιάζει να επιστρέψει στην Ιταλία αιτούντες άσυλο που ανήκουν στις «δευτερογενείς ροές», με τις διαδικασίες να ξεκινούν τέλη Αυγούστου, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τη Ρώμη, σύμφωνα με την Corriere della Sera.
Θερμόμετρο και ήλιος
ΔΙΕΘΝΗ

Καύσωνας άνω των 35°C για 90 εκατ. Ευρωπαίους σήμερα, λέει το AFP

Περισσότεροι από 92 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, κυρίως σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, αναμένεται σήμερα να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 35°C, ενώ πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους προβλέπεται να δουν θερμοκρασίες άνω των 30°C, σύμφωνα με το AFP.
Τζόρτζια Μελόνι σε ράλι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία-Δανία: Ζητούν κέντρα επαναπατρισμού εκτός ΕΕ για μετανάστες

Οι πρωθυπουργοί Ιταλίας και Δανίας, Μελόνι και Φρεντέρικσεν, σε κοινή τους δήλωση τάσσονται κατά της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, επισημαίνοντας τις αρνητικές συνέπειες στην κοινωνία και την ανάγκη για αυξημένη ασφάλεια.
Ισπανικό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ένταση Ισπανίας-Ιταλίας για το μεταναστευτικό ζήτημα

Συνεχίζεται η κόντρα Ισπανίας-Ιταλίας για το μεταναστευτικό. Ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες τόνισε ότι πολλές χώρες, μεταξύ τους και η Ιταλία, δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς σε κρίσεις, όπως αυτές στη Λαμπεντούζα.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Μεσόγειος: Έλεγχος ευρωπαϊκής δύναμης σε τάνκερ του ρωσικού στόλου

Ιταλική αποστολή στη Μεσόγειο σταμάτησε για έλεγχο το δεξαμενόπλοιο Toa Payoh, που ανήκει σε ρωσικό “σκιώδη στόλο” και υπόκειται σε κυρώσεις. Το πλοίο έπλεε με σημαία Καμερούν προς Κωνσταντινούπολη, χωρίς να ανακοινωθεί κράτηση.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Η Ιταλία δεν θα μείνει θεατής στη μεταναστευτική κρίση Ισπανίας

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι η Ιταλία δεν θα παραμείνει θεατής στην κρίση της Ισπανίας και εξετάζει έκτακτα μέτρα, όπως την προσωρινή παύση της ζώνης Σένγκεν, για την προστασία των συνόρων και την αντιμετώπιση παράτυπης μετανάστευσης.