ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Trump, USA
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Ο Τραμπ εναντίον της απόφασης που τον «κόβει» από την κούρσα για το χρίσμα

Μια εβδομάδα έπειτα από παρόμοια απόφαση στο Κολοράντο, οι αρχές του Μέιν έκριναν την Πέμπτη πως ο πολιτικός που χαρακτηρίζεται αδιαφιλονίκητο φαβορί στην κούρσα των Ρεπουμπλικάνων «δεν είναι κατάλληλος για να ασκήσει το αξίωμα του προέδρου».

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσέφυγε στη δικαιοσύνη χθες Τρίτη για να ανατραπεί η απόφαση που τον αποκλείει από τα ψηφοδέλτια στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία Μέιν, τη δεύτερη που έλαβε τέτοιο μέτρο, δέκα μήνες προτού στηθούν κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Μια εβδομάδα έπειτα από παρόμοια απόφαση στο Κολοράντο, οι αρχές του Μέιν έκριναν την Πέμπτη πως ο πολιτικός που χαρακτηρίζεται αδιαφιλονίκητο φαβορί στην κούρσα των Ρεπουμπλικάνων «δεν είναι κατάλληλος για να ασκήσει το αξίωμα του προέδρου», εξαιτίας της αιματηρής επίθεσης οπαδών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, με σκοπό να εμποδιστεί η τυπική επικύρωση της νίκης του αντιπάλου του, του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Δικηγόροι του μεγιστάνα ζήτησαν χθες από τη δικαιοσύνη του Μέιν να ακυρώσει την απόφαση που πήρε η Δημοκρατική υπουργός Εσωτερικών της πολιτείας Μέιν, η Σένα Μπέλοους, χαρακτηρίζοντάς τη «μεροληπτική» πολιτικό, η οποία «ενήργησε κατά τρόπο αυθαίρετο και ιδιότροπο».

«Έχω εμπιστοσύνη στην απόφασή μου και στο κράτος δικαίου», αντέτεινε η κυρία Μπέλοους σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της μετά την προσφυγή του κ. Τραμπ.

Η υπουργός Εσωτερικών του Μέιν, όπως και το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας Κολοράντο, αποφάσισαν με βάση την 14η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που απαγορεύει να αναλαμβάνει δημόσιο αξίωμα οποιοδήποτε πρόσωπο ενεπλάκη σε «ανταρσία».

Σε βάρος του πρώην προέδρου (2017-2021) ασκήθηκαν διώξεις τον Αύγουστο σε ομοσπονδιακό επίπεδο καθώς και στην πολιτεία Τζόρτζια: κατηγορείται πως προσπάθησε να επιτύχει την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος του 2020.

Οι -ιστορικές- αποφάσεις των αρχών σε Μέιν και Κολοράντο δεν αφορούν σε αυτό το στάδιο παρά μόνο την εσωκομματική ψηφοφορία των Ρεπουμπλικάνων, που θα διεξαχθεί σε αυτές τις δυο πολιτείες την («Σούπερ Τρίτη») 5η Μαρτίου.

Ωστόσο, δεν είναι εφαρμοστέες όσο βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες στα δικαστήρια.

Περίπου δεκαπέντε διαδικασίες κινήθηκαν σε διάφορες πολιτείες με σκοπό να να αποκλειστεί ο κ. Τραμπ από την εσωκομματική διαδικασία του GOP. Στις πολιτείες Μίσιγκαν και Μινεσότα, απορρίφθηκαν.

Το ζήτημα αναμένεται εντέλει να κριθεί στο ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι εσωκομματικές ψηφοφορίες κατά πολιτεία για την ανάδειξη των υποψηφίων για την προεδρία ξεκινούν τη Δευτέρα 15η Ιανουαρίου στην Άιοβα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Η ABC της Disney προσφεύγει κατά Τραμπ για ελευθερία έκφρασης

Το ABC, θυγατρική της Disney, μηνύει την κυβέρνηση Τραμπ και την FCC, υποστηρίζοντας ότι απειλούν την ελευθερία του λόγου με πιέσεις για ανάκληση των αδειών του, λόγω διαφωνίας με το περιεχόμενο των εκπομπών του.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση Τραμπ για αποζημίωση

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε νέα προσφυγή του Τραμπ για αναίρεση καταδίκης του να πληρώσει 5,6 εκατ. δολάρια στη συγγραφέα Κάρολ για σεξουαλική επίθεση και δυσφήμηση, χωρίς να αιτιολογήσει την απόφαση.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η αγωγή Τραμπ κατά Χάρβαρντ για τις διαδηλώσεις Ισραήλ

Ομοσπονδιακός δικαστής της Βοστόνης απέρριψε την αγωγή της κυβέρνησης Τραμπ κατά του Χάρβαρντ για ανοχή σε αντισημιτικές ενέργειες υπέρ Παλαιστινίων, κρίνοντας πως δεν υπήρξαν επαρκή στοιχεία για παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Μήνυση κατά Τραμπ για πώληση πρόσβασης σε αναρτήσεις στο Truth Social

Δύο αμερικανικά ΜΜΕ κατέθεσαν αγωγή στη Νέα Υόρκη κατά της πώλησης προνομιακής πρόσβασης στις αναρτήσεις του Τραμπ στο Truth Social, χαρακτηρίζοντας το σύστημα «διεφθαρμένο και αντισυνταγματικό».
Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Οριακή έγκριση Τοντ Μπλανς ως υπουργού Δικαιοσύνης από Γερουσία

Με οριακή πλειοψηφία (50-49) οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία επικύρωσαν τον Τοντ Μπλανς ως Γενικό Εισαγγελέα, παρά δικομματικές ανησυχίες για την ανεξαρτησία του. Κόλινς και Μουρκόφσκι ψήφισαν κατά του διορισμού.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Εθνική ντροπή» το μπλόκο στο χορευτικό σαλόνι του Λευκού Οίκου

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε «εθνική ντροπή» τη δικαστική απόφαση που μπλοκάρει τη δημιουργία αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο, δηλώνοντας πως απειλεί την εθνική ασφάλεια και προανήγγειλε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.