ΓΔ: 2593.57 -0.90% Τζίρος: 244.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία του Ιράν

Το Ιράν έστειλε το πολεμικό πλοίο Alborz στην Ερυθρά Θάλασσα σήμερα

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim δεν έδωσε λεπτομέρειες για την αποστολή του, ωστόσο ανέφερε ότι ιρανικά πολεμικά πλοία επιχειρούν για την ασφάλεια των ναυτιλιακών οδών, την καταπολέμηση της πειρατείας και την εκτέλεση άλλων καθηκόντων από το 2009.

Στην Ερυθρά Θάλασσα, εισήλθε το πολεμικό πλοίο Alborz του Ιράν, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, σε μια περίοδο κλιμακούμενης έντασης σε αυτή την βασική ναυτιλιακή οδό που σημειώνονται τακτικές επιθέσεις κατά πλοίων από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.

Το Tasnim δεν έδωσε λεπτομέρειες για την αποστολή του Alborz, ωστόσο ανέφερε ότι ιρανικά πολεμικά πλοία επιχειρούν σε ανοιχτά ύδατα για την ασφάλεια των ναυτιλιακών οδών, την καταπολέμηση της πειρατείας και την εκτέλεση άλλων καθηκόντων από το 2009. Από τον Νοέμβριο, οι σιίττες αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν πολλαπλασιάσει επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι «συνδέονται με το Ισραήλ», σε αλληλεγγή προς τους Παλαιστινίους εν μέσω του πολέμου Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Μπροστά σε αυτά τα περιστατικά, πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν επανασχεδιάσει τις διαδρομές δρομολογίων πλοίων τους επιλέγοντας την πιο δαπανηρή διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στο νότιο άκρο της Αφρικής, αντί της διέλευσης μέσω της διώρυγας του Σουέζ, από όπου μεταφέρεται σχεδόν το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Το πολεμικό πλοίο Alborz εισήλθε στην Ερυθρά Θάλασσα μέσω του στενού Μπαμπ ελ-Μαντέμπ τόνισε το Tasnim, χωρίς να αναφέρει το πότε. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόνισαν ότι το πλοίο εισήλθε στα ύδατα αυτά αργά το Σάββατο. Στο τελευταίο περιστατικό επίθεσης των σιιτών ανταρτών, δέκα αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν χθες από αμερικανικά πυρά που βύθισαν στην Ερυθρά Θάλασσα τα σκάφη τους την ώρα που πραγματοποιούσαν επίθεση στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk Hangzhou.

Η γιγάντια δανική εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών Maersk ανακοίνωσε έπειτα πως αναστέλλει για 48 ώρες τη διέλευση του στόλου της από το στρατηγικής σημασίας στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο αρχηγός του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού, Σαχράμ Ιράνι σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης στις 2 Δεκεμβρίου είχε αναφέρει ότι το Alborz εκτελεί αποστολές στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν Μοχάμεντ Ρεζά Αστιανί δήλωσε στις 14 Δεκεμβρίου αναφορικά με την Ερυθρά Θάλασσα ότι «κανείς δεν μπορεί να κάνει μια κίνηση σε μια περιοχή όπου κυριαρχούμε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Κήρυξη άνευ προηγουμένου οικονομικού πολέμου στο Ιράν

Ο Τραμπ προειδοποίησε πως κάθε χώρα που βοηθά το Ιράν θα υποστεί σοβαρές οικονομικές συνέπειες, εντείνοντας την πίεση στην Τεχεράνη, ενώ κατηγόρησε το Ιράν ότι δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για συμφωνία.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Τρομερές συνέπειες» για χώρες που βοηθούν οικονομικά το Ιράν

Ο Τραμπ προειδοποίησε για "τρομερές" οικονομικές συνέπειες σε χώρες που θα στηρίξουν το Ιράν, αυξάνοντας την πίεση προς την Τεχεράνη. Κατηγόρησε επίσης το Ιράν ότι έχασε την ευκαιρία για συμφωνία με αυτόν.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σοβαρές συνέπειες για χώρες που βοηθούν οικονομικά το Ιράν

Ο Τραμπ προειδοποίησε με σκληρές οικονομικές κυρώσεις όποια χώρα βοηθήσει το Ιράν, κλιμακώνοντας την πίεση της Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη μετά τους αμερικανοϊσραηλινούς βομβαρδισμούς του Φεβρουαρίου.
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κτήριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εγρήγορση η Αθήνα μετά τις ιρανικές απειλές για επιθέσεις σε Κύπρο, Βουλγαρία

Εγρήγορση στην Αθήνα μετά τις ιρανικές απειλές για πλήγματα σε αμερικανικούς στόχους στη ΝΑ Ευρώπη. Εξετάζεται η μεταφορά Patriot στη Σούδα. Ανοιχτή να παράσχει εκ νέου προστασία στη Σόφια η Αθήνα. Τι γίνεται με την Κύπρο.
Σύστημα Patriot σε δράση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΘΑ: Υπό μελέτη η αποστολή Patriot στη Σούδα

Το ΥΠΕΘΑ εξετάζει μεταφορά πυροβολαρχίας PATRIOT από την Κάρπαθο στη Σούδα λόγω απειλών του Ιράν, καθώς και ενδεχόμενη ελληνική βοήθεια στη Βουλγαρία με PATRIOT. Στην Κύπρο παραμένουν F16 και η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ.