Αντιαρματικός πύραυλος που φέρεται να εκτόξευσε η Χεζμπολάχ, έπληξε την ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Μαρίας στο Ικρίτ, στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων. Ο πόλεμος που ξεκίνησε μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου συνεχίζεται, ενώ απομακρύνεται η πιθανότητα να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή.
Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) «ένας αντιαρματικός πύραυλος από τον Λίβανο έπληξε απευθείας την εκκλησία, τραυματίζοντας έναν πολίτη», με τον ισραηλινό στρατό να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η επίθεση δεν είναι μόνο μια ξεκάθαρη παραβίαση της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και μια παραβίαση της ελευθερίας της λατρείας».
Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να σιγήσουν τα όπλα στη Γάζα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμήνυσε ότι ο πόλεμος θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ με άρθρο του στη Wall Street Journal θέτει τους όρους του για τον τερματισμό του πολέμου. Νωρίτερα, Χαμάς και ισλαμική Τζιχάντ φέρονται να είχαν απορρίψει αιγυπτιακό σχέδιο για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
«Δεν θα σταματήσουμε (...) θα εντείνουμε τις μάχες τις ημέρες που έρχονται. Αυτός θα είναι μακρύς πόλεμος», διεμήνυσε ο κ. Νετανιάχου, αφού επισκέφθηκε στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας.
Από τις στήλες των άρθρων γνώμης της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, ο ισραηλινός πρωθυπουργός όρισε τρία «προαπαιτούμενα» για να υπάρξει ειρήνη. «Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, η Γάζα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και η παλαιστινιακή κοινωνία πρέπει να αποριζοσπαστικοποιηθεί», απαρίθμησε.
Η αποτροπή της διακίνησης όπλων θα «απαιτήσει να δημιουργηθεί προσωρινή ζώνη ασφαλείας στην περίμετρο της Γάζας», ανέφερε ακόμη ο κ. Νετανιάχου, που αποκλείει την ανάθεση της διακυβέρνησης του θυλάκου στην Παλαιστινιακή Αρχή, στην οποία προσάπτει πως «χρηματοδοτεί και εξυμνεί την τρομοκρατία» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Για «το εγγύς μέλλον», το Ισραήλ θα αναλάβει «την κύρια ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα», από όπου αποσύρθηκε μονομερώς το 2005, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής, επανέλαβε.
Κατά την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε επίσης διατεθειμένος να ενθαρρύνει την εθελοντική μετανάστευση των Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας. Το «πρόβλημα», είπε σε κοινοβουλευτικούς του κόμματός του, του Λικούντ, «δεν είναι αν πρέπει να επιτρέψουμε την έξοδο, αλλά αν θα βρεθεί χώρα διατεθειμένη να απορροφήσει» τον πληθυσμό που θα φύγει, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Χααρέτς.
Η Χαμάς αντέδρασε χαρακτηρίζοντας «γελοίο σχέδιο» τη δήλωση αυτή. Οι Παλαιστίνιοι, τόνισε, «αρνούνται να απελαθούν και να εκτοπιστούν», δεν πρόκειται να δεχθούν «την εξορία» και «δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να παραμείνουν στη γη μας», τόνισε σε ανακοίνωσή της σε εξοργισμένο τόνο.
Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, 20.674 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ οι τραυματίες είναι σχεδόν 55.000.