Η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε να χορηγήσει στην Intel επιχορήγηση ύψους 3,2 δισ δολαρίων για το νέο εργοστάσιο κατασκευής τσιπ αξίας 25 δισ. δολαρίων που σχεδιάζει να κατασκευάσει στη νότια περιοχή της χώρας, όπως ανακοίνωσαν και οι δύο πλευρές, στη μεγαλύτερη επένδυση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ εταιρεία στο Ισραήλ.
Καθώς το Ισραήλ παραμένει εγκλωβισμένο στον πόλεμο με την Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου, η ανακοίνωση αυτή αποτελεί «ψήφος εμπιστοσύνης» από τον αμερικανικό κολοσσό προς τη χώρα, σε μια εποχή που η Ουάσινγκτον έχει αυξήσει τις πιέσεις προς το Ισραήλ να λάβει περαιτέρω μέτρα για την ελαχιστοποίηση των ζημιών στους αμάχους στη Γάζα. Οι μετοχές της Intel σημείωναν άνοδο 1,9% στα 48,90 δολάρια κατά την προ-χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση στον Nasdaq.
Το σχέδιο επέκτασης για την τοποθεσία Kiryat Gat που απέχει 42 χιλιόμετρα από τη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς αποτελεί «σημαντικό μέρος των προσπαθειών της Intel να προωθήσει μια πιο ανθεκτική παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, παράλληλα με τις τρέχουσες και προγραμματισμένες επενδύσεις της εταιρείας στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε η Intel σε ανακοίνωσή της.
Υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Pat Gelsinger, η Intel έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην κατασκευή εργοστασίων σε τρεις ηπείρους για να αποκαταστήσει την κυριαρχία της στην κατασκευή τσιπ και να ανταγωνιστεί τους αντιπάλους AMD, Nvidia και Samsung.
Η Intel σχεδιάζει να δαπανήσει περισσότερα από 30 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη δύο εργοστασίων παραγωγής τσιπ στο Μαγδεμβούργο, στο πλαίσιο ενός επενδυτικού σχεδίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλη την Ευρώπη για την ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας τσιπ. Το Βερολίνο έχει υποσχεθεί μεγάλες επιδοτήσεις για να προσελκύσει τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα.
Το 2022, η Intel δήλωσε ότι θα επενδύσει έως και 100 δισ. δολάρια για την κατασκευή του δυνητικά μεγαλύτερου συγκροτήματος κατασκευής τσιπ στον κόσμο στο Οχάιο και οι ανταγωνιστές Samsung και Taiwan Semiconductor Manufacturing έχουν επίσης ανακοινώσει μεγάλα επενδυτικά σχέδια στις ΗΠΑ.
Τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας του Ισραήλ δήλωσαν ότι η επένδυση της Intel, ειδικά αυτή την περίοδο και υπό το πρίσμα του παγκόσμιου ανταγωνισμού για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στον τομέα των τσιπ, αποτελεί σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία του Ισραήλ. Είπαν ότι η επένδυση έχει άμεσα δημοσιονομικά οφέλη για το Ισραήλ που θα είναι σημαντικά υψηλότερα από την κρατική επιχορήγηση.
Εκτός από την επιχορήγηση που ανέρχεται στο 12,8% της συνολικής επένδυσης, η εταιρεία κατασκευής τσιπ δεσμεύτηκε επίσης να αγοράσει αγαθά και υπηρεσίες αξίας 16,6 δισ. δολαρίων από ισραηλινούς προμηθευτές κατά την επόμενη δεκαετία, ενώ το νέο εργοστάσιο αναμένεται να δημιουργήσει αρκετές χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Η Intel απέκτησε παρουσία στο Ισραήλ το 1974 και σήμερα διαθέτει τέσσερις εγκαταστάσεις ανάπτυξης και παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου παραγωγής της στο Kiryat Gat που ονομάζεται Fab 28, το οποίο παράγει την τεχνολογία Intel 7, και απασχολεί σχεδόν 12.000 άτομα στη χώρα, ενώ έμμεσα απασχολεί άλλα 42.000 άτομα. Με περίπου 9 δισ. δολάρια, οι εξαγωγές της Intel αντιπροσωπεύουν το 5,5% των συνολικών εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας.
Η Intel, μία από τις περίπου 500 πολυεθνικές εταιρείες στο Ισραήλ και η οποία αγόρασε το 2017 την ισραηλινή εταιρεία τεχνολογίας αυτοοδήγησης αυτοκινήτων Mobileye για 15,3 δισ. δολάρια, αρνήθηκε να πει ποια τεχνολογία θα παράγεται στο νέο εργοστάσιο Fab 38, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζεται, ενώ αναμένεται να ανοίξει το 2028 και να λειτουργήσει μέχρι το 2035.