ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Sri Lanka, Flag, Simaia
Φωτο: Shutterstock

Χιλιάδες κρατούμενοι στη Σρι Λάνκα έλαβαν χάρη λόγω Χριστουγέννων

Η χώρα, οι κάτοικοι της οποίας είναι κυρίως βουδιστές, ανακοίνωσε τον Μάιο ομαδική αμνηστία κατά την εορτή Βεσάκ, που σηματοδοτεί τη γέννηση, τη φώτιση και τον θάνατο του Βούδα.

Σε πάνω από 1.000 φυλακισμένους στη Σρι Λάνκα δόθηκε προεδρική χάρη με αφορμή τα Χριστούγεννα, όπως δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της σωφρονιστικής διοίκησης. Μεταξύ των 1.004 κρατουμένων που αφέθηκαν ελεύθεροι περιλαμβάνονται άνθρωποι που είχαν φυλακιστεί για τη μη πληρωμή προστίμων, δήλωσε ο αξιωματούχος Γκαμίνι Ντισαναγιάκε. Η Σρι Λάνκα, οι κάτοικοι της οποίας είναι κυρίως βουδιστές, ανακοίνωσε τον Μάιο ομαδική αμνηστία κατά την εορτή Βεσάκ, που σηματοδοτεί τη γέννηση, τη φώτιση και τον θάνατο του Βούδα.

Κατά την διάρκεια της εβδομάδας πριν από τα Χριστούγεννα, η αστυνομία της Σρι Λάνκα διεξήγαγε επιχείρηση κατά του εμπορίου ναρκωτικών, η οποία επικρίθηκε από υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την απουσία νόμιμων ενταλμάτων και προκαταρκτικών ερευνών. Σχεδόν 13.700 άνθρωποι που φέρονται να εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών συνελήφθησαν, όπως και 1.100 χρήστες, που πρέπει να υποβληθούν σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης σε κέντρα του στρατού, όπως ανακοίνωσαν χθες οι δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Η επιχείρηση αναμένεται να συνεχιστεί από την 27η Δεκεμβρίου (σ.σ. μεθαύριο Τετάρτη), σύμφωνα με τις αρχές στο Κολόμπο. Οι φυλακές της Σρι Λάνκα είναι διαβόητες για τις συνθήκες συνωστισμού σε αυτές. Περίπου 30.000 κρατούμενοι βρίσκονται σε υποδομές φτιαγμένες για 11.000 ανθρώπους, κατά επίσημα στοιχεία έως την περασμένη Παρασκευή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Γερμανική Αστυνομία νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ύποπτος ισλαμιστής για την επίθεση στο Pride του Βερολίνου

Η αστυνομία Βερολίνου ταυτοποίησε ως ισλαμιστή τον ύποπτο για την επίθεση με βαν σε φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ+, όμως παραμένει ασύλληπτος. Από την επίθεση ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 16 τραυματίστηκαν στη γιορτή της Ημέρας Christopher Street.
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύρος: Διώξεις στο ζευγάρι για τον θάνατο διασώστριας του ΕΚΑΒ

Ποινικές διώξεις αντιμετωπίζει ζευγάρι στη Σύρο για τον θάνατο 42χρονης διασώστριας του ΕΚΑΒ. Ο 41χρονος κατηγορείται για θανατηφόρα σωματική βλάβη, η σύζυγός του για συνέργεια. Οι Αρχές συνεχίζουν την έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ της απομάκρυνσης Χαν ψήφισαν τα κράτη-μέλη του ΔΠΔ, δηλώνει ο Ισραηλινός πρέσβης

Τα μέλη του ΔΠΔ ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του Καρίμ Χαν μετά από καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση, τις οποίες ο ίδιος αρνείται. Οι ΗΠΑ, που δεν ανήκουν στο ΔΠΔ, του επέβαλαν κυρώσεις λόγω των ενταλμάτων κατά Ισραηλινών αξιωματούχων.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Υπέρ αποπομπής του εισαγγελέα ΔΠΔ Καρίμ Χαν ψήφισαν τα μέλη

Η Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αποφάσισε την αποπομπή του εισαγγελέα Καρίμ Χαν, έπειτα από καταγγελία για σεξουαλική επίθεση, με 82 ψήφους υπέρ. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και τη διαδικασία απόλυσής του.
Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Στήριξη ελευθερίας έκφρασης με το ν/σ για τις SLAPP αγωγές

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας, υπογράμμισε πως το κράτος δικαίου είναι καθημερινή εμπειρία των πολιτών και το νέο νομοσχέδιο ενισχύει τη δικαιοσύνη και προστατεύει τα δικαιώματα, αντιμετωπίζοντας τις καταχρηστικές αγωγές.