ΓΔ: 2569.82 1.56% Τζίρος: 262.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Διανομέας με μηχανάκι
Φώτο: Shutterstock

Μπλόκο χωρών στο νόμο για τους εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες

Με μπροστάρη τη Γαλλία, ευρωπαϊκές χώρες αντιτίθενται στον ευρωπαϊκό νόμο να επαναχαρακτηριστούν ως μισθωτοί ορισμένοι εργαζόμενοι σε εφαρμογές όπως οι Uber και η Deliveroo.

Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, απέρριψαν σήμερα τη νομοθεσία για την ενίσχυση των διαιωμάτων των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες, την οποία είχαν διαπραγματευθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μόλις εννέα ημέρες μετά την ανακοίνωση μιας συμφωνίας η οποία είχε εμφανισθεί ως σημαντική κοινωνική πρόοδος.

Η νομοθεσία προέβλεπε τον επαναχαρακτηρισμό ως μισθωτών ορισμένων προσώπων που εργάζονται για εφαρμογές όπως οι Uber και Deliveroo, που σήμερα θεωρούνται ανεξάρτητοι εργαζόμενοι. Η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία συντονίζει μέχρι το τέλος της χρονιάς τις συνομιλίες των 27, ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία, στο τέλος συνεδρίασης στις Βρυξέλλες των πρεσβευτών των χωρών μελών, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Η υποστήριξη 15 χωρών μελών από τις 27, που να αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ, ήταν απαραίτητη.

Ο Γάλλος υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισό είχε εξηγήσει προχθές, Τετάρτη, ότι το Παρίσι θεωρεί πως ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε απέχει πολύ από τη θέση που είχε υιοθετηθεί τον Ιούνιο από το Συμβούλιο, κυρίως όσον αφορά το ζήτημα των «επαναχαρακτηρισμών», οι οποίοι γίνονται με υπερβολικά αυτόματο τρόπο και φέρεται ότι θα προκαλούσαν υπερβολικά πολλές διενέξεις.

«Όταν πηγαίνεις προς μια κατευθυντήρια οδηγία που θα επέτρεπε μαζικούς επαναχαρακτηρισμούς, περιλαμβανομένων ανεξάρτητων εργαζομένων οι οποίοι επιμένουν στο καθεστώς τους ως ανεξάρτητων, δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε», είχε δηλώσει ο Ντισό στη γαλλική Γερουσία απαντώντας σε ερωτήσεις προς την κυβέρνηση.

Εντούτοις στις 13 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των συννομοθετών. Τώρα θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του κειμένου. Έγκειται στη βελγική προεδρία, η οποία ξεκινάει τον Ιανουάριο, να καθορίσει την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για να βρεθεί ένας νέος συμβιβασμός με τους ευρωβουλευτές.

«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στη βελγική προεδρία ότι θα προχωρήσει αυτό το πολύ σημαντικό φάκελο», αντέδρασε ο ευρωπαίος επίτροπος για τα Κοινωνικά Δικαιώματα Νικολά Σμιτ, ο οποίος πρωτοστάτησε στο σχέδιο κανονιστικής ρύθμισης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρίν Λε Πεν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Λεπέν: Δεσμεύομαι ότι η επιρροή των Βρυξελλών στη χώρα θα είναι μικρότερη

Η Μαρίν Λεπέν, φαβορί για τις γαλλικές εκλογές, ξεκίνησε επίσημα την καμπάνια της υποσχόμενη αποκατάσταση τάξης και εθνικής αυτοπεποίθησης, επιμένοντας στη μηδενική ανοχή και στην ασφάλεια ως βασική προτεραιότητα.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ζητά από τη Γαλλία προστασία του δικαιώματος ειρηνικής διαδήλωσης

Η ΕΕ κάλεσε τη Γαλλία να διασφαλίσει το δικαίωμα ειρηνικής διαδήλωσης, καταδικάζοντας ως απαράδεκτες τις λεηλασίες και τους εμπρησμούς. Τόνισε ότι ειρηνικοί διαδηλωτές δεν πρέπει να συγχέονται με όσους προκαλούν βία.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Συζητήσεις για έξτρα χρηματοδότηση στην Ουκρανία, λέει ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως οι σύμμαχοι θα εξετάσουν το αίτημα της Ουκρανίας για επιπλέον 70 δισ. ευρώ, χωρίς να δεσμευτεί για το ποσό. Κατηγόρησε τη Λεπέν ότι η διακοπή στήριξης βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια Ευρώπης και Γαλλίας.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Γερμανία σε συμφωνία για ρύπους αυτοκινήτων και «Made in EU»

Γαλλία και Γερμανία σχεδιάζουν μείωση 90% στις εκπομπές CO2 από αυτοκίνητα ως το 2035, αντί για 100%. Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο στη Βρετανία για ένταξη στους κανόνες «Made in EU», υπό όρους αμοιβαιότητας και συμφωνίας με όρους της ΕΕ.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ζητά συμφωνία για τον προϋπολογισμό ΕΕ πριν το 2027

Ο Μακρόν τόνισε ότι η επίτευξη συμφωνίας για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ θα είναι πιο δύσκολη το 2027 λόγω εκλογών, καλώντας για λύση εντός του έτους, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των 27 παραμένουν σημαντικές.