Το Ισραήλ φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη νέες διαπραγματεύσεις για την ανάκτηση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, αφού μια πηγή δήλωσε ότι ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, μιας χώρας που μεσολαβεί στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο ότι ο πόλεμος στη Γάζα είναι υπαρξιακός και πρέπει να διεξαχθεί μέχρι τη νίκη. Είπε ότι η Γάζα μετά το τέλος των συγκρούσεων, θα είναι αποστρατιωτικοποιημένη και υπό ισραηλινό έλεγχο για λόγους ασφαλείας. Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα βοήθησε να επιτευχθεί μια μερική συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων τον Νοέμβριο, δήλωσε ο Νετανιάχου, υποσχόμενος να διατηρήσει την έντονη στρατιωτική πίεση στη Χαμάς. Έχει ορκιστεί να καταστρέψει την μαχητική παλαιστινιακή ομάδα, η οποία διαχειρίζεται την πυκνοκατοικημένη λωρίδα.
«Η εντολή που δίνω στη διαπραγματευτική ομάδα βασίζεται σε αυτή την πίεση, χωρίς την οποία δεν έχουμε τίποτα», είπε. Μαχητές της Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και συνέλαβαν 240 ομήρους σε μια αιφνιδιαστική επιδρομή στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Η αντεπίθεση του Ισραήλ έχει σκοτώσει σχεδόν 19.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, και έχει αφήσει χιλιάδες θαμμένους στα ερείπια. Ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι η καταστροφή της Γάζας και ο εκτοπισμός των περισσότερων από τα 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους της - πολλοί ζουν σε σκηνές και αυτοσχέδια καταφύγια χωρίς φαγητό ή καθαρό νερό - είναι μια ανθρωπιστική κρίση.
Ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι αργά την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος, καθώς η προσοχή στράφηκε σε μια πιθανή εκεχειρία στη Γάζα και σε μια συμφωνία αιχμαλώτων και ομήρων. Η συνάντηση στην Ευρώπη ήταν προφανώς η πρώτη μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων από το Ισραήλ και το Κατάρ, το οποίο ενεργεί ως μεσολαβητής, μετά την κατάρρευση της επταήμερης κατάπαυσης του πυρός στα τέλη Νοεμβρίου.
Ο Νετανιάχου απέφυγε να απαντήσει σε μια ερώτηση σχετικά με τη συνάντηση, αλλά επιβεβαίωσε ότι είχε δώσει οδηγίες στη διαπραγματευτική ομάδα. «Έχουμε σοβαρές επικρίσεις για το Κατάρ», είπε, αναφερόμενος στους δεσμούς του πλούσιου σε φυσικό αέριο κράτους του Κόλπου με τη Χαμάς και τον μεγάλο εχθρό του Ισραήλ, το Ιράν. «Αλλά αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε την ανάκτηση των ομήρων μας».
Η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «επιβεβαιώνει τη θέση της να μην ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή κρατουμένων, εκτός εάν η επίθεση εναντίον του λαού μας σταματήσει μια για πάντα», προσθέτοντας: «Το κίνημα κοινοποίησε αυτή τη θέση σε όλους τους διαμεσολαβητές». Η τυχαία δολοφονία τριών ομήρων από τις ισραηλινές δυνάμεις έχει αυξήσει την πίεση στον Νετανιάχου να βρει έναν τρόπο να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όσων κρατούνται.
Καθώς μιλούσε ο Νετανιάχου, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο Τελ Αβίβ, με ορισμένους να κρατούν πλακάτ, συμπεριλαμβανομένου ενός που έγραφε «βγάλτε τους από την κόλαση». Ένας ομιλητής φώναξε: «Φέρτε τους σπίτι τώρα!» Το βράδυ του Σαββάτου, κάτοικοι ανέφεραν εντατικοποίηση των μαχών στο κέντρο του Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα, με ισραηλινά αεροπλάνα και τανκς να βομβαρδίζουν και να βομβαρδίζουν και τον ήχο χειροβομβίδων, που προφανώς εκτοξεύονταν από μαχητές της Χαμάς.
«Κάθε μέρα η κατάσταση χειροτερεύει. Το φαγητό λιγοστεύει, το νερό χειροτερεύει. Μόνο ο θάνατος, ο φόβος και η καταστροφή μεγαλώνουν», δήλωσε η Σαμίρα, 40 ετών, μητέρα τεσσάρων παιδιών, η οποία έχει εκτοπιστεί στη Ράφα, κοντά στα νότια σύνορα με την Αίγυπτο. Σε ένδειξη των ευρύτερων επιπτώσεων της σύγκρουσης, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι της Υεμένης δήλωσαν ότι επιτέθηκαν στο ισραηλινό θέρετρο Εϊλάτ της Ερυθράς Θάλασσας με ένα σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ένα από τα πολλά περιστατικά μη επανδρωμένων αεροσκαφών που αναφέρθηκαν στην περιοχή το Σάββατο.
Δύο μεγάλες εταιρείες εμπορευματικών μεταφορών δήλωσαν ότι θα αποφύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ, καθώς οι Χούθι ενέτειναν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι το αντιτορπιλικό Carney είχε καταρρίψει 14 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα. Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι ένα από τα πολεμικά πλοία της κατέρριψε ένα ύποπτο επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που στόχευε την εμπορική ναυτιλία.