Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε χθες Πέμπτη στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου πως είναι απαραίτητο να προστατεύονται οι άμαχοι, καθώς μαίνονται μάχες σε αστικό περιβάλλον, σε πόλεις της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου.
«Ο πρόεδρος έδωσε έμφαση στην απόλυτη ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι και να διαχωριστεί ο άμαχος πληθυσμός από τη Χαμάς, ιδίως μέσω διαδρόμων που θα επιτρέπουν σε πολίτες να μετακινούνται με κάθε ασφάλεια εκτός εμπόλεμων ζωνών», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.
Στην πρώτη του τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον κ. Νετανιάχου από την 26η Νοεμβρίου, ο αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ακόμη στο ότι πρέπει να επιτραπεί να διανεμηθεί «πολλή περισσότερη βοήθεια» στους αμάχους.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει σθεναρά το Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν κάπου 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τις αρχές.
Όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ολοένα περισσότερο για τις συνέπειες που έχει για τους αμάχους η ισραηλινή επιχείρηση με διακηρυγμένο στόχο την «εξάλειψη» της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ο μικρός παλαιστινιακός θύλακος, υπό πολιορκία για περίπου δυο μήνες, βομβαρδίζεται ακατάπαυστα, ενώ ο ισραηλινός στρατός διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις σε αυτόν από την 27η Οκτωβρίου.
Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, που κυβερνά η Χαμάς από το 2007, λέει πως η ισραηλινή επίθεση έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 17.000 ανθρώπους, το 70% και πλέον εκ των οποίων ήταν γυναίκες, παιδιά και έφηβοι.
Σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, ο κ. Μπάιντεν υπογράμμισε ακόμη πως το Ισραήλ, οι δυνάμεις του οποίου δρουν πλέον στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, πρέπει να λάβει μέτρα ώστε ο αριθμός των θυμάτων και των εσωτερικά εκτοπισμένων να μην είναι τόσο υψηλός όσο στο βόρειο.
Χθες Πέμπτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε επίσης το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και την προστασία των αμάχων κατά τη διάρκεια συνδιάλεξης με τον ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, ανέφερε διπλωματική πηγή.
Κατά την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, ο κ. Μπάιντεν αξίωσε η Χαμάς να επιτρέψει στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) πρόσβαση στους ομήρους του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
Ο κ. Μπάιντεν είχε επίσης χθες Πέμπτη τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον μονάρχη Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας, σύμφωνα με άλλο δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του, καθώς η Ουάσιγκτον λέει πως καταβάλλονται προσπάθειες να εφαρμοστεί εκ νέου ανακωχή, που κατέρρευσε την περασμένη Παρασκευή.
Οι δυο άνδρες συμφώνησαν να συνεργαστούν ώστε να υπάρξει «διαρκής ειρήνη στη Μέση Ανατολή» στο πλαίσιο της οποίας θα «ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος», πάντα σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία.
Έρευνα εις βάθος για το θάνατο δημοσιογράφου στο Λίβανο
Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έκρινε χθες πως είναι «σημαντικό» και «προσήκον» να διενεργηθεί «πλήρης και σε βάθος» έρευνα από το Ισραήλ για τον βομβαρδισμό ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και τραυμάτισε έξι συναδέλφους του, εργαζόμενους στο ίδιο και σε άλλα ΜΜΕ, τη 13η Οκτωβρίου στον νότιο Λίβανο.
«Πιστεύω —γνωρίζω— πως το Ισραήλ έχει αρχίσει τέτοια έρευνα και θα είναι σημαντικό να δούμε αυτή την έρευνα να ολοκληρώνεται και να μάθουμε τα αποτελέσματά της», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τον βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον μετά τη συνάντησή τους χθες Πέμπτη.
Ο Ισάμ Αμπντάλα, εικονολήπτης και δημοσιογράφος του Reuters, σκοτώθηκε σε πλήγματα στον νότιο Λίβανο που είχαν επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν ακόμη έξι ρεπόρτερ — δύο του Reuters, δύο του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα του Κατάρ και δύο του Γαλλικού Πρακτορείου. Η φωτοειδησεογράφος του AFP Κριστίνα Άσι τραυματίστηκε βαριά και συνεχίζει να νοσηλεύεται.
Έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου, που μεταδόθηκε χθες, κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι δημοσιογράφοι χτυπήθηκαν από οβίδα ισραηλινού άρματος μάχης. Έρευνα του Ρόιτερς, που μεταδόθηκε επίσης χθες, κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα, ότι οι ρεπόρτερ έγιναν στόχος πυρών από ισραηλινά άρματα μάχης.
Η ομάδα των δημοσιογράφων είχε πάει να καλύψει τις πρακτικά καθημερινές συγκρούσεις ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και ένοπλες οργανώσεις στα σύνορα, εν μέσω της διεθνούς ανησυχίας πως ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς θα εξαπλωθεί.
Ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε τον «θαυμασμό» του για «τους άνδρες και τις γυναίκες του επαγγέλματός σας που, καθημερινά, σε όλο τον κόσμο, στα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου, προσπαθούν να μεταδώσουν σε άλλους τα γεγονότα». «Κι αυτό είναι πιο σημαντικό παρά ποτέ», πρόσθεσε.
Ο κ. Κάμερον εξέφρασε από την πλευρά του τα «συλλυπητήριά του» στα θύματα και στάθηκε και αυτός στη δουλειά των δημοσιογράφων, ειδικά σε εμπόλεμες ζώνες. «Είναι απόλυτα απαραίτητο ανεξάρτητοι και αμερόληπτοι επαγγελματίες δημοσιογράφοι να καλύπτουν αυτές τις ένοπλες συρράξεις. Πρόκειται για δουλειά απίστευτα δύσκολη, που απαιτεί απίστευτο θάρρος», είπε ο υπουργός.