Τη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει να βομβαρδίζει ο στρατός του Ισραήλ, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση προκειμένου να προστατευτούν οι άμαχοι και εν μέσω αδιεξόδου για την ανανέωση της εκεχειρίας με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε «πάνω από 400 στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επανέναρξη των συγκρούσεων την Παρασκευή που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 240 ανθρώπων, σύμφωνα με το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας.
Ο πόλεμος που διεξάγει το Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστεί έως ότου «όλοι οι στόχοι του επιτευχθούν», δηλαδή μέχρι να επιτευχθεί η καταστροφή της οργάνωσης, δήλωσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Δεν μπορούμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους χωρίς να συνεχίσουμε τις χερσαίες επιχειρήσεις» οι οποίες «ήταν καίριες για τα επιτύχουμε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα», πρόσθεσε, κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την εκπνοή, το πρωί της Παρασκευής, της επταήμερης εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την επανάληψη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, κυρίως βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας.
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς και αυτή του Ισλαμικού Τζιχάντ ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν χθες «ομοβροντία ρουκετών» με στόχο ισραηλινές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι εκτοξεύθηκαν «πάνω από 250 ρουκέτες» και ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες, οι πρώτες τέτοιες απώλειες μετά την επανέναρξη των συγκρούσεων.
Επίθεση που έγινε σήμερα τα ξημερώματα είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στον τομέα της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Χαμάς.
Χθες, στο Ισραήλ, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ, ζητώντας την απελευθέρωση των 137 ανθρώπων που συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Πολλοί είχαν αφίσες με τις φωτογραφίες των ομήρων. Τέσσερις πρώην όμηροι απευθύνθηκαν στο πλήθος μέσω βιντεοσύνδεσης, για να μιλήσουν για όσα βίωσαν -- τον φόβο, την πείνα, την έλλειψη ύπνου-- κατά τη διάρκεια της ομηρείας τους.
«Οι κόρες μας είδαν πράγματα που παιδιά αυτής της ηλικίας, ή κάθε ηλικίας, δεν πρέπει να βλέπουν», δήλωσε η Ντανιέλ Αλονι, 45 ετών, που απελευθερώθηκε στις 24 Νοεμβρίου με την πεντάχρονη κόρη της. Η Έλενα Τρουπάνοφ, που αφέθηκε ελεύθερη την Τετάρτη και που βρέθηκε στη συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ, έκανε έκκληση: «Πρέπει να φέρουμε πίσω τον Σάσα μου και τους υπόλοιπους» ομήρους, δήλωσε, αναφερόμενη στον γιο της, που συνεχίζει να κρατείται.