ΓΔ: 2216.52 -1.76% Τζίρος: 275.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κατεστραμμένο κτίριο Γάζα
Κατεστραμμένο κτίριο από σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, αποτυπώνοντας τις επιπτώσεις του πολέμου.

Συνεχίζονται οι μάχες Ισραήλ - Χαμάς γύρω από τα νοσοκομεία της Γάζας

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ 20 από τα 36 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας είναι «εκτός λειτουργίας». Εντείνονται οι πιέσεις στο Ισραήλ για κατάπαυση πυρός.

Η κατάσταση γίνεται ολοένα πιο δραματική στα νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου δυο νεογνά γεννημένα πρόωρα που βρίσκονταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας πέθαναν πρόωρα χθες Σάββατο, εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, εν μέσω σφοδρών μαχών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και μαχητές της Χαμάς.

Άραβες και μουσουλμάνοι ηγέτες κάλεσαν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, αίτημα που πρόβαλαν επίσης εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην Ευρώπη, με φόντο τις ανησυχίες πως ο πόλεμος θα εξαπλωθεί και τη φραστική κλιμάκωση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, που ανταλλάσσουν καθημερινά πυρά στα σύνορα.

Σήμερα, 37η ημέρα του πολέμου με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου, 20 από τα 36 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας είναι «εκτός λειτουργίας», σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, εξέφρασε τις πρώτες πρωινές ώρες έντονη ανησυχία καθώς οι υπηρεσίες του «έχασαν την επαφή» με το προσωπικό του νοσοκομείου Σίφα στην πόλη της Γάζας, το μεγαλύτερο ολόκληρου του παλαιστινιακού θυλάκου, που έχει γίνει στόχος «επανειλημμένων επιθέσεων».

Εκρήξεις και ανταλλαγές σφοδρών πυρών στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της περιοχής με εμβαδό κάπου 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου κυβερνά η Χαμάς από το 2007, συνεχίζονταν τη νύχτα.

Το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο στη Χαμάς μετά την επίθεση των μαχητών της, διεμήνυσε πως θα «αφανίσει» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα. Έκτοτε, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 11.078 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους αμάχους, ανάμεσά τους 4.506 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ο πιο πρόσφατος απολογισμός του οποίου δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές Παρασκευή.

Στην ισραηλινή πλευρά σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, οι περισσότεροι την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάπου 240 όμηροι οδηγήθηκαν στη Γάζα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, που λέει ότι έχει χάσει 42 στρατιωτικούς στον παλαιστινιακό θύλακο αφότου άρχισε χερσαία επιχείρηση, την 27η Οκτωβρίου.

Διεξάγονται μάχες στην καρδιά της πόλης της Γάζας, όπου σύμφωνα με τον Τσαχάλ, τον ισραηλινό στρατό, βρίσκεται το «κέντρο» της δομής του παλαιστινιακού κινήματος, που χρησιμοποιεί δαιδαλώδες σύστημα υπόγειων σηράγγων.

Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν με ολοένα πιο έντονο τρόπο ανησυχία για την τύχη των νοσοκομείων. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF) έκανε λόγο για «ακατάπαυστους βομβαρδισμούς» εναντίον νοσοκομείων στην πόλη της Γάζας, ιδίως στο Ας Σίφα, το οποίο «επλήγη επανειλημμένα, συμπεριλαμβανομένου του μαιευτηρίου» του.

Δυο νεογνά που είχαν γεννηθεί πρόωρα «πέθαναν διότι οι θερμοκοιτίδες τους δεν λειτουργούσαν πλέον, καθώς έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα», τόνισε ο Δρ. Μοχάμεντ Ουμπάιντ, χειρουργός των MSF, σε μήνυμά του που μεταφορτώθηκε από τη ΜΚΟ στο X (το πρώην Twitter). Στο τμήμα του βρίσκονταν περίπου 40 βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα, ανάμεσά τους 17 που χρειάζονται εντατική θεραπεία, πρόσθεσε.

«Άλλος ασθενής πέθανε επειδή ο μηχανικός αναπνευστήρας του σταμάτησε» εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι στο νοσοκομείο η κατάσταση είναι ολοένα πιο επισφαλής: «δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό, ούτε φαγητό» στο Σίφα, όπου βρίσκονται κάπου 600 ασθενείς, είπε.

«Τα πυρά δεν σταματούν καθόλου, τα αεροπορικά πλήγματα είναι ακατάπαυστα, όπως και οι οβίδες του πυροβολικού», αφηγήθηκε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτης μάρτυρας που βρίσκεται μέσα στο ίδρυμα.

Ο ένοπλος βραχίονας της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, συμμάχου της Χαμάς, επιβεβαίωσε πως «μαχητές της ενεπλάκησαν σε βίαιες συγκρούσεις, κυρίως γύρω από το συγκρότημα» του νοσοκομείου Σίφα, με ισραηλινούς στρατιώτες. Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι «αληθινά καταστροφική», συνόψισε η Αν Τέιλορ, η επικεφαλής της αποστολής των MSF στα παλαιστινιακά εδάφη.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του νοσοκομείου Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια αξίωσε «η διεθνής κοινότητα να ασκήσει πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση για να σταματήσει να βάζει στο στόχαστρο τα νοσοκομεία και τα ασθενοφόρα».

Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε χθες Σάββατο πως έβαλε στο στόχαστρο το νοσοκομείο και χαρακτήρισε «ψεύδη» της Χαμάς τις πληροφορίες κατά τις οποίες δυνάμεις του «περικύκλωσαν και πλήττουν» τη δομή υγείας. Ανέφερε εξάλλου ότι σκοπεύει σήμερα να «απομακρύνει εσπευσμένα τα βρέφη» και να τα μεταφέρει σε «πιο ασφαλές νοσοκομείο».

Σε νέα ανακοίνωσή του, μέσα στη νύχτα, ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια επανέλαβε πως «το νοσοκομείο είναι εντελώς περικυκλωμένο και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται γύρω από αυτό». Το προσωπικό «δεν μπορεί να εργαστεί» και «τα πτώματα, που είναι δεκάδες», δεν μπορούν καν να «ενταφιαστούν», πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένα κτίρια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Εντολή μαζικής εκκένωσης οικογενειών στη Γάζα μετά την εκεχειρία

Οι ισραηλινές δυνάμεις ζήτησαν από δεκάδες παλαιστινιακές οικογένειες στη νότια Γάζα να φύγουν από τα σπίτια τους, πραγματοποιώντας την πρώτη αναγκαστική εκκένωση μετά την εκεχειρία του Οκτωβρίου, διευρύνοντας τον έλεγχό τους στην περιοχή.
Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Το Συμβούλιο Ειρήνης εξυπηρετεί το Ισραήλ, λέει ο Ισλαμικός Τζιχάντ

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ αντέδρασε αρνητικά στη σύσταση του Συμβουλίου Ειρήνης για τη Γάζα από τον Τραμπ, θεωρώντας πως τα μέλη του επιλέχθηκαν για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Ισραήλ και υπονομεύουν την εκεχειρία.
Έκρηξη στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Χριστούγεννα υπό πολιορκία: Η ισραηλινή επίθεση στην Παλαιστίνη συνεχίζεται

Συνεχίζεται η επιθετικότητα του Ισραήλ σε βάρος των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, με την εορταστική περίοδο να επισκιάζεται από τις συγκρούσεις και τις εντάσεις στην περιοχή.
Κατεστραμμένα κτίρια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Έξι μαχητές σκοτώθηκαν στο νότιο τμήμα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως σκότωσε έξι μαχητές στη νότια Γάζα, αναθεωρώντας τον απολογισμό σύγκρουσης και κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» της εκεχειρίας. Πάνω στους μαχητές βρέθηκαν διάφορα όπλα.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Διαμαρτυρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την απαγόρευση 37 ΜΚΟ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατακρίνουν την απαγόρευση πρόσβασής τους στη Γάζα από το Ισραήλ, που ζητά λίστες με τα στοιχεία των Παλαιστίνιων υπαλλήλων τους. Την απόφαση αυτή επηρεάζονται συνολικά 37 ανθρωπιστικές οργανώσεις.