Η πόλη της Πάτρας, μολονότι έχει υποστεί ιστορικών διαστάσεων αποβιομηχάνιση, καθώς έκλεισαν τις περασμένες δεκαετίες εμβληματικές επιχειρήσεις όπως Πειραϊκή Πατραϊκή, Pirelli, χαρτοβιομηχανία Λαδόπουλου, Ντρέσκο, Barilla και δεκάδες άλλες, βρίσκεται σε μια νέα φάση ανάπτυξης, μέσα από τον τουρισμό, αλλά και τη σύνδεση των Πανεπιστημίων με παραγωγικές τάξεις και πολλές επιχειρήσεις, κάτι που καθιστά σταδιακά την πόλη έναν αναπτυσσόμενο κόμβο καινοτομίας και έρευνας.
Τα τελευταία χρόνια, η Πάτρα τείνει να γίνει ένα hub τεχνολογίας καθώς πολλές επιχειρήσεις όπως η εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής Entersoft αλλά και η φαρμακευτική Βιανέξ, δημιουργούν κέντρα καινοτομίας, με στόχο να γαλουχήσουν τους επιστήμονες του αύριο.
Πλέον η Πάτρα, τείνει να γίνει ένας city break προορισμός με ισχυρό momentum, καθώς συνδυάζει το καλό κλίμα, την εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα και τη μεγάλη ιστορία. Εκτός από ομορφιές του παρελθόντος διαθέτει πολλές παραλίες, γαστρονομία αλλά και νυχτερινή ζωή – δύναται κάποιος να επισκεφθεί συγκλονιστικές περιοχές και μοναδικά τοπία.
Ευρύτερα, η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας διαθέτει την Αρχαία Ολυμπία, τον Επικούρειο Απόλλωνα, τη λίμνη Καϊάφα, το δάσος της Φολόης, δυο αεροδρόμια – Άραξος στην Αχαΐα (45 χλμ. από Πάτρα) και Άκτιο στην Αιτωλοακαρνανία, δυο λιμάνια – Πάτρα και Κατάκολο, αλλά και πλέον και ολοκληρωμένους οδικούς της άξονες.
Όπως τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού, Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δυτικής Ελλάδας κ. Τάκης Παπαδόπουλος, «δημιουργήσαμε την Ολυμπιακή Γη (Olympian land) που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων Ολυμπία, Καλάβρυτα, Μεσολόγγι, ώστε να προσδιοριστεί γεωγραφικά η περιοχή για τους ξένους».
Σημείωσε πως «η Πάτρα συνεχίζει να υστερεί σε πολλά και δυστυχώς ένα από τα χαρακτηριστικά της είναι ότι δεν… κρατάει τον κόσμο, αλλά αποτελεί “πέρασμα”. Πάντως, είναι μια πόλη με πολύ μεγάλο παραλιακό μέτωπο, και πολλές παραλίες με βότσαλο και άμμο, ενώ έχει το φεστιβάλ αλλά και το καρναβάλι».
Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως έχουμε δημιουργήσει και το Ολυμπιακό πρωινό, που περιλαμβάνει πέντε τοπικά προϊόντα, το οποίο βρίσκεται σε πιλοτική φάση, το εφαρμόζουν 50 επιχειρήσεις, σε συνεργασία με 50 παραγωγούς. Παράλληλα τόνισε πως «προβάλλουμε τα κρασιά μας σε Κορέα και Ιαπωνία μέσα από καμπάνια δύο ετών και έτσι καταφέραμε να βάλουμε τις ετικέτες μας σε σούπερ μάρκετ των δύο αυτών χωρών».
Ο έτερος οικοδεσπότης μας, ο Δρ. Λαυρέντιος Βασιλειάδης (Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής), μας περιέγραψε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το οποίο "τρέχει" με το brand name "Olympian Land" (olympianland.gr), το οποίο είναι σε πιλοτικό στάδιο, αλλά φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν χρήσιμο αγωγό προβολής και εξοικείωσης όλου του κόσμου με την περιοχή… Την περιήγησή μας, με μια ομάδα ξεχωριστών δημοσιογράφων, οργάνωσε άψογα η εταιρεία Τourism Μedia.
Φιλοξενία στο Moxy Patra marina Hotel
Το ολοκαίνουργιο Moxy Patra Marina είναι η σημαντικότερη ξενοδοχειακή προσθήκη στην Πάτρα τα τελευταία χρόνια, που έχει ήδη γίνει σημείο αναφοράς για την πόλη. Απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και βρίσκεται αρκετά κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, ενώ συνδυάζει ένα έξυπνο και πολύ ευχάριστο περιβάλλον, με ένα σύγχρονο τρόπο ζωής.
Το Moxy Patra Marina, δημιουργήθηκε στη θέση του ιστορικού ξενοδοχείου «Μορέας» που άφησε το δικό του αποτύπωμα και λειτούργησε από το 1974 έως και τα μέσα της δεκαετίας του ’80 στην πόλη. Όμως έκτοτε και για περίπου τρεις δεκαετίες το ακίνητο ήταν σε εγκατάλειψη. Το Moxy είναι το νεανικό και μοντέρνο concept του διεθνούς ομίλου Marriott, το ακίνητο ανήκει στην Prodea ενώ η ανάπτυξη των εργασιών έγινε από την εταιρεία Dimand.
Τα 116 cozy δωμάτια του ξενοδοχείου διαθέτουν τηλεοράσεις 49 ιντσών, σύνδεση στο Netflix, επίπεδες οθόνες LCD, συστήματα ήχου υψηλής ποιότητας και δωρεάν Wi–Fi. Το ξενοδοχείο βρίσκεται κοντά στο λιμάνι με θέα την μαρίνα. Το προσωπικό του ξενοδοχείου μιλάει αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, ελληνικά.
Τα ιστορικά Καλάβρυτα
Η συνέχεια, στα ιστορικά Καλάβρυτα με επίσκεψη στο Μνημείο των Εκτελεσθέντων (Τόπος Θυσίας), εις μνήμη του ολοκαυτώματος του 1943, κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ. Στάση στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Σ’ αυτό το συμβολικό κτήριο οι κάτοικοι της πόλης των Καλαβρύτων γνώρισαν και υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας: υπήρξε ο κατά τρόπο παραπλανητικό χώρος της συγκέντρωσής τους, του απάνθρωπου διαχωρισμού των οικογενειών, του οδυνηρού αποχωρισμού, του φρικτού εγκλεισμού των γυναικόπαιδων και του βίαιου απεγκλωβισμού τους.
Ένας τόπος ιερός, που συνδυάζει την αυθεντική ομορφιά αλλά και το τεράστιο βάρος της ιστορικότητας, το οποίο διαπνέει πλέον κάθε πλάκα, κάθε μάρμαρο, κάθε πηγή και κάθε πλάτανο σε όλες τις μεγάλες πλατείες που διαθέτει το χωριό.
Στη σύντομη παραμονή μας επισκεφτήκαμε τον "Τόπο Θυσίας", στον λόφο του Καπή όπου έχει στηθεί μνημείο προς τιμήν όσων εκτελέστηκαν στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 από το γερμανικό στρατό, που επίσης έκαψε ολοσχερώς την πόλη.
Εξαιρετικό και πολύ διαδραστικό το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το οποίο στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο της πόλης, εκεί που το 1943 συγκεντρώθηκαν 1.000 κάτοικοι της περιοχής, με τις γνωστές εξελίξεις, το διαχωρισμό των γυναικών και των παιδιών από τους άνδρες που οδηγήθηκαν στον τόπο της εκτέλεσης.
Το υλικό που φυλάσσεται στο μουσείο περιλαμβάνει αντικείμενα των θυμάτων και ενδεικτικά αντικείμενα που σώθηκαν από την καταστροφή, όμως η αίθουσα με το "πάνθεον των Καλαβρυτινών ηρώων", την πόρτα από την οποία πέρασαν όσοι συγκεντρώθηκαν και στη συνέχεια διαχωρίστηκαν, η οποία προς τιμή της μνήμης τους παραμένει κλειστή.
Περιπατητική εκδρομή στον Χελμό, Ύδατα Στυγός – Ζαρούχλα
Εκεί που ο άνθρωπος γίνεται ένα με την φύση! Το οδοιπορικό στην Αχαΐα συνεχίστηκε με πεζοπορία στην κοιλάδα της Στύγας σε ένα πανέμορφο τοπίο με τον επιβλητικό όγκο του Χελμού να μας σκεπάζει, όπου και ανακαλύπτεις το πανέμορφο ελατόδασος.
Κατά την διάρκεια της δραστηριότητας μαγειρέψαμε και φάγαμε μέσα στο δάσος (Ιερά μονή Αγίας Τριάδας), υπό τους ήχους του ποταμού Κράθι. Σ’ αυτή την εμπειρία μας… μύησε ο Γιάννης Κοψίνης, μύστης από τους λίγους στις εμπειρίες που σχετίζονται με τη φύση και τα extreme σπορ στο νερό, τη θάλασσα και τα ποτάμια, μέλος της ομάδας Periplous Experience (periplous.eu).
Μετά την περιήγηση στην περιοχή θα ξαποστάσετε στο café "Αγορά" (Πλατεία Ζαρούχλας) για καφέ, πορτοκαλόπιτα και καρυδόπιτα με τη συγκλονιστική θέα των τριγύρω ορεινών όγκων.
Άνω χώρα, το πάλαι ποτέ κεφαλοχώρι της Ορεινής Ναυπακτίας
Η περιήγηση στην Δυτική Ελλάδα συνεχίστηκε σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας, την Άνω χώρα που βρίσκεται «κρεμασμένη» στην πλαγιά των Βαρδουσίων Ορέων, σε υψόμετρο 1.030 μέτρων. Ένα χωριό «πνιγμένο» στα έλατα και στις καστανιές, που όμως πλέον το χειμώνα έχει μόλις πέντε νόμινους κατοίκους! Στην ξενάγησή μας αυτή είχαμε ως ξεναγό τον πλέον δραστήριο από τους μόνιμους κατοίκους, Δημήτρη Τσατσάνη, Αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Γραφίστας στο επάγγελμα, στέλεχος κορυφαίων διαφημιστικών εταιρειών της Ελλάδος έως πριν τρία χρόνια, αποφάσισε να τα παρατήσει όλα και να επιστρέψει στη γη των γονιών του, αναζητώντας μια άλλη προσέγγιση στη ζωή, εγγύτερα στη φύση και την ηρεμία. «Δεν μου λείπει τίποτα από την Αθήνα. Γύρισα για ποιότητα ζωής και ηρεμία και δεν το έχω μετανιώσει», τονίζει. Μια φορά το μήνα κατεβαίνει στην πόλη της Ναυπάκτου για προμήθειες.
Το χωριό της Άνω Χώρας, όπως μας είπε, σφύζει από κόσμο τα καλοκαίρια αλλά και κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων που οργανώνονται όπως πρόσφατα στη γιορτή της Τσιγαρίθρας, ενώ υπάρχουν αντίστοιχε γιορτές του σύγκλινου και του κάστανου. Όπως μας γνωστοποίησε ο κ. Τσατσάνης, υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών για λάτρεις της πεζοπορίας μέσα σε ελατοσκέπαστες κορυφές.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Λαογραφικό μουσείο, που υπήρξε στις καλές εποχές, δημοτικό σχολείο και ένας από τους δασκάλους που υπηρέτησαν ήταν και ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Σε αυτό το μουσείο, διασώζονται αντικείμενα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων έως και δύο αιώνες πίσω και είναι πραγματικά ένα ταξίδι στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, το οποίο βγάζει νοσταλγία αλλά και συγκίνηση.
Η περιήγηση μας συνεχίστηκε με επίσκεψη στο ιστορικό λεωφορείο Ο «Καρνάβαλος» Ένα λεωφορείο που έγινε γνωστό για τη διαδρομή του, τις αξιοζήλευτες αντοχές του μέσα σε εντελώς αντίξοες συνθήκες, αλλά και το… μούγκρισμά του. Ήταν εξάλλου το πρώτο αστικό λεωφορείο το οποίο συνέδεε την γραμμή Ναυπάκτου – Άνω Χώρας. Ένα λεωφορείο που έμεινε στην ιστορία για τη συνδρομή του στην συγκοινωνιακή επικοινωνία απομακρυσμένων περιοχών, κρατώντας ζωντανή την «ψυχή» όλης της περιοχής, σε μια εποχή τεράστιων αντιξοοτήτων. Ιστορίες από την παλιά Ελλάδα που μένουν ακόμη ζωντανές…
Γαστριμαργική αποκάλυψη το εστιατόριο «Ελατού»
Η γαστριμαργική αποκάλυψη ήταν το εστιατόριο «Ελατού» στην πλαγιά του όρους Κερασοβούνι ή Ομάλια με θέα τα Βαρδούσια. Ένα από τα καλύτερα και πιο αυθεντικά εστιατόρια της ελληνικής επαρχίας, με εκπληκτικά εδέσματα. Απολαύσουμε μαγειρευτά, χειροποίητες πίτες αλλά και γλυκά από την κυρία Ελένη. Οι λαχανοντολμάδες μύριζαν φρέσκο αυγό από κότες αλανιάρες και ο κόκορας κρασάτος, για όσους γνωρίζουν, παραπέμπει σε άλλες εποχές αγνότητας και αυθεντικότητας γεύσεων.
Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Τάκης Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στις μοναδικές ομορφιές του προορισμού δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Η Δυτική Ελλάδα είναι η γη που διηγείται την πορεία του Ελληνισμού επί 3.000 χρόνια. Από την Αρχαία Ολυμπία και τον κότινο των ολυμπιακών ιδεωδών μέχρι τη Ναύπακτο της ιστορικής ναυμαχίας και τα Καλάβρυτα της εθνεγερσίας, κάθε τόπος της Δυτικής Ελλάδας διηγείται μία μεγάλη ιστορία.
Η Δυτική Ελλάδα είναι η γη της ομορφιάς και των αισθήσεων. Από τις μαγικές παραλίες της Ηλείας και τους καταρράκτες της Νέδας μέχρι το φαράγγι του Βουραϊκού και τη γεμάτη νιάτα και ζωή Πάτρα. και από τα μοναδικά χωριά της ορεινής Ναυπακτίας μέχρι τη λίμνη των Κρεμαστών, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει σπάνιες τοπικές γεύσεις, να βρεθεί σε μαγευτικά τοπία, να συναντήσει μέρη όπου η παράδοση συνδέεται με την σύγχρονη πραγματικότητα.
Πάνω απ’ όλα όμως, η Δυτική Ελλάδα είναι η γη των ανθρώπων. Όμορφοι, απλοί, προσιτοί. Άνθρωποι για τους οποίους ο επισκέπτης δεν είναι «πελάτης» αλλά φιλοξενούμενος. Άνθρωποι γεμάτοι με τη χαρά της ζωής που μετατρέπουν το καρναβάλι της Πάτρας σε αξία δημιουργίας και την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας σε πανανθρώπινη γιορτή. Αυτή είναι η Δυτική Ελλάδα. Μία “επική εμπειρία” για κάθε επισκέπτη!».