ΓΔ: 2014.47 0.04% Τζίρος: 199.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πορτογαλική Βουλή κτήριο
Το εμβληματικό κτήριο της Βουλής της Πορτογαλίας υπό ηλιόλουστο ουρανό στη Λισαβόνα.

Η Πορτογαλία πουλά το 49,9% της TAP, της εθνικής της αεροπορικής

Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοινώνει την πώληση του 49,9% της TAP, με στρατηγικό όρο τη διατήρηση του επιχειρησιακού κόμβου της εταιρείας στη Λισαβόνα.

Η πορτογαλική κυβέρνηση προχωρά στην πώληση ποσοστού 49,9% της κρατικής αεροπορικής εταιρείας TAP SA, στη νέα της προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου κρατικού αερομεταφορέα της Ευρώπης.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο, το 5% του μεριδίου που θα διατεθεί προορίζεται για τους εργαζόμενους της εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο 44,9% θα προσφερθεί σε έναν ή περισσότερους επενδυτές. 

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στη διαδικασία, σημειώνοντας ότι οι προσφορές θα αξιολογηθούν με βάση οικονομικά, τεχνικά και στρατηγικά κριτήρια.

Ήδη, μεγάλοι αεροπορικοί όμιλοι όπως οι Air France-KLM, Deutsche Lufthansa και η International Airlines Group (IAG), ιδιοκτήτρια της British Airways, έχουν εκδηλώσει δημόσια το ενδιαφέρον τους για την TAP. 

Η TAP αποτελεί έναν από τους λίγους εναπομείναντες κρατικούς αερομεταφορείς στην Ευρώπη, και η εξαγορά της εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την κυριαρχία των τριών αυτών ομίλων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο κύριος πόλος έλξης της TAP είναι το δίκτυο πτήσεων προς τη Βραζιλία, όπου αποτελεί τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πάροχο. Διατηρεί επίσης ισχυρή παρουσία στην Αφρική και πραγματοποιεί σημαντικό αριθμό πτήσεων προς τη Βόρεια Αμερική.

Ο Πρωθυπουργός Μοντενέγκρο ξεκαθάρισε ότι βασική προϋπόθεση της πώλησης είναι η διατήρηση του κόμβου της TAP στη Λισαβόνα, καθώς και των στρατηγικών δρομολογίων που συνδέουν την πορτογαλική διασπορά, αλλά και τις Αζόρες και τη Μαδέρα με την ηπειρωτική χώρα.

Η προηγούμενη απόπειρα ιδιωτικοποίησης ανεστάλη προσωρινά νωρίτερα φέτος, όταν η κυβέρνηση μειοψηφίας έπεσε με ψήφο δυσπιστίας. 

Ωστόσο, στις εκλογές του Μαΐου το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα επανήλθε, παρότι συνεχίζει να μην κατέχει απόλυτη πλειοψηφία. Η απόφαση για πώληση κάτω του 50% της TAP στοχεύει στον περιορισμό της αντιπολιτευτικής αντίδρασης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η TAP βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Το 2015, η πορτογαλική κυβέρνηση είχε πωλήσει το 61% στην κοινοπραξία Atlantic Gateway, του επιχειρηματία Ντέιβιντ Νίλεμαν. 

Ωστόσο, με την αλλαγή κυβέρνησης, το ποσοστό του Δημοσίου αυξήθηκε εκ νέου στο 50%.

Η TAP μετέφερε 16 εκατομμύρια επιβάτες το 2024, σημειώνοντας αύξηση 1,6% σε σχέση με το 2023. Από το 2022 εμφανίζει σταθερή κερδοφορία, για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Κόστα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιστορική συμφωνία για αύξηση των μισθών στην Πορτογαλία κατά 5,1%

Οι αυξήσεις, που συμφωνήθηκαν με τις ισχυρές εργοδοτικές οργανώσεις της βιομηχανίας, του τουρισμού, της γεωργίας, του εμπορίου και των υπηρεσιών αποτελούν ορόσημο για τον ιδιωτικό τομέα της Πορτογαλίας.
Φόρος και χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο σύλλογος λογιστών Χανίων ζητά αναλογικά πρόστιμα και δίκαιο φορολογικό σύστημα

Ο Σύλλογος Λογιστών Χανίων ζητά φορολογικό σύστημα με αναλογικά πρόστιμα, τονίζοντας ότι τα υπάρχοντα μέτρα επιβαρύνουν άδικα τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ η ψηφιακή γραφειοκρατία δυσκολεύει αντί να απλοποιεί τις διαδικασίες.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοδωρικάκος: Εντείνουμε τις προσπάθειες για μια πιο παραγωγική Ελλάδα

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος τόνισε στην 9η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της ΕΕΝΕ την προώθηση του νέου παραγωγικού μοντέλου με αναπτυξιακό νόμο, ενίσχυση βιομηχανίας και καινοτομίας, και τη σημασία της παραγωγικής Ελλάδας.
Κυριάκος Πιερρακάκης κοντινό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Πιερρακάκης: Η Ελλάδα όλο και πιο ελκυστική για επενδύσεις

Ο Κ. Πιερρακάκης τόνισε τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα και τη δέσμευση της κυβέρνησης για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, μιλώντας στο συνέδριο «Green Deal Greece 2025» του ΤΕΕ και economix.gr.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοδωρικάκος: Βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισχυρή παραγωγή δεν γίνεται

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε πως βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισχυρή παραγωγή δεν υφίσταται και ανακοίνωσε νέο καθεστώς του Αναπτυξιακού Νόμου ύψους 150 εκατ. ευρώ, με στόχο τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω εταιρειών ΑΙ.