Πριν την κρίση, το 2008, λειτουργούσαν στη χώρα πάνω από 20 τράπεζες. Σήμερα ο αριθμός τους έχει μειωθεί σε 5 (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Attica Bank και κάποιες συνεταιριστικές).
Από τον εγχώριο τραπεζικό χάρτη έχουν «σβήσει» ιστορικά τραπεζικά ιδρύματα όπως η Αγροτική Τράπεζα, τράπεζα που δημιούργησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Εμπορική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Γενική Τράπεζα καθώς και το σύνολο των τραπεζών που δημιουργήθηκαν, τόσο εύκολα, στις ημέρες τις ευφορίας (Proton Bank, Probank, FBBank, Aspis Bank κ.α.). Παράλληλα από την χώρα αποχώρησε η αμερικανική Citibank, μετά από δεκαετίες παρουσίας, οι γαλλικές Credit Agricole και η Societe Generale, η πορτογαλική Millennium, και οι τρεις κυπριακές τράπεζες που είχαν επεκταθεί στην Ελλάδα (Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα και Λαϊκή, η οποία είχε συγχωνευθεί με τον όμιλο Marfin). Επίσης σε εκκαθάριση τέθηκαν πολλές συνεταιριστικές τράπεζες.
Πλέον οι τέσσερις συστημικές τράπεζες -Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank- ελέγχουν το 95% της ελληνικής αγοράς. Στο διάστημα 2013 – 2015 οι ελληνικές τράπεζες ενισχύθηκαν με περίπου 55 δισ. ευρώ μέσω τριών ανακεφαλαιοποιήσεων.
Την περίοδο 2009 – 2017 το απασχολούμενο προσωπικό στον κλάδο μειώθηκε κατά 24.000 άτομα (-37%), ο αριθμός καταστημάτων κατά περίπου 2.050 σημεία (-50%) ενώ τα ATM μειώθηκαν κατά 2.350 (-26%).
Και τώρα; Και τώρα όλοι λένε ότι η συρρίκνωση είναι μονόδρομος. Για διάφορους λόγους. Πραγματικό κατόρθωμα. Και να ήθελε κάποιος στην αρχή της κρίσης να τα κάνει τόσο μαντάρα με τις τράπεζες θα ήταν αδύνατο να τα καταφέρει. Η κατάρρευση των τραπεζών και το δύσκολο αύριο για τον κλάδο έχει πολλούς πατέρες.
(Αρχική δημοσίευση Economistas)