Στα 7,90 ευρώ ανεβάζει την τιμή – στόχο για τη μετοχή της Cenergy από 7,20 ευρώ πριν, η Eurobank Equities, μετά την ανακοίνωση των μεγεθών α’ εξαμήνου διατηρώντας τη σύσταση «αγορά» και τονίζοντας ότι η εταιρεία διαθέτει περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης.
Όπως τονίζεται στην έκθεση μετά την εξαιρετική πορεία του 2022 η Cenergy είχε ισχυρά μεγέθη α’ εξαμήνου, με τα EBITDA να αυξάνονται σε 137 εκατ. (+31% σε ετήσια βάση), που επιβεβαίωσαν ότι ο όμιλος παραμένει σε στέρεες βάσεις. Ειδικότερα, τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 86 εκατ. (+67% yoy) λόγω της ισχυρής ανάπτυξης τόσο στα τμήματα των καλωδίων όσο και των χαλυβδοσωλήνων.
Εκτός από τα ισχυρά αποτελέσματα, σημαντικό μερίδιο της προσοχής στρέφεται στο ραγδαία αυξανόμενο ανεκτέλεστο υπόλοιπο, το οποίο έχει εκτοξευθεί στα 2,5 δισ. έως τον Ιούνιο του 2023, καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση 127% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 22 και αντιπροσωπεύοντας >3x τις πωλήσεις έργων για το οικονομικό έτος 2023. Όσον αφορά το μέλλον, αναμένεται επιτάχυνση της εκτέλεσης έργων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και προβλέπουμε τώρα EBITDA για το οικονομικό έτος 2023 ύψους περίπου 200 εκατ.
Το συνεχώς αυξανόμενο ανεκτέλεστο υπόλοιπο επιβεβαιώνει ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή, με τον όμιλο να έχει εξελιχθεί σε βασικό παίκτη και στους δύο τομείς όπου είναι παρών. Εντός του υποσυνόλου των καλωδίων (EBITDA Α' εξαμήνου '23: 59 εκατ., +26% σε ετήσια βάση), τονίζεται ότι η ζήτηση για έργα διασύνδεσης είναι κατά μία έννοια ανελαστική, καθιστώντας έτσι τη Cenergy σχετικά απρόσβλητη από εξωτερικούς οικονομικούς κραδασμούς, καθώς οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις πιέζουν για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.
Ο όμιλος έχει επίσης μετατοπίσει την εστίασή του στον υποτομέα των υποβρύχιων καλωδίων, ο οποίος προσφέρει υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας και απολαμβάνει επιταχυνόμενη ζήτηση. Υπενθυμίζεται ότι η μονάδα υποβρύχιου νερού της Cenergy λειτουργεί σε πλήρη αξιοποίηση, ενώ η προγραμματισμένη επέκταση είναι έτοιμη να διπλασιάσει ουσιαστικά τη δυναμικότητά της έως το 2025, επιτρέποντας στον όμιλο να ανταποκριθεί στην ισχυρή ζήτηση.
Όσον αφορά τους χαλυβδοσωλήνες, ο κλάδος ανέκαμψε γρήγορα το α’ εξάμηνο, χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για έργα φυσικού αερίου που υποστηρίζεται περαιτέρω από τον εξορθολογισμό της αγοράς, με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο να εκτοξεύεται στα €650 εκατ.
Υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης εκτέλεσης έργων και της αύξησης του ανεκτέλεστου, η χρηματιστηριακή προχωρά σε αναβάθμιση της εκτίμησής της για τα EBITDA 2023-24 κατά 2-3%, εξακολουθώντας να αναμένει πολύ ισχυρή ανάπτυξη (+46% το 2023, 6% το 2024).
Κοιτάζοντας πιο μακροπρόθεσμα, αυξάνει τις εκτιμήσεις για τα EBITDA κατά 5-6% λόγω της ταχύτερης από την προβλεπόμενη προηγουμένως αύξησης του ανεκτέλεστου και, συνεπώς, του υψηλότερου ρυθμού αναπλήρωσης. Εκτός από το υψηλότερο ανεκτέλεστο υπόλοιπο, αναμένεται ευρύτερη διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους (κατά >2pps για το 2023-26), καθώς προβλέπεται ότι το βελτιωμένο μείγμα από πιο εξειδικευμένα έργα θα είναι ενισχυτικό του περιθωρίου κέρδους. Με δεδομένο το υγιές σκηνικό ζήτησης έναντι προσφοράς, προβλέπεται ότι η αύξηση της κερδοφορίας θα ενισχύσει περαιτέρω την απόδοση του κεφαλαίου, με την προ φόρων απόδοση ROIC να αυξάνεται σε >20% τα επόμενα χρόνια από περίπου 17% το 2022.