Για περιορισμένο διάστημα άντεξε η προσπάθεια του ΧΑ να κινηθεί σε σταθεροποιητικά επίπεδα και να αντιδράσει ανοδικά, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται προ των πυλών να απωλέσει περαιτέρω επίπεδα τεχνικής στήριξης.
Η αμφιβολία για την αναβάθμιση από τη DBRS σήμερα το βράδυ, αλλά και το σκηνικό απόλυτης καταστροφής, μετά το πέρασμα του «Daniel» από τη Θεσσαλία, αλλάζουν άρδην το σκηνικό τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, γεγονός το οποίο δεν μπορεί παρά να επηρεάζει και τις επενδυτικές διαθέσεις.
Το αρνητικό κλίμα και στην Ευρώπη, όπου και εδώ καταγράφηκε αρχικά μία προσπάθεια να αντιδράσει μετά το μακροβιότερο πτωτικό σερί από τον Φεβρουάριο του 2018, δρα αρνητικά και για την εγχώρια αγορά. Πτώση 0,62% για τον Stoxx 600, με τον DAX να υποχωρεί 0,77%. Διεύρυνση απωλειών και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 στο -0,23%.
Ο Γενικός Δείκτης διευρύνει τις απώλειές του και στις 13:31 εμφανίζει πτώση 0,79% στις 1.237,61 μονάδες, με το υψηλό ημέρας να είναι στις 1.252,31 μονάδες (+0,38%). Στα 31,4 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με 81 μετοχές να εμφανίζουν πτώση και 26 να υποχωρούν. Υποχώρηση 072% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να αποδυναμώνεται 1,34%.
Μία ακόμη θετική έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες, αυτή τη φορά από την Goldman Sachs, η οποία βλέπει περιθώρια ανόδου έως και 42% αλλά που φαίνεται να περνά απαρατήρητη από τους επενδυτές, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 0,70%. Πτώση 0,37% για την Alpha Bank, με τη Eurobank στο -0,81%, την Εθνική Τράπεζα να μαζεύει των κερδών της, που ενδοσυνεδριακά ξεπέρασαν το 1% και να ενισχύεται 0,5% και την Τρ. Πειραιώς να κινείται 2,40% χαμηλότερα.
Η παραμονή της Coca-Cola HBC μεταξύ των ελάχιστων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης που κινούνται ανοδικά, βοηθά ώστε οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη να μην είναι ακόμη μεγαλύτερος, με τον δεικτοβαρή τίτλο να ενισχύεται 0,43%. Με ήπια κέρδη κινούνται ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και Sarantis. Αντίθετα πτώση 0,44% έχει ο ΟΤΕ, με τον ΟΠΑΠ να υποχωρεί 0,4% και τη ΔΕΗ να δέχεται μεγάλες πιέσεις με απώλειες που ξεπερνούν το 2%.
Η μικρή ενίσχυση του πληθωρισμού τον Αύγουστο και κυρίως η νέα αύξηση στις τιμές των τροφίμων αποτελεί ένα ακόμη καμπανάκι για την αγορά και κυρίως για την πορεία της κατανάλωσης που επηρεάζει άμεσα και αυτή της οικονομίας.
Παράλληλα το κόστος των καταστροφών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να είναι κάτι παραπάνω από υψηλό, με την κυβέρνηση να πρέπει να «ρίξει» κεφάλαια για την αποκατάστασή τους, γεγονός που μαζεύει τα περιθώρια της οικονομικής πολιτικής. Ακόμη και η αναβολή της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου αναμένονταν πέραν της οικονομικής πολιτικής να αναφερθεί και στις μεταρρυθμίσεις, προσθέτει ένα ακόμη «σύννεφο» για την οικονομία και την επενδυτική διάθεση.