Ημέρα - κρίσης τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για το Χρηματιστήριο Αθηνών η σημερινή, καθώς ο οίκος αξιολόγησης DBRS δίνει στη δημοσιότητα την αξιολόγησή του για τον «βαθμό» της Ελλάδας, με τη μέχρι, όμως, σήμερα πορεία της αγοράς να δείχνει ότι έχει χαθεί η βεβαιότητα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια.
Η αγορά βρέθηκε χθες σε ελεύθερη πτώση, με το βάρος να αποδίδεται και στην επαναφορά ενός διαφορετικού πολιτικού ρίσκου, αυτού που συνδέεται με την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τα, όντως ακραία, καιρικά φαινόμενα με τον πρωθυπουργό να αναβάλει την επίσκεψή του στη ΔΕΘ και να πραγματοποιεί σήμερα περιοδεία στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.
Οι εκτεταμένες καταστροφές σε μία περιοχή με ισχυρή πρωτογενή παραγωγή δημιουργούν και οικονομικές συνέπειες, πέραν των κοινωνικών και αλλάζουν σε σημαντικό βαθμό τα δεδομένα, ενώ την ίδια ώρα οι επενδυτές και χθες αδιαφόρησαν για ορισμένα πολύ σημαντικά θέματα όπως για παράδειγμα το εντυπωσιακό τίμημα των 3,27 δισ. ευρώ για την Αττική Οδό.
Σε επίπεδο διεθνών αγορών το κλίμα ήταν αρνητικό, αν και σήμερα τα προθεσμιακά συμβόλαια της Ευρώπης δείχνουν προσπάθεια αντίδρασης με τον DAX να έχει κέρδη 0,38% και τον FTSE 100 να ενισχύεται έστω και κατά το οριακό 0,17%.
Ανάλογη είναι η εικόνα και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,22%, αλλά και την αμερικανική αγορά να έχει συνεχή πτωτική πορεία κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων, καθώς επιστρέφει η ανησυχία για τον πληθωρισμό και κατά συνέπεια και για τη νομισματική πολιτική. Στη χθεσινή συνεδρίαση μεικτή ήταν η πορεία για τους τρεις βασικούς δείκτες, καθώς ο Dow Jones είχε οριακά κέρδη 0,17% στις 34.500,73 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,32% στις 4.451,4 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε 0,89% χαμηλότερα στις 13.748,83 μονάδες.
Η βεβαιότητα ότι η DBRS θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ο οίκος αξιολόγησης μπορεί να αναβαθμίσει μόνο το outlook της ελληνικής οικονομίας και όχι τη συνολική βαθμολογία της χώρας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκτιμάται ότι δεν θα γίνει δεκτό με «χαρά» από τους επενδυτές, ενώ θα διατηρήσει εκτός της εγχώριας αγοράς και αρκετά επενδυτικά κεφάλαια που τοποθετούνται μόνο σε χρηματιστήρια τα οποία διαθέτουν υψηλό επίπεδο αξιολόγησης.
«Τα προθεσμιακά συμβόλαια της Ευρώπης υποδεικνύουν ένα μεικτό άνοιγμα σήμερα λόγω των ανησυχιών για την πορεία των επιτοκίων και την ενίσχυση αυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας», σημειώνει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities.