ΓΔ: 1439.75 0.27% Τζίρος: 17.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:19:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Νέα «επίθεση» των πωλητών στο Χρηματιστήριο αλλά με μαζεμένο τζίρο

Υπό απειλή, εκ νέου, οι 1.260 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται και πάλι στην αιχμή των ρευστοποιήσεων και τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί άνω του -1%.

Σε κλοιό πιέσεων για μία ακόμη συνεδρίαση η εγχώρια αγορά, με τους πωλητές να διατηρούν τα ηνία και σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινείται με αρνητικό πρόσημο. 

Το ΧΑ βρίσκεται σε μία ιδιότυπη ομηρία εν αναμονή της ανακοίνωσης της DBRS αύριο για την αξιολόγηση, με αρκετούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι δεν είναι δεδομένη η αναβάθμιση στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας και ο οίκος μπορεί να προχωρήσει σε αναβάθμιση μόνο του outlook και όχι του συνόλου της οικονομίας. 

Πτωτικά αλλά με εικόνα καλύτερη από αυτή της εγχώριας αγοράς κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 0,20%, ενώ απώλειες 0,10% εμφανίζει ο DAX. Απώλειες και για τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, με τον S&P 500 να κινείται 0,30% χαμηλότερα. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:36 έχει πτώση 0,91% στις 1.261,95 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στο επίπεδο των 15 εκατ. ευρώ, ενώ 58 μετοχές υποχωρούν έναντι 26 που κινούνται με θετικό πρόσημο. Απώλειες 0,90% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,79% χαμηλότερα. 

Σταθερά στο στόχαστρο οι τραπεζικές μετοχές με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί 1,59% και να παραμένει χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων. Πτώση 1,41% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να έχει απώλειες 1,75%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 1,21% και την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί 2,12%. 

Μόλις τρείς μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινούνται με θετικό πρόσημο, μεταξύ των οποίων και η Coca-Cola HBC με έστω και οριακά κέρδη 0,19%, ενώ άνοδο 0,63% έχει η ΕΥΔΑΠ, με την Jumbo να κινείται 0,44% υψηλότερα, μετά και την ανακοίνωση αύξησης των πωλήσεών της στο 8μηνο. Παρά τα ιδιαίτερα θετικά κέρδη που ανακοίνωσε για το α' εξάμηνο η Aegean δέχεται μεγάλες πιέσεις και υποχωρεί 1,67%, ενώ πτώση 1,23% έχει ο ΟΤΕ, με τον ΟΠΑΠ στο -0,06% και τη ΔΕΗ να κινείται 1,35% χαμηλότερα.

Πέραν της αβεβαιότητας για την DBRS φαίνεται ότι επιστρέφει στο προσκήνιο το πολιτικό ρίσκο, αυτή την φορά όχι με τη μορφή του προβληματισμού για τις εκλογές και τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αναβάλει την καθιερωμένη ομιλία και συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο για μερικές ημέρες, καθώς θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στις περιοχές που έπληξαν τα τελευταία ακραία καιρικά φαινόμενα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ