Μια σειρά από δεδομένα που αφορούν την αγορά εργασίας των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, ήταν λίγο πιο μειωμένα από ό,τι αναμενόταν, με αποκορύφωμα τον δείκτη του αριθμού των μισθοδοσιών για τον Ιούνιο. Δεν μπορούμε βέβαια να παρουσιάσουμε τα οικονομικά δεδομένα ως αδύναμα, ιδιαίτερα όταν οι αποδόσεις των ΗΠΑ συνέχισαν να κινούνται ανοδικά καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, παρόλα αυτά οι αγορές συναλλάγματος το θεώρησαν ως ένα σημάδι ότι το πρόσφατο ράλι του δολαρίου δεν δικαιολογείται, με αποτέλεσμα οι βασικές συναλλαγές της αγοράς να αποσυντονίσουν.
Όπως σημειώνει ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury, αναμφίβολα νικητής της εβδομάδας ήταν το ιαπωνικό γεν, με μια απότομη ανάκαμψη, τη στιγμή που τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών υποτιμήθηκαν έντονα, σημάδι ότι οι βασικές συναλλαγές μέσα στη χρονιά οδεύουν σε αντίθετες κατευθύνσεις και οι θέσεις των επενδυτών βρίσκουν εμπόδια.
Το επίκεντρο της επόμενης εβδομάδας θα αφορά βασικά το γεγονός του αν θα συνεχιστεί η διακύμανση στην αγορά του συναλλάγματος και η μείωση του ρυθμού των βασικών συναλλαγών εντός του 2023. O πληθωρισμός του Ιουνίου στις ΗΠΑ θα ανακοινωθεί την Τετάρτη. Περαιτέρω χαλάρωση αναμένεται τόσο στους δείκτες κεφαλαίων όσο και στους βασικούς δείκτες, οι οποίοι μπορεί ναι μεν να είναι θετικοί για τις αγορές ομολόγων των ΗΠΑ αλλά αρνητικοί για το νόμισμα του δολαρίου. Αναμένουμε επίσης την έκθεση για την απασχόληση και το μηνιαίο ΑΕΠ του Μαΐου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σε γενικές γραμμές θα είναι μια ήσυχη εβδομάδα σε όρους μακροοικονομικών νέων.
Στερλίνα
Η αδυσώπητη άνοδος των επιτοκίων του Ηνωμένου Βασιλείου που προκλήθηκε από τις συνεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις, με την της Κεντρική Τράπεζας της Αγγλίας να στηρίζει διαρκώς το νόμισμα, που βρίσκεται ήδη στα νομίσματα με τις καλύτερες
επιδόσεις μέχρι σήμερα. Το βασικό νέο για αυτήν την εβδομάδα θα είναι η έκθεση για την απασχόληση του Μαΐου και ειδικότερα το ποσοστό που αφορά και δείχνει την αύξηση των μισθών. Όσο το τελευταίο παραμένει πάνω από το 7%, θα είναι πολύ δύσκολο για την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής να απορρίψει ως ενδεχόμενο τον πραγματικό κίνδυνο των επακόλουθων επιπτώσεων. Συνολικά, το γενικότερο περιβάλλον που αφορά τα επιτόκια φαίνεται ως τώρα ευνοϊκό για συνθήκες περαιτέρω ισχύς του νομίσματος της στερλίνας.
Ευρώ
Οι λιανικές πωλήσεις του Μαΐου και η αναθεώρηση των δεικτών μεταποίησης (PMI) για τον Ιούνιο, εμφανίστηκαν για άλλη μια φορά πιο ήπιες από ό,τι τις αναμέναμε, ενισχύοντας την ανησυχία που έχει αρχίσει να επικρατεί στην οικονομία της Ευρωζώνης. Προς το παρόν, το ευρώ κατάφερε να αποφύγει την επίπτωση, στον αντίποδα όμως συνολικά επικρατεί ακόμη η απαισιοδοξία αναφορικά με την επίτευξη της ανάκαμψης. Η ερχόμενη εβδομάδα είναι χαλαρή όσον αφορά τα στοιχεία της Ευρωζώνης. Δεν υπάρχουν πολλά νέα που αναμένουμε από σήμερα έως και τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Ιουλίου, επομένως οι παρεμβάσεις των επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας θα εστιάσουν στο κοινό νόμισμα.
Δολάριο ΗΠΑ
Οι εκθέσεις για την απασχόληση του Ιουνίου ήταν διχασμένες. Εδραιωμένες έρευνες από τη μια έδειξαν αποδυνάμωση της δυναμικής δημιουργίας θέσεων εργασίας, αντίστοιχες άλλες έρευνες παρουσίασαν ακόμα χαμηλότερη ανεργία και μέτρια αύξηση των μισθών.
Κανένα από αυτά ή άλλα πρόσφατα δεδομένα δεν έρχονται σε αντίθεση με την βασική άποψη ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια αργότερα μέσα στο μήνα, μια κίνηση που αποτιμάται ήδη με πιθανότητα 90% από τις αγορές αυτή τη στιγμή. Για άλλη μια φορά το επίκεντρο αυτή την εβδομάδα είναι προφανώς ο πληθωρισμός. Οι αγορές είναι πεπεισμένες ότι η έκθεση του Ιουνίου θα δείξει μια συνέχιση της τάσης συγκράτησης στον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή, εξαιρουμένων όμως των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας (core inflation). Δεδομένων της υποτίμησης που έχουμε δει πρόσφατα στις αγορές του βασικού εισοδήματος, μια έκπληξη μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίπτωση τόσο για την ίδια την αγορά, όσο και για το νόμισμα του δολαρίου.