ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Νέες πιέσεις για τις ευρωπαϊκές αγορές, ράλι για το φυσικό αέριο

Διατηρούνται οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία αλλά και τη διατήρηση της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής. Κέρδη άνω του 12% για το φυσικό αέριο λόγω και Ρωσίας.

Έκτη συνεδρίαση απωλειών για τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς στις ανησυχίες για την πορεία της διεθνούς οικονομίας αλλά και τη νομισματική πολιτική ήρθε να προστεθεί και η «ανταρσία» της Βάγκνερ στη Ρωσία, δημιουργώντας φόβους και για τις ενεργειακές προμήθειες στην Ευρώπη. 

Πτώση 0,30% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί 0,38%, τον βρετανικό FTSE 100 να έχει απώλειες 0,31%, ενώ 0,36% χαμηλότερα κινείται ο γαλλικός CAC 40. Ανάλογο το κλίμα και στις αγορές της περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB στο -0,81%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 αποδυναμώνεται 0,20%. 

Πτωτική πορεία ακολουθούν και τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,20%, τον S&P 500 να έχει απώλειες 0,23%, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,26% χαμηλότερα. 

Ο Stoxx 600 σημείωσε τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση του από τα μέσα Μαρτίου την περασμένη εβδομάδα μετά από μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων την Πέμπτη, στις οποίες περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της Τράπεζας της Αγγλίας, και μετά από ενδείξεις επιδείνωσης της οικονομικής ύφεσης. Οι κεντρικές τράπεζες κινούνται επιθετικά για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος αποδεικνύεται πιο κολλώδης από ό,τι αναμενόταν, και αυτό θέτει φραγμό στο ράλι των μετοχών. 

«Η άνοδος είναι περιορισμένη στις ευρωπαϊκές μετοχές δεδομένης της τοποθέτησης, των πρόσφατων περικοπών στις κατευθυντήριες γραμμές και των γεωπολιτικών γεγονότων», εκτιμά σε έκθεσή της η Berenberg και προσθέτει ότι «μέχρι στιγμής η κρίση στη Ρωσία φαίνεται να περιορίζεται».

Ράλι για το φυσικό αέριο προκαλεί η αναστάτωση στη Ρωσία, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου να ενισχύεται άνω του 12,5% και να φθάνει στα 36,5 ευρώ. Σταθεροποίηση μετά το ράλι στις ασιατικές αγορές για το πετρέλαιο, με το brent να υποχωρεί 0,01% στα 74 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έχει απώλειες 0,03% στα 69,15 δολάρια. 

Ανοδική πορεία, μετά από αρκετές συνεδριάσεις πιέσεων, ακολουθεί η αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να έχει κέρδη 0,43% στα 1.937,85 δολάρια, ενώ ο άργυρος ενισχύεται 1,94% στα 22,7 δολάρια. 

Πιέσεις ασκήθηκαν, για μία ακόμη συνεδρίαση, και στις κορυφαίες ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 0,25%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να αποδυναμώνεται 0,47%, ενώ μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite με απώλειες 1,48%. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ