Τίποτα δεν μοιάζει ικανό να ανακόψει την ανοδική φόρα του Χρηματιστήριου Αθηνών, ούτε καν η δυσάρεστη έκπληξη από την πορεία του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο, με την αξία των συναλλαγών να είναι ιδιαίτερα αυξημένη και τη μετοχή της Alpha Bank να ξεχωρίζει με εντυπωσιακό ράλι.
Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζει να είναι υποτονικό, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται σταθερά σε πτωτική πορεία, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 0,16% και τον DAX να αποδυναμώνεται 0,34%. Οριακές μεταβολές για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 στο -0,04%.
Στον αντίποδα ο Γενικός Δείκτης κατακτά νέο υψηλό εννέα ετών, ενώ στις 13: εμφανίζει κέρδη 0,78% στις 1.254,48 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 1.245,68 μονάδων (+0,07%) και του υψηλού των 1.257,18 μονάδων (+1%). Εντυπωσιακή πορεία για την αξία των συναλλαγών, που φθάνει στο επίπεδο των 89,6 εκατ. ευρώ, με 65 μετοχές να εμφανίζουν κέρδη και 50 να υποχωρούν. Άνοδος 1,11% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης στο +0,44%.
Σταθερός ηγέτης της ανόδου για τον ΓΔ ο τραπεζικός τομέας, με τον κλαδικό δείκτη να έχει κέρδη 3,20%. Πρωταγωνιστεί η Alpha Bank με άνοδο 5,08%, εν αναμονή και της σημερινής ενημέρωσης για τους στόχους της τράπεζας τα επόμενα έτη, με τη Eurobank να ενισχύεται 2,60%, την Εθνική Τράπεζα να έχει άνοδο 2,85%, την Τρ. Πειραιώς να κινείται 1,60% υψηλότερα, ενώ στο -1,27% βρίσκεται η Attica Bank.
Πέραν των τραπεζών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν, με κέρδη που ξεπερνούν το 1% οι μετοχές των ΔΕΗ, Viohalco, Ελλάκτωρ, ElvalHalcor και Sarantis. Άνοδος 0,67% για τον ΟΤΕ, με τον ΟΠΑΠ στο +0,50%, ενώ αντίθετα απώλειες 0,71% εμφανίζει η Coca-Cola HBC.
Η ελληνική οικονομία έτρεξε με ρυθμό 2,1% στο α’ τρίμηνο, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη άνω του 3%, ενώ δυσάρεστη έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι σε τριμηνιαία βάση συρρικνώθηκε κατά -0,1%. Πάντως ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξής της παρέμεινε υψηλότερος από το 1,3% που πέτυχε η ευρωζώνη το ίδιο διάστημα.
Μία ακόμη θετική έκθεση και σήμερα για την Ελλάδα, με τη JPMorgan να εκτιμά ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα έρθει από DBRS, S&P και Fitch στο β’ εξάμηνο του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα οδηγήσουν σε αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Θετικές οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία και από τον ΟΟΣΑ, με τον διεθνή οργανισμό να αναμένει ότι η ανάπτυξη θα φθάσει φέτος στο 2,2% με ταυτόχρονη υποχώρηση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.