Αποφασισμένο να εκπλήξει θετικά ακόμη και τους πιο αισιόδοξους αποδεικνύεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο και στη σημερινή συνεδρίαση, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, κινείται ανοδικά, υπεραποδίδοντας εκ νέου έναντι των ευρωπαϊκών αγορών και με σαφείς ενδείξεις ότι ο τζίρος θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα.
Το κλίμα στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι αρνητικό, εν αναμονή των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο Stoxx 600 υποχωρεί 0,23%. Πτωτική κίνηση και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 στο -0,12%.
Ο Γενικός Δείκτης στις 11:51 εμφανίζει κέρδη 0,70% στις 1.253,52 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 50,7 εκατ. ευρώ, ενώ κυριαρχούν οι ανοδικές μετοχές στις 67 έναντι 32 που εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο. Άνοδος 1,02% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,43% υψηλότερα.
Νέο ράλι για τον τραπεζικό δείκτη με κέρδη 2,91%, με τη μετοχή της Alpha Bank να ξεχωρίζει και να ενισχύεται 4,91%, εν αναμονή και της σημερινής ενημέρωσης από τη διοίκησή της για τους στόχους της για τα επόμενα έτη. Κέρδη 2,40% για τη Eurobank, με την Εθνική Τράπεζα να έχει άνοδο 2,72%, την Τρ. Πειραιώς να έχει ενίσχυση 1,53% και την Attica Bank στο +0,32%.
Ο τραπεζικός τομέας είναι αυτός που έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη ψήφο εμπιστοσύνης από τους διεθνείς οίκους, με σχεδόν καθημερινή δημοσιοποίηση νέων ιδιαίτερα θετικών εκθέσεων, με αυξήσεις τόσο στις τιμές – στόχους για τις μετοχές όσο και στις εκτιμήσεις για την πορεία κερδών και εσόδων.
Υπερτερούν οι ανοδικές μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με κέρδη άνω του 2% για Ελλάκτωρ, ElvalHalcor και Sarantis, ενώ υψηλότερα του +1% κινείται η Viohalco. Θετική πορεία για ΔΕΗ με άνοδο 1,76%, ενώ αντίθετα πτώση 0,64% εμφανίζει η Coca-Cola HBC, με τον ΟΠΑΠ να υποχωρεί 0,19% και τον ΟΤΕ στο +0,07%.
Το 2023 μοιάζει να είναι έως τώρα το πλέον «καθαρό» έτος από εξωγενείς κλυδωνισμούς και εκτός προγράμματος περιπέτειες, κάτι που επιτρέπει στην αγορά να ανθήσει, εστιάζοντας στα θεμελιώδη. Το Χ.Α. έβγαλε το πρώτο πεντάμηνο στην κορυφή των αποδόσεων σε όλο τον κόσμο με άνοδο άνω του 31% για το Γ.Δ. και άνω του 50% για τις τράπεζες, εν μέσω προσδοκιών για ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας.
Πέραν της πολιτικής σταθερότητας, ένας εξίσου ισχυρός καταλύτης είναι τα τεράστια κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και των μόνιμων ευρωπαϊκών ταμείων, που λειτουργούν ως επιταχυντής για την ελληνική οικονομία που έχει να λαμβάνει έως το 2026 περί τα 70 δισ. ευρώ που με τη μόχλευση από ιδιωτικά κεφάλαια θα φτάσουν τα 100 δισ. ευρώ.