Με σταθερό ηγέτη τις τραπεζικές μετοχές αλλά και σχεδόν το σύνολο των blue chips να εμφανίζουν σημαντικά κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών ανοίγει περαιτέρω τον βηματισμό του και συνεχίζει ακάθεκτο να εμφανίζει εικόνα πολύ καλύτερη τόσο της Ευρώπης όσο και των προθεσμιακών συμβολαίων της Wall Street, ενώ εντυπωσιακή πορεία ακολουθεί και η αξία των συναλλαγών.
Το κλίμα στην Ευρώπη είναι υποτονικό με οριακές μεταβολές για τους βασικούς δείκτες και τους επενδυτές να εμφανίζονται αρκετά προβληματισμένοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, την ίδια ώρα που οι κεντρικές τράπεζες φαίνονται αποφασισμένες να μην σταματήσουν τις αυξήσεις επιτοκίων. Απώλειες μόλις 0,02% εμφανίζει ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί 0,10%, ενώ στο -0,13% κινούνται τα futures για τον S&P 500.
Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να φλερτάρει με το επίπεδο των 1.240 μονάδων, ενώ στις 13:40 εμφανίζει κέρδη 1,58% στις 1.237,07 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 1.218,33 μονάδων (+0,04%) και του υψηλού των 1.239,10 μονάδων (+1,74%). Εντυπωσιακή είναι η πορεία για την αξία των συναλλαγών που φθάνει στα 66 εκατ. ευρώ, ενώ επικρατούν σταθερά οι ανοδικές μετοχές στις 71 έναντι 40 που εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο και 14 που παραμένουν αμετάβλητες. Στο +1,93% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,50% υψηλότερα.
Ξέσπασμα ανόδου για τις τραπεζικές μετοχές με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται 3,69% και να ξεπερνά, εκ νέου, το επίπεδο των 1.000 μονάδων. Κέρδη 5,02% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να έχει άνοδο 3,16%, την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται 3,41%, την Τρ. Πειραιώς να κινείται 3,45% υψηλότερα και την Attica Bank στο +2,05%. Το ράλι τροφοδοτείται και από μία νέα έκθεση - ψήφο εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, αυτή τη φορά από την Goldman Sachs, η οποία προχωρά σε αναβάθμιση των τιμών στόχων, βλέποντας περιθώρια ανόδου από 16% έως και 42% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης. Παράλληλα αναβαθμίζει και τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή, σημειώνοντας ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας συνεχίζει να έχει όλα τα εχέγγυα ώστε να συνεχίσει την πολύ καλή του πορεία, κάτι το οποίο απέδειξαν και έμπρακτα τα μεγέθη που ανακοινώθηκαν για το α' τρίμηνο.
Ισχυρή άνοδο εμφανίζουν οι περισσότερες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ακόμη και η πτώση κατά 0,88% του ΟΠΑΠ θα μπορούσε να θεωρηθεί μαζεμένη, εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η μετοχή διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο υπόλοιπο του μερίσματος ύψους 0,70 ευρώ ανά μετοχή. Στους «χαμένους» συγκαταλέγεται η Coca-Cola HBC με πτώση 0,54%, η Viohalco που αποδυναμώνεται 0,52%, ο ΟΛΠ με απώλειες 0,94%, ενώ 0,40% χαμηλότερα κινείται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Κέρδη 1,02% για τον ΟΤΕ, με τη ΔΕΗ να ενισχύεται 0,76%. Άνω του 4% η άνοδος για την Jumbο, ενώ υψηλότερα του +2% κινούνται ΕΛΠΕ, ElvalHalcor, ΕΥΔΑΠ, Quest, Motor Oil και Mytilineos και άνω του +1% η AutoHellas.
Πέραν της Goldman Sachs κάτι παραπάνω από ευχάριστες ειδήσεις για τους επενδυτές επεφύλασσε η έκθεση της Morgan Stanley, με την αμερικανική τράπεζα να υπογραμμίζει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της ευρωζώνης τόσο φέτος όσο και το 2024, με ταυτόχρονα εκτόξευση σε ρεκόρ των επενδύσεων και επίτευξη των στόχων για σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και μείωση του χρέους. Παράλληλα εκτιμά ότι εντός του α' εξαμήνου του 2024 η Ελλάδα θα έχει ανακτήσει το επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας από τρεις εκ των τεσσάρων οίκων αξιολόγησης.
Νέα μεγάλη υποχώρηση και για τις αποδόσεις των ομολόγων, με αυτή του 10ετούς να αποκλιμακώνεται 3% και να φθάνει στο 3,657%, την ίδια ώρα που το ιταλικό 10ετές έχει απόδοση 4,086%, ενώ του 5ετούς υποχωρεί 1,84% στο 3,253%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά βρίσκεται αν αναμονή των αυριανών στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ στο α' τρίμηνο από την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία ανακοινώνει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και ο οίκος Fitch τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία, με κάποιες εκτιμήσεις να υποστηρίζουν ότι μπορεί να προχωρήσει σε αναβάθμιση των προοπτικών.