Με τον τραπεζικό κλάδο να είναι αυτός που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς οι επενδυτές φροντίζουν να αποσύρουν μέρος των κερδών τους, μετά το ξέφρενο ράλι κυρίως της Δευτέρας, η αγορά κινείται σε πτωτική πορεία αλλά συνεχίζει να έχει καλύτερη εικόνα από αυτήν της Ευρώπης.
Η μέχρι σήμερα αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους και δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι υπάρχουν ακόμη αρκετές διαφορές μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας, την ίδια ώρα που η υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δίνει ως καταληκτική ημερομηνία την 1η Ιουνίου για να υπάρξει συμφωνία και να μην προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε στάση πληρωμών. Αποτέλεσμα ο Stoxx 600 να υποχωρεί 1,64%. Πτωτική, αλλά πιο περιορισμένης έντασης, πορεία και για τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,35%.
Ο Γενικός Δείκτης στις 15:31 αποδυναμώνεται 0,76% στις 1.196,16 μονάδες, ενώ έχει κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 1.190,73 μονάδων (-1,21%) και του υψηλού των 1.202,92 μονάδων (-0,20%). Παραμένει σε καλά επίπεδα η αξία των συναλλαγών, η οποία φθάνει στα 94,7 εκατ. ευρώ, ενώ επικρατούν οι πτωτικές μετοχές που διαμορφώνονται στις 69 έναντι 43 που κινούνται με κέρδη. Υποχώρηση 1,05% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,98% χαμηλότερα.
Παραμένουν υπό σημαντική πίεση οι τραπεζικές μετοχές με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί 2,20%, καθώς ούτως ή άλλως ήταν και ο τομέας ο οποίος εμφάνισε τα πιο σημαντικά κέρδη τόσο το διήμερο μετά τις εκλογές όσο και το προηγούμενο διάστημα. Πτώση 1,84% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 2,47%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 2,41%, με τους ξένους αναλυτές να χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα θετικά τα μεγέθη που ανακοίνωσε για το α' τρίμηνο, ενώ στο -1,93% κινείται η Τρ. Πειραιώς και η Attica Bank ενισχύεται 1,09%.
Συνεχίζεται η επικράτηση των πτωτικών μετοχών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τον ΟΤΕ να αλλάζει πορεία και να χάνει τα αρχικά του κέρδη που ξεπέρασαν το 1% και πλέον υποχωρεί 0,21%, ενώ αντίθετη πορεία ακολούθησε η ΔΕΗ που κάλυψε τις πρωινές της απώλειες και ενισχύεται 0,42%. Απώλειες 0,80% εμφανίζει ο ΟΠΑΠ, ενώ η Coca-Cola HBC υποχωρεί 0,28%.