Συνεχίζει να «νικάει» τις διεθνείς αγορές το ελληνικό χρηματιστήριο και τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, κλείνοντας και τις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του μήνα θετικά, την ώρα που οι ξένοι δείκτες πιέζονται. Μολονότι οι όγκοι και οι τζίροι του Χ.Α. αυτές τις ημέρες είναι σαφώς μειωμένοι και μη αντιπροσωπευτικοί για την ποιότητα και την ανθεκτικότητα της κίνησης, εντούτοις είναι γεγονός ότι η αγορά στην ουσία παραμένει στα υψηλά της, μια ανάσα από το ρεκόρ οκτώμισι ετών και τις 1.133 μονάδες.
Μετά και τον ανοδικό (+2,89%) Απρίλιο, το Χ.Α. το τελευταίο 7μηνο από αρχές Οκτωβρίου έχει μόλις ένα μήνα διόρθωσης, τον Μάρτιο, ενώ ήδη τον Μάιο κερδίζει 1,24% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και +3,39% σε επίπεδο τραπεζών. Και όλα αυτά, όταν ο Stoxx 600 χάνει σχεδόν 1,50% το Μάιο, ενώ ο πιο βαρύς χρηματιστηριακός δείκτης του κόσμου, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 2,50%.
Διεθνώς, ο Μάιος δεν έχει μπει καλά για τις αγορές, καθώς έχει ενσκήψει εκ νέου η ανησυχία για την κατάσταση των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ, κάτι που φέρνει ντόμινο πτώσης σχεδόν σε καθημερινή βάση. Στον απόηχο των καταρρεύσεων των Silvergate, Silicon Valley Bank, Signature και First Republic το τελευταίο δίμηνο, πλέον και οι PacWest, First Horizon και Western Alliance βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, ψάχνοντας απεγνωσμένα βιώσιμη λύση με ενδεχόμενο πώλησης στην περίπτωση της PacWest, που χθες βυθίστηκε κατά 50%.
Θυμίζουμε πως το Χ.Α. έβγαλε το πρώτο 4μηνο με άνοδο 16,70% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και +24% σε επίπεδο τραπεζών, επιδόσεις που έφεραν την ελληνική αγορά στις δύο – τρεις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Μολονότι στις τελευταίες συνεδριάσεις η ελληνική αγορά έχει κατεβάσει ρυθμούς, το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι ισχυρές πωλήσεις δεν βγαίνουν, παρουσιάζοντας ανθεκτικά χαρακτηριστικά.
Ακόμη και μετά τη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης όπου διεθνώς υπήρξε γενικευμένη πτώση άνω του 1%, το Χ.Α. όχι μόνο άντεξε και την Τετάρτη, αλλά έκλεισε με άνοδο 0,78%, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα λάμβανε χώρα σημαντική «ουρά» πωλήσεων.
Ξεχωριστό επενδυτικό story η Ελλάδα
Είναι ξεκάθαρο ότι το Χ.Α. βρίσκεται σε ένα ιδιόμορφο timing, το οποίο συνδέεται με τις πολιτικές εξελίξεις, την προσδοκία ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας πιθανότατα εντός του 2023, την ευρύτερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας, το νέο ρεκόρ του τουρισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και τα αποτελέσματα – ρεκόρ των εισηγμένων για το 2022. Συνάμα, τα πρώτα δείγματα και από τις επιδόσεις μεγεθών του πρώτου φετινού τριμήνου, είναι άριστα.
Υπάρχει μια σειρά παραγόντων και καταλυτών λοιπόν που κρατούν το Χ.Α. σε εγρήγορση και σε καλύτερη απεικόνιση έναντι των ξένων δεικτών. Η νέα αύξηση των επιτοκίων δίνει περαιτέρω ώθηση στον τραπεζικό κλάδο που αναμένει βελτίωση της κερδοφορίας του από τις κλασικές τραπεζικές εργασίες. Επίσης, την ώρα που οι καταθέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες φυλλορροούν, στην Ελλάδα κινούνται σε ιστορικά υψηλά, έχοντας ξεπεράσει τα 200 δισ. ευρώ.
Η προσδοκία αναβάθμισης συνεχίζει να κρατάει σε εγρήγορση όλη τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, καθώς, ασχέτως αν λόγω εκλογών δεν υπήρξε αλλαγή βαθμολογίας τον Απρίλιο, αυτό μπορεί να γίνει τους επόμενους μήνες. Σε διεθνές επίπεδο δεν υπάρχουν πολλά επενδυτικά story όπως η Ελλάδα, δηλαδή ανεπτυγμένες οικονομίες που να επιστρέφουν σε επενδυτική βαθμίδα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ελκυστικότητα των asses αλλά και τις υποσχέσεις για καλές αποδόσεις και ευκολότερες ρευστοποιήσεις αργότερα.
Όπως τονίζουν αρκετοί οίκοι, όπως η Goldman Sachs προ ημερών, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι από τα πλέον ελκυστικά επενδυτικά stories παγκοσμίως, για πολλούς λόγους, ενώ οριοθέτησε την τιμή – στόχο για το Γενικό Δείκτη στις 1.200 μονάδες. Συνάμα, ο μεγαλοεπενδυτής Πρεμ Γουάτσα, που είναι και ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής σε assets της χώρας μας και του χρηματιστηρίου (Eurobank, Mytilineos, Praktiker, Eurolife, Crivalia Hospitality) χαρακτήρισε το Χ.Α. ως την καλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου.
Σε παρέμβασή του στο πρόσφατο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο μεγαλοεπενδυτής τόνισε πως «η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετική θέση, έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες κι έχει μπει σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης», ενώ υποστήριξε πως για τα επόμενα τέσσερα - πέντε χρόνια οι προοπτικές είναι καλές αλλά χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και φιλική στάση απέναντι στην επιχειρηματικότητα. «Η Ελλάδα είναι αρκετά μικρή και έρχεται από πολύ χαμηλή βάση, γι’ αυτό είναι η καλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην επενδυτική βαθμίδα τόνισε πως είναι σημαντική για την Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι λίγους μήνες μετά τις εκλογές η χώρα θα μπορεί να την κατακτήσει. Σημείωσε πως η χώρα έχει καλή οικονομική θέση, το χρέος μειώθηκε και η κυβέρνηση διαθέτει ένα σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας. Η S&P έκανε λόγο για το καλύτερο προφίλ χρέους στην Ευρώπη, ενώ το χρέος του ιδιωτικού τομέα είναι μικρό.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει καλύτερο πρόσωπο έναντι των ευρωπαϊκών αλλά και των αμερικανικών δεικτών στο ξεκίνημα του Μαΐου, παραμένοντας στην περιοχή των 1.100 μονάδων και πολύ κοντά στα υψηλά οκτώμισι ετών και τις 1.133 μονάδες. Στην αγορά καταγράφεται ένα rotation χαρτοφυλακίων με ενδιαφέρουσες εναλλαγές θέσεων μεταξύ τραπεζών αλλά και μετοχών της πραγματικής οικονομίας που είτε έχουν νέα, όπως καλά αποτελέσματα, είτε είχαν μείνει πίσω.
Θετικά για την ψυχολογία και τις ευρύτερες συνθήκες της αγοράς λειτουργεί και η ομαλή πορεία προς τις εκλογές, καθώς επίσης το γεγονός ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν εκ νέου διεύρυνση της διαφοράς υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, με την «ψαλίδα» να έχει επιστρέψει σχεδόν στα προ του δυστυχήματος των Τεμπών επίπεδα. Αυτό, σε κάθε περίπτωση παρέχει μια… ασφάλεια στην αγορά και επιτρέπει να προεξοφληθεί σε ένα βαθμό ότι θα δημιουργηθεί βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα ίσως και από τις πρώτες εκλογές, έστω και μέσω κυβέρνησης συνεργασίας. Αυτό, αν και εφόσον προεξοφλείται ισχυρότερα, αναμένεται να φανεί και στις επόμενες συνεδριάσεις έως την κάλπη.
«Κλειδί» οι τράπεζες
Πάντως «κλειδί» για τη βελτιωμένη εικόνα του Χ.Α. είναι η αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου που ασφαλώς ωφελείται από την αύξηση των επιτοκίων καθώς θα ενισχυθεί η καθαρή κερδοφορία, κάτι που αποτυπώνεται και στο ταμπλό δεδομένου ότι την Τετάρτη ο κλαδικός δείκτης κέρδισε 2,66%, ενώ χθες ενισχύθηκε εκ νέου κατά 1,01% κλείνοντας στις 821,80 μονάδες.
Ο Γ.Δ. έκλεισε χθες στις 1.098,57 μονάδες με άνοδο 0,24%, έχοντας διακύμανση δέκα μονάδων, με χαμηλό στις 1.092,18 μονάδες (-0,34%) και υψηλό στις 1.102,44 μονάδες (+0,59%). Ο FTSE 25 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.662,69 μονάδες με άνοδο 0,25%, ενώ ο Mid Cap υστέρησε για ακόμη μια φορά υποχωρώντας κατά 0,14% στις 1.613,56 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66,43 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν 23,6 εκατ. ευρώ, ενώ στην κορυφή βρέθηκαν οι Πειραιώς και Mytilineos διακινώντας 11 και 10 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η χθεσινή ήταν η 11η διαδοχική συνεδρίαση όπου οι συναλλαγές παρέμειναν αρκετά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.