Τη μεγαλύτερη έλλειψη εκτιμάται από τον οίκο Fitch ότι θα καταγράψει η αγορά ρυζιού φέτος, με αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο στην τιμή του εμπορεύματος, η οποία αγγίζει υψηλό 10ετίας.
Όπως σημειώνει ο Τσαρλς Χαρτ, αναλυτής του οίκου Fitch, οι τιμές θα παραμείνουν κοντά στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα έως και τις αρχές του 2024. Η μέση τιμή του ρυζιού ήταν 17,30 δολάρια ανά ctw μέχρι το 2023 και θα μειωθεί μόνο στα 14,50 δολάρια ανά κ.β. το 2024, σύμφωνα με την έκθεση. Το cwt είναι μια μονάδα μέτρησης για ορισμένα εμπορεύματα, όπως το ρύζι.
«Δεδομένου ότι το ρύζι είναι το βασικό διατροφικό αγαθό σε πολλές αγορές της Ασίας, οι τιμές αποτελούν σημαντικό παράγοντα του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων και της επισιτιστικής ασφάλειας, ιδίως για τα φτωχότερα νοικοκυριά», σημείωσε ο αναλυτής. Το παγκόσμιο έλλειμμα για το 2022/2023 θα ανέλθει σε 8,7 εκατομμύρια τόνους, προβλέπει η έκθεση. Αυτό θα σηματοδοτούσε το μεγαλύτερο παγκόσμιο έλλειμμα ρυζιού από το 2003/2004, όταν οι παγκόσμιες αγορές ρυζιού δημιούργησαν έλλειμμα 18,6 εκατομμυρίων τόνων, σημείωσε ο Χαρτ.
Υπάρχει έλλειψη προσφοράς ρυζιού ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και των κακών καιρικών συνθηκών σε οικονομίες που παράγουν ρύζι, όπως η Κίνα και το Πακιστάν. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, εκτάσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη μεγαλύτερη παραγωγό ρυζιού στον κόσμο, την Κίνα, επλήγησαν από έντονες καλοκαιρινές βροχές των μουσώνων και πλημμύρες.
Οι συσσωρευμένες βροχοπτώσεις στις επαρχίες Γκουανγκσί και Γκουανγκντόνγκ της χώρας, τα κυριότερα κέντρα παραγωγής ρυζιού στην Κίνα, ήταν οι δεύτερες υψηλότερες των τελευταίων τουλάχιστον 20 ετών, σύμφωνα με την εταιρεία γεωργικών αναλύσεων Gro Intelligence. Ομοίως, το Πακιστάν -που αντιπροσωπεύει το 7,6% του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού- είδε την ετήσια παραγωγή να πέφτει κατά 31% σε σχέση με πέρυσι λόγω των σοβαρών πλημμυρών πέρυσι, ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), χαρακτηρίζοντας τις επιπτώσεις ως «ακόμη χειρότερες από ό,τι αναμενόταν αρχικά».
Η υστέρηση οφείλεται εν μέρει σε αποτέλεσμα «της ετήσιας επιδείνωσης της συγκομιδής στην ηπειρωτική Κίνα που προκαλείται από την έντονη ζέστη και την ξηρασία, καθώς και των επιπτώσεων των σοβαρών πλημμυρών στο Πακιστάν», επισήμανε ο Χαρτ.