Απόλυτα λογική θεωρεί την πρόσφατη διόρθωση για το Χρηματιστήριο Αθηνών η Jefferies, σε νέα έκθεσή της μία ημέρα μετά από την έναρξη κάλυψης των ελληνικών τραπεζών, ενώ παραμένει αισιόδοξη (bullish) τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας έπρεπε να υποστεί διόρθωση, αλλά τα στοιχεία που υποστηρίζουν την επενδυτική υπόθεση εξακολουθούν να υφίστανται: ισχυρό ονομαστικό ΑΕΠ, βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών χάρη στη μείωση του κόστους εισαγωγής ενέργειας και επανεκτίμηση της υγείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Φυσικά, βοήθησαν επίσης ορισμένες από τις ισχυρότερες αναθεωρήσεις κερδών παγκοσμίως.
Η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ της Ελλάδας το 4ο τρίμηνο κατά 9,8% σε ετήσια βάση (πραγματικό 4,5% σε ετήσια βάση) θα είναι δύσκολο να ξεπεραστεί, δεδομένου του ιδανικού συνδυασμού χαμηλών επιδράσεων βάσης και επιπέδων ρεκόρ πληθωρισμού στη σύγχρονη εποχή.
Παρ' όλα αυτά, η μέση πρόβλεψη για το πραγματικό ΑΕΠ για ανάπτυξη 0,6% (ΔΝΤ 1,8%) φαίνεται να είναι χαμηλή κατά την άποψη του διεθνούς ομίλου, ενώ η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο 5% για φέτος θα έπρεπε να κρατήσει το ονομαστικό ΑΕΠ πολύ πάνω από τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, η μεγάλη βελτίωση βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια, με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να πρόκειται να επωφεληθεί από την πτώση των τιμών της ενέργειας και τον ενάρετο κύκλο ενός ισχυρότερου ευρώ. Η εποχιακή ενίσχυση των υπηρεσιών (τουρισμός) θα πρέπει επίσης να βοηθήσει το ισοζύγιο εμπορίου και υπηρεσιών.
Μια κυκλική ιστορία ανάπτυξης ξεδιπλώνεται με τον δείκτη PMI μεταποίησης της S&P (Φεβρ. 51,7 μονάδες) να αυξάνεται, ενώ το επιχειρηματικό κλίμα της ΕΕ (Φεβρ. 107,5 μονάδες) καταδεικνύει την ύπαρξη αισιοδοξίας. Ο δείκτης PMI επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και οι νέες παραγγελίες ήταν οι ισχυρότερες από τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, καθώς το εθνικό σχέδιο αποτελείται από 106 επενδυτικά μέτρα και 68 μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα υποστηριχθούν με επιχορηγήσεις ύψους 17,77 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 12,73 δισ. ευρώ. Το 37,5% του σχεδίου θα στηρίξει τους κλιματικούς στόχους και το 23,3% του σχεδίου θα προωθήσει την ψηφιακή μετάβαση. Το σχέδιο θα οδηγήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας σε ανάπτυξη κατά 2,1% έως 3,3% έως το 2026
Η Ελλάδα παραμένει μία χώρα όπoυ βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης, καθώς οι τουριστικές αφίξεις σε ετήσια βάση ξεπέρασαν νέα υψηλά επίπεδα συμβάλλοντας στην ενίσχυση του θετικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και των κερδών. Μια ισχυρή ονομαστική έκρηξη το 2022 θα επισκιαστεί από μια ρηχή επιβράδυνση (ύφεση) το 2023.
Το ισοζύγιο των πιθανοτήτων υποδηλώνει ότι η άνοδος του ονομαστικού ΑΕΠ θα εξακολουθήσει να είναι ισχυρή έως το 2023. Τα κέρδη εξακολουθούν να είναι πιθανό να αναθεωρηθούν προς τα πάνω. Η χρηματιστηριακή αγορά διαπραγματεύεται με 12μηνο προθεσμιακό δείκτη P/E 8,5x, 12μηνο προθεσμιακό PEG 1,3x, προθεσμιακό P/S 0,8x, ROE 11,7% και μερισματική απόδοση 4,1%.