Όντας το νόμισμα που καθορίζει την πορεία της παγκόσμιας αγοράς, το δολάριο αρχίζει, εκ νέου, να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές. Ο δείκτης δολαρίου, δηλαδή η πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός «καλαθιού» ανταγωνιστικών νομισμάτων έχει ανακάμψει σχεδόν 4% σε σύγκριση με τα χαμηλά στα οποία διολίσθησε στις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed θα αναγκαστεί να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, όσο ο πληθωρισμός δεν πλησιάζει στο επίπεδο του 2% που έχει θέσει ως στόχο.
Το αμερικανικό νόμισμα παραμένει σχεδόν 8% χαμηλότερα σε σύγκριση με το υψηλό 22 ετών που άγγιξε το 2022, αλλά η ανάκαμψή του, σε συνδυασμό με τη σημαντική ενίσχυση που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας στις αποδόσεις των κρατικών αμερικανικών ομολόγων αρχίζει να επηρεάζει αρνητικά μία σειρά επενδύσεων. Ο δείκτης MSCI για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών έχει υποχωρήσει κατά 8% από τα υψηλά του Ιανουαρίου, ενώ ο δείκτης MSCI Emerging Markets Currency, που καταγράφει την πορεία του δολαρίου έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, έχει υποχωρήσει κατά 3% από τα υψηλά του στις αρχές Φεβρουαρίου. Το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών έχει επίσης έως ένα βαθμό «παγώσει», με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να παραμένει σχεδόν αμετάβλητος τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αφού είχε κερδίσει περίπου 20% από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Λόγω του κεντρικού ρόλου του δολαρίου στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι διακυμάνσεις του έχουν ευρείες επιπτώσεις. Ένα ισχυρότερο δολάριο τείνει να «συσφίγγει» τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, ενώ μειώνει διάθεση για ανάληψη κινδύνου και αποδυναμώνει το παγκόσμιο εμπόριο, όπως ανέφερε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών σε έκθεσή της τον Νοέμβριο. Κάνει επίσης πιο δύσκολο για τις χώρες που δανείζονται στο αμερικανικό νόμισμα να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, ένα πρόβλημα που συχνά αισθάνονται έντονα οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών.
Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά επίσης το αργό πετρέλαιο, τον χρυσό και άλλα εμπορεύματα σε δολάρια πιο ακριβά για τους ξένους αγοραστές. Μέρος της πτώσης του αργού πετρελαίου τύπου Brent κατά 2% από την αρχή του έτους μπορεί να αποδοθεί στην ανάκαμψη του δολαρίου, σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS Global Wealth Management. Πάντως στην έκθεσή τους σημειώνουν ότι η επαναλειτουργία της Κίνας και οι διαταραχές της ρωσικής προσφοράς θα υπερκεράσουν την επιρροή του αμερικανικού νομίσματος και θα δώσουν ώθηση στο πετρέλαιο αργότερα μέσα στο έτος.
Για τις ΗΠΑ, η ισχύς του δολαρίου καθιστά τις εξαγωγές λιγότερο ανταγωνιστικές, ενώ επιβαρύνει τα αποτελέσματα των πολυεθνικών εταιρειών, καθώς καθιστά πιο ακριβή για αυτές τη μετατροπή των ξένων κερδών σε δικό τους νόμισμα.Οι αναλυτές της Morgan Stanley με επικεφαλής τον Μάικλ Γουίλσον εκτίμησαν ότι οι «διαθέσεις» του δολαρίου θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικό παράγοντα για τη βραχυπρόθεσμη πορεία των αμερικανικών μετοχών, επικαλούμενοι τη σχέση του νομίσματος με τις παγκόσμιες συνθήκες ρευστότητας. «Εάν τα επιτόκια και το δολάριο ΗΠΑ συνεχίσουν να αυξάνονται, πιστεύουμε ότι αυτά τα βασικά επίπεδα στήριξης για τις μετοχές θα υποχωρήσουν γρήγορα, καθώς η bear (αγορά) θα επανέλθει πιο δυναμικά», εκτίμησαν.
Το αν το δολάριο θα συνεχίσει την ανάκαμψή του θα εξαρτηθεί εν μέρει από τις αντιλήψεις των επενδυτών για το πόσο υψηλότερα θα χρειαστεί να αυξήσει η Fed τα επιτόκια. Κάποιες πληροφορίες για τον τρόπο σκέψης των φορέων χάραξης πολιτικής και τη δύναμη της οικονομίας θα μπορούσαν αποκρυπτογραφηθούν την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, καταθέτει για τη νομισματική πολιτική ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας και οι ΗΠΑ ανακοινώνουν στοιχεία για την απασχόληση του Φεβρουαρίου.
Την ίδια ώρα οι αναλυτές εμφανίζονται ελαφρώς διχασμένοι αναφορικά με τη μελλοντική πορεία του δολαρίου. Σύμφωνα με τον Κόλιν Γκράχαμ, διαχειριστή της Robeco, το αμερικανικό νόμισμα είναι απίθανο να ανακάμψει πολύ περισσότερο και μάλιστα υποστήριξε ότι θα μπορούσε να «σορτάρει» το νόμισμα εάν ο δείκτης δολαρίου ανέκαμπτε στο επίπεδο των 106 μονάδων, από 104 που είναι σήμερα.
Η Έμιλι Λέβιλ, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην Thornburg Investment Management, είναι επίσης επιφυλακτική ότι η ανάκαμψη του δολαρίου θα διαρκέσει και θεωρεί οποιαδήποτε αδυναμία στις αναδυόμενες αγορές ως ευκαιρία αγοράς. «Η νομισματική αδυναμία των αναδυόμενων αγορών μπορεί να είναι μια εξαιρετική στιγμή για να παρέμβουμε και να δημιουργήσουμε θέσεις σε εταιρείες υψηλής ποιότητας», τόνισε.
Οι αναλυτές της Capital Economics, από την άλλη πλευρά, πιστεύουν ότι η αναμενόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και η εξασθένηση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου θα στείλουν τους επενδυτές να συρρέουν στο δολάριο, έναν δημοφιλή προορισμό σε αβέβαιους καιρούς, και θα ωθήσουν το νόμισμα σε νέα υψηλά. «Αναμένουμε ότι η διάθεση ανάληψης κινδύνου θα υποχωρήσει εν μέσω ενός παγκόσμιου σκηνικού υποχώρησης ανάπτυξης αλλά και ζήτησης και ως εκ τούτου οι επενδυτές θα στραφούν στο «ασφαλές καταφύγιο» του αμερικανικού νομίσματος κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων τριμήνων», σημείωσαν σε έκθεσή τους.