Η μείωση του συνολικού ποσού που επιστρέφει ο ΟΤΕ προς τους μετόχους αλλά και τα σημαντικά προβλήματα στη Ρουμανία αποτελούν τα δύο σημεία που φαίνεται ότι προβληματίζουν τους αναλυτές σχετικά με την εταιρεία, όπως φαίνεται και από τις εκθέσεις των Eurobank Equities και Pantelakis Sec.
Παράλληλα η μετοχή του ΟΤΕ στη σημερινή συνεδρίαση του Χ.Α. και παρά την καλή πορεία κερδών και εσόδων, δέχεται μεγάλες πιέσεις και υποχωρεί άνω του 2%.
Pantelakis Sec.: Εντός των εκτιμήσεων τα μεγέθη
Η χρηματιστηριακή διατηρεί την «ουδέτερη» («neutral») σύσταση για τη μετοχή και την τιμή – στόχο στα 18 ευρώ. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΤΕ δεν περιελάμβανε μεγάλες εκπλήξεις, καθώς εν συνόλω τα κέρδη και ειδικά οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν αρκετά ισχυρά, χάρη στην καλή εμπορική πορεία της εταιρείας αλλά και το πρόγραμμα μείωσης κόστους. Τα έσοδα για το δ’ τρίμηνο ήταν εντός των εκτιμήσεων τόσο της Pantelakis όσο και του μέσου όρου των αναλυτών, χάρη στην καλή πορεία των έργων πληροφορικής, την αντίστοιχη εικόνα στην εγχώρια αγορά.
Εξετάζοντας το επόμενο διάστημα η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι ο ΟΤΕ αντιμετωπίζει δυσκολότερες συγκρίσεις από έτος σε έτος και ο ανταγωνισμός του κλάδου (κυρίως στην οπτική ίνα για οικιακές συνδέσεις) είναι βέβαιο ότι θα ενταθεί περαιτέρω. Η διοίκηση καθοδήγησε για αμετάβλητες σε ετήσια βάση κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 640 εκατ. ευρώ το 2023 και, το σημαντικότερο, μείωσε φέτος το στόχο συνολικής αποζημίωσης των μετόχων (σε κατανομή 60/40 μεταξύ μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών) στα 425 εκατ. ευρώ από 500 εκατ. ευρώ περίπου το 2022.
Το φετινό προγραμματισμένο μέρισμα των 0,5765 ανά μετοχή, συνεπάγεται απόδοση 3,8% στο χθεσινό κλείσιμο. Ο μόνος καταλύτης, για την υπεραπόδοση της μετοχής είναι η πιθανή πώληση της Telekom Romania Mobile (TRM), η οποία με βάση τις εκτιμήσεις της Pantelakis θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 200 εκατ. που με τη σειρά τους θα διανεμηθούν στους μετόχους.
Σε ό,τι αφορά την τηλεδιάσκεψη της διοίκησης με τους αναλυτές, η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι θα εστιάσει σε τυχόν νέα πληροφόρηση για την τύχη της ρουμανικής θυγατρικής, δεδομένης της φαινομενικά αμήχανης προσαρμογής της στη στρατηγική της μητρικής Deutsche Telekom να εστιάζει σε «συγκλίνουσες ηγετικές εταιρείες» σε μεμονωμένες ευρωπαϊκές αγορές.
Σημαντικό στοιχείο και οι απόψεις που θα εκφραστούν για τον ανταγωνισμό του κλάδου στην Ελλάδα, ο οποίος έχει αναζωπυρωθεί αισθητά μετά την πολύ πρόσφατη συγχώνευση της Wind και της Nova, της 3ης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και της 2ης μεγαλύτερης εταιρείας συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, αντίστοιχα, μετά την εξαγορά και των δύο από τον όμιλο United Group που υποστηρίζεται από την BC Partners. Η κίνηση αυτή επέτρεψε στην United να δημιουργήσει έναν ισχυρό συγκλίνοντα φορέα που είναι ο νούμερο δύο παίκτης στην Ελλάδα στο ευρυζωνικό διαδίκτυο, την τηλεόραση και την κινητή τηλεφωνία, πολύ μπροστά από τον ελληνικό βραχίονα της βρετανικής Vodafone.
Eurobank Equties: Ρουμανία και επιστροφή κεφαλαίου τα βασικά στοιχεία
Εντός των εκτιμήσεων της αγοράς ήταν τα μεγέθη του ΟΤΕ, αν και απογοήτευσε από τη μείωση του συνολικού ποσού που θα επιστρέψει στους μετόχους του για το 2022, όπως αναφέρει η Eurobank Equities, σχολιάζοντας τη σημερινή ανακοίνωση του ομίλου, ενώ διατηρεί τη σύσταση «hold» και την τιμή – στόχο στα 16,60 ευρώ.
Όπως τονίζεται στην έκθεση της χρηματιστηριακής τα κέρδη του ΟΤΕ για το δ’ τρίμηνο ήταν εντός των εκτιμήσεών της, με την αδύναμη πορεία στην αγορά της Ρουμανίας να «καλύπτεται» από τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις στην εγχώρια αγορά κινητής τηλεφωνίας. Σε συνδυασμό με τις ισχυρές ταμειακές ροές, αυτά οδήγησαν σε αύξηση των εσόδων κατά +1% για το 4ο τρίμηνο και 3,6% για το οικονομικό έτος 22. Το προσαρμοσμένο EBITDAaL του 4ου τριμήνου παρέμεινε αμετάβλητο σε ετήσια βάση στα 332 εκατ. με το σύνολο του έτους να διαμορφώνεται στα 1.348 εκατ. Λόγω της απομείωσης ύψους 116 εκατ. ευρώ που αφορούσε τη Ρουμανία, το τελικό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό το 4ο τρίμηνο και -7% σε προσαρμοσμένη βάση (αντανακλώντας υψηλότερα χρηματοοικονομικά έξοδα).
Η παραγωγή ταμειακών ροών ήταν υγιής σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές (597 εκατ. για το σύνολο του έτους), παρά το ελαφρώς αυξημένο κονδύλι για επενδύσεις σε σχέση με το αρχικό κατευθυνόμενο μέγεθος. Ως αποτέλεσμα, ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε στα 469 εκατ. ευρώ από 520 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021 (εξαιρουμένων των μισθώσεων).
Μετά τα 502 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν στους μετόχους από τις ταμειακές ροές του 2022, η διοίκηση του ΟΤΕ ανακοίνωσε ένα χαμηλότερο ποσό για το 2023, που περιλαμβάνει εξαγορά 175 εκατ. ευρώ και μέρισμα 0,58 ευρώ (+3% σε ετήσια βάση). Η μείωση οφείλεται κυρίως σε ένα φορολογικό αντίξοο άνεμο 120 - 140 εκατ. ευρώ το 2023 (ο ταμειακός φόρος του 2022 ήταν χαμηλότερος λόγω της Ρουμανίας), ο οποίος θα αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει από τις χαμηλότερες επενδύσεις και τα υψηλότερα λειτουργικά κέρδη, οδηγώντας έτσι σε 500 εκατ. ευρώ το 2023. Ο ΟΤΕ φαίνεται να έχει υιοθετήσει μια συνετή προσέγγιση λόγω της αστάθειας του φορολογικού νομοσχεδίου, αποφασίζοντας ουσιαστικά να διατηρήσει μια παρόμοια πληρωμή στους μετόχους το 2023, περικόπτοντας το ποσό που αφιερώνεται στην επαναγορά. Το «σήμα» είναι σαφώς αρνητικό και πιθανότατα θα απογοητεύσει τους επενδυτές, ιδίως δεδομένης της χαμηλής μόχλευσης και της περαιτέρω μείωσης του καθαρού χρέους το 2022.
Για το 2023 υπάρχουν πολλά στοιχεία που μπορούν να επηρεάσουν την κερδοφορία. Η περιαγωγή θα έπρεπε να έχει δώσει μια ώθηση της τάξης του 1% στα EBITDA του 2022, δεδομένης της πολύ ισχυρής απόδοσης (πάνω από τα επίπεδα του 2019), οπότε είναι σαφές ότι αυτός θα μπορούσε να είναι μόνο ένας οριακός παράγοντας ταλάντωσης στην καλύτερη περίπτωση. Τα έσοδα από έργα πληροφορικής (βάση εσόδων >250 εκατ. ευρώ με περιθώριο κέρδους περίπου 10% βάσει των εκτιμήσεών της Eurobank Equities) θα μπορούσαν να προσθέσουν περίπου 0,4 μονάδες βάσης στην αύξηση των EBITDA (περίπου 5 εκατ. ευρώ).
Από την πλευρά των εξόδων, το κόστος ενέργειας είναι πιθανό να είναι σταθερό σε ετήσια βάση δεδομένης της αντιστάθμισης κινδύνων του ΟΤΕ, ο πληθωρισμός της μισθοδοσίας εξαρτάται από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με το συνδικάτο, ενώ περαιτέρω μείωση του κόστους θα προέλθει από τη μετεγκατάσταση αρκετών υπαλλήλων στα κεντρικά γραφεία (10εκατ. εξοικονόμηση σε ετήσια βάση). Συνολικά, εκτιμάται ότι ο ΟΤΕ θα μπορούσε να επιτύχει αύξηση των EBITDAaL κατά 15-25 εκατ. σε ετήσια βάση, που αντιστοιχεί σε αύξηση των EBITDAaL κατά περίπου 1,2% - 1,9% σε ετήσια βάση
Αναφερόμενη στην πορεία της μετοχής η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι ο ΟΤΕ έχει υποχωρήσει 155 το τελευταίου 12μηνο, με ρυθμό πιο επιθετικό σε σύγκριση με το -3% των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών ομίλων. Εκτός από την πτώση του κλάδου εν όψει της αύξησης των αποδόσεων, οι παράγοντες που επηρεάζουν τις εταιρείες ήταν η χλιαρή λειτουργική δυναμική στο δεύτερο εξάμηνο του '22 μαζί με τα σημάδια έντασης του ανταγωνισμού. Η αποτίμηση παραμένει υποτονική με έκπτωση 10-15% έναντι του κλάδου της ΕΕ, αλλά ελλείψει σημαντικών καταλυτών που θα οδηγήσουν τη μετοχή υψηλότερα στο φάσμα των αποτιμήσεων, διατηρείται η σύσταση «hold».