Στην τελευταία ολοκληρωμένη εβδομάδα του Φεβρουαρίου εισέρχεται από σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον μήνα να «τρέχει» με άνοδο 7,82% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και κοντά στο 12% για τις τράπεζες, ενώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τον ιδιαίτερα ξεχωριστό, καθώς τέτοια επίδοση έχει πολλά χρόνια να επαναληφθεί σε ορίζοντα μήνα.
Μόνο σε μία συνεδρίαση, από τις 14 έως τώρα του μήνα, ο τζίρος κατήλθε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς οι εισροές από τα ξένα χαρτοφυλάκια συνεχίζονται και ποντάρουν στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, είτε στο πρώτο ραντεβού με τον καναδικό οίκο DBRS στις 10 Μαρτίου 2023, είτε στο επόμενο, με τη Standard & Poor’s στις 21 Απριλίου.
Η φρενίτιδα και η βιασύνη των νέων εισροών είναι και αυτή που έχει «ακυρώσει» έως τώρα κάθε μικρή ή μεγαλύτερη προσπάθεια διόρθωσης και πλέον το επόμενο «στοίχημα» για το Χ.Α. είναι το αν θα ακολουθήσει μια ενδεχόμενη διόρθωση των διεθνών αγορών –όπου οι «φωνές» για την αύξηση των επιτοκίων εντείνονται τελευταία– ή αν θα συνεχίσει να αυτονομείται για τους λόγους που έχουν αναλυθεί επαρκώς.
Διεθνώς φαίνεται πως υπάρχει ένα κλίμα που θα μπορούσε να φέρει μεγαλύτερη διόρθωση, καθώς η αύξηση των επιτοκίων θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τα μέσα του 2023, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τέτοια που όπως τονίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες, δεν δικαιολογούν ακόμη σκέψεις για αλλαγή πολιτικών.
Βεβαίως, οι αγορές όπως έχει πιστοποιήσει η «κούρσα» του τελευταίου πενταμήνου (από αρχές Οκτωβρίου), δείχνουν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα, έχοντας προεξοφλήσει πολλά ευνοϊκά σενάρια στο θέμα των επιτοκίων, ενώ κάποιοι ευρωπαϊκοί δείκτες (FTSE 100 και CAC 40) απέχουν ελάχιστα από τα ιστορικά υψηλά τους.
Παράλληλα, μένει επίσης να δούμε την αντίδραση της αγοράς στο μπαράζ των σεναρίων αλλά και των δημοσιευμάτων μέσα στο Σαββατοκύριακο που έκαναν λόγο για «κλείδωμα» αποφάσεων από την πλευρά του πρωθυπουργού για τις εκλογές. Αυτά τα σενάρια αναφέρουν ότι οι πρώτες κάλπες πιθανότατα θα στηθούν στις 9 Απριλίου, που σημαίνει – αν αληθεύουν όντως – ότι η αγορά θα έχει σταδιακά κάτι πιο συγκεκριμένο, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για το όποιο μικρό ή μεγάλο «πάγωμα» αγοραστικών πρωτοβουλιών.
Έως τώρα η αγορά έχει δείξει αξιοσημείωτη «αυτονόμηση» από τις διεργασίες στα πολιτικά, πιστοποιώντας ότι βλέπει μπροστά και με αισιοδοξία τις πολιτικές εξελίξεις, χωρίς να φοβάται κλυδωνισμούς. Μένει να δούμε αν αυτό θα συνεχιστεί και με ποια ένταση, αν τυχόν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα περισσότερο, αναφορικά με την ημερομηνία των εκλογών.
Πώς τα ομόλογα «δείχνουν» αναβάθμιση άμεσα
Το σίγουρο είναι ότι οι ισχυροί προεξοφλούν άμεση αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, είτε στις 10 Μαρτίου, είτε στις 21 Απριλίου, είτε και στις δύο περιπτώσεις, κάτι που θα ήταν το ιδεατό για την οικονομία και το χρηματιστήριο. Προς επίρρωση αυτής της προεξόφλησης, σημειώνεται πως το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων έχει υποχωρήσει στις 92 μ.β., περίπου όσο και το αντίστοιχο για τα ιταλικά ομόλογα (90 μ.β.). Και η Ιταλία, έχει επενδυτική βαθμίδα, εν αντιθέσει με την Ελλάδα.
Η αισιοδοξία που αποπνέει η αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχει οδηγήσει το τελευταίο διάστημα σε μείωση του ελληνικού spread (178-180 μονάδες βάσης έναντι του 10ετούς γερμανικού την Πέμπτη), σε σχέση με τη θεωρητική τιμή που θα έπρεπε να ήταν ελαφρώς υψηλότερη. Το spread είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο των ιταλικών ομολόγων αυτές τις μέρες.
Ακόμα περισσότερο, το ελληνικό ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) τιμολογείται επίσης φθηνότερα από τη θεωρητική αξία του, σχεδόν με τις ίδιες τιμές ασφαλίστρων χωρών με επενδυτική βαθμίδα όπως της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Το premium στα CDS των ελληνικών ομολόγων έχει μειωθεί στις 92 μ.β. (0,92%), έναντι 0,90% για τα ιταλικά ομόλογα, που έχουν την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας.
Τι λένε οι αναλυτές
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, σε χθεσινοβραδινή ανάλυσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως «αν κάποιος στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 μας έλεγε ότι ο Γ.Δ. σε τεσσεράμισι μήνες θα κατέγραφε κέρδη 39% θα γελάγαμε. Να που όμως η αγορά εξέπληξε και τους πιο αισιόδοξους. Ο τραπεζικός είναι πρωταθλητής, μιας και κατάφερε να έχει κέρδη 72% το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Το πιο σημαντικό δεδομένο είναι ότι η αγορά δεν κάνει υπερβολές, μιας και καθημερινά και σταθερά κερδίζει έδαφος με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, κάτι που ουσιαστικά χαρακτηρίζει μία bull αγορά».
Συνεχίζοντας, ο χρηματιστής σημειώνει: «Αυτό που βλέπουμε στην ελληνική αγορά είναι ουσιαστικά ένα front running από funds που βλέπουν την επενδυτική βαθμίδα να έρχεται και μπορούν να αγοράσουν πριν από αυτή. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν funds που θα πρέπει να περιμένουν την βαθμίδα για να τους το επιτρέψει το καταστατικό τους. Πρώτος ωφελημένος είναι ο τραπεζικός κλάδος, μιας και θα μπορεί να έχει φτηνότερο κόστος δανεισμού οπότε θα μπορεί να έχει και μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.
Από την άλλη τα κατασκευαστικά έργα αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά, ενώ ανοίγει και το μεγάλο πακέτο που αφορά έργα της πληροφορικής και θα δώσει σημαντικά έσοδα στον κλάδο. Ο τουρισμός ήδη δείχνει τα δόντια του για το 2023 και όλα δείχνουν ότι θα καταγράψει ένα νέο ιστορικό ρεκόρ. Τα deals συνεχίζονται ενώ έχουμε εν αναμονή τα δύο μεγάλα deals στον κλάδο της ενέργειας με τις ΔΕΗ και ΓΕΚ πρωταγωνιστές».
Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «το επίπεδο των 1.030 – 1.040 μονάδων γίνεται σημαντική στήριξη, ενώ ουσιαστικό επόμενο επίπεδο είναι οι 1.195 μονάδες. Σε μία τέτοια κατάσταση θα πρέπει να ακολουθούμε τα take profit μας που ακόμα και σε intraday γράφημα μπορούν αν δώσουν σημαντικές αποδόσεις. Η αγορά έχει να δει τόσο μεγάλη και γρήγορη κίνηση από το 2004, γεγονός που δείχνει ότι ακόμα δεν έχουμε δει όλο το έργο.
Μία διόρθωση σημαίνει υγεία, ενώ όσο αυτή δεν έρχεται μπορεί να δούμε ακόμα πιο επιθετική κίνηση λόγω του ότι τα short θα αναγκάζονται να κλείνουν θέσεις. Να σημειωθεί ότι μπορεί οι ξένες αγορές να μην υπερ-αποδίδουν, παρόλα αυτά στην παρούσα φάση είναι ήσυχες, χωρίς ιδιαίτερη κίνηση. Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, δεν φαίνεται να είναι εύκολη η ανατροπή του σκηνικού στον πληθωρισμό και πιθανότατα να δούμε μία μεγαλύτερη χρονική διάρκεια με υψηλά επιτόκια μέχρι η FED να πετύχει τον σκοπό της.
Μία μεγάλη διόρθωση στο εξωτερικό θα μπορούσε να επηρεάσει και την δικιά μας αγορά, μιας και κάποιοι θα σπεύσουν να κατοχυρώσουν κέρδη. Αυτό παρόλα αυτά θα είναι και μία ευκαιρία για κάποιους να πάρουν θέση για το επόμενο ράλι. Όλα δείχνουν ότι μπροστά μας θα έχουμε μία συναρπαστική χρονιά και, γιατί όχι, να έχει ξεκινήσει ένα μακροπρόθεσμο bull market στην καταπονημένη οικονομία και αγορά των τελευταίων πολλών χρόνων».
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μ. Χατζηδάκης σημειώνει πως «ο Γ.Δ. συνεχίζει στις ζώνες της υπερτιμήσεων, καθώς μετά τα ημερήσια και τα εβδομαδιαία διαγράμματα οι ταλαντωτές «κοκκίνησαν» και σε μηνιαίο επίπεδο, φαινόμενο το οποίο είχε ξανασυμβεί το 2007. Ήδη η αγορά έχει σημειώσει αθροιστικά κέρδη από τις αρχές Δεκεμβρίου που προσεγγίζουν το 20% και είναι λογικό η πληθωρική εικόνα αποδόσεων να έχει ενεργοποιήσει κάποια αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών.
Παρόλα αυτά, οι διορθώσεις που έχουν παρατηρηθεί ως τώρα είναι σχετικά ρηχές και αναχαιτίσιμες από τους αγοραστές, υπό την έννοια της συρρίκνωσης των απωλειών στο τέλος της ημέρας ενώ καθημερινά υπάρχει εφεδρεία δυνάμεων από ημερήσιους πρωταγωνιστές που αναλαμβάνουν να οδηγήσουν την τάση».
Έτσι, ο αναλυτής πιστεύει ότι «η αγορά βρίσκεται εν αναμονή μίας διόρθωσης, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο πιθανό σημείο καμπής αφού πρακτικά το διάγραμμα του 2014 που υποδεικνύει τα σημεία αντίστασης μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών του 2015 δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο. Οι πλάγιες κινήσεις του Γενικού Δείκτη σε ημέρες αδυναμίας δεν μπορούν να θεωρηθούν διορθώσεις ουσίας, οι 1.100 μονάδες δείχνουν προς ώρας να κατοχυρώνονται, με τις 1.050 μονάδες να αποτελούν το πρώτο πλατύσκαλο στήριξης της αγοράς».