Έχοντας συμπληρώσει δώδεκα ανοδικές συνεδριάσεις στις 14 που έχουν γίνει έως τώρα το 2023, εν μέσω γενναίας αύξησης συναλλαγών, πολλαπλών πακέτων και μεγάλων κινήσεων από «γερά» ξένα χαρτοφυλάκια, με διάχυση ενδιαφέροντος και εναλλαγές στους πρωταγωνιστές, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει ότι έχει χαρακτηριστικά bull market.
Η αγορά έχει παρόμοιο αν όχι καλύτερο ξεκίνημα από αυτό που έκανε το 2022 όταν ξεκίνησε με ενθουσιασμό και πολλαπλά deals τη χρονιά, όμως το momentum διακόπηκε απότομα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Φέτος καταγράφονται παρόμοια ποιοτικά στοιχεία με το περυσινό ξεκίνημα, που ήταν το καλύτερο από το 1999 και μολονότι έως τώρα δεν υπάρχουν τα deals που υπήρχαν πέρυσι το ίδιο διάστημα, εντούτοις φαίνεται πως κυοφορούνται μεγάλες κινήσεις με αιχμή την ενέργεια, τις υποδομές και τις κατασκευές.
Υπάρχουν αρκετές εν εξελίξει αυξήσεις κεφαλαίου (Intrakat, Attica Bank κ.α.), ενώ το timing είναι σαφώς πιο ώριμο και πιο ευνοϊκό από πέρυσι, καθώς έχει προστεθεί ένα ακόμη έτος στην προσπάθεια βελτίωσης και «καθαρισμού» των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που πλέον βρίσκονται σε εντελώς άλλη κατάσταση απ’ ό,τι ευρίσκονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχει ανοίξει η κουβέντα για μερίσματα καθώς και το ενδεχόμενο πώλησης των μετοχών του ΤΧΣ.
Ο κλάδος μετά από μια 15ετία συρρίκνωσης, όπου από τις 13 - 15 εισηγμένες περιορίστηκε σε μόλις τέσσερις συστημικές, την Attica Bank και την Τράπεζα Ελλάδος, βρίσκεται σε διαδικασία επιστροφής, όπως μαρτυρούν οι επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα με την ανάπτυξη της Optima Bank, την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank όπου μπαίνουν οι εφοπλιστές, αλλά και τις κινήσεις ενίσχυσης της Παγκρήτριας που συγχωνεύεται με την HSBC και συζητά με την Τράπεζα Σερρών για συγχώνευση.
Η τρέχουσα χρονιά είναι εκλογική, που σε ποσοστό άνω του 70% είθισται να είναι θετική για το χρηματιστήριο. Η χώρα προσδοκά ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας ακόμη και εντός του πρώτου εξαμήνου (στις 21 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση από την S&P) που θα ανεβάσει «πίστα» όλα τα assets και θα βάλει ξανά το ελληνικό χρηματιστήριο στην πρώτη κατηγορία και στη μεγάλη «λίμνη» των επενδυτικών κεφαλαίων.
Παράλληλα, ωριμάζουν διαρκώς οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις απορρόφησης των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ μετά και την τελευταία έγκριση στις αρχές Ιανουαρίου για τη δόση των 3,6 δισ. ευρώ, τα κεφάλαια που έχουν εκταμιευτεί για τη χώρα μας ξεπερνούν ήδη τα 11 δισ. ευρώ.
Πέρυσι τέτοιο καιρό ο δείκτης MSCI Standard Greece αποτελούνταν από έξι μετοχές, ενώ πλέον με την εισαγωγή των Εθνική, Mytilineos και Τέρνα Ενεργειακή το 2022 φιλοξενεί εννέα, με σοβαρό ενδεχόμενο από την 1η Μαρτίου να γίνουν δέκα με την προσθήκη της Motor Oil, ενώ κάποιοι αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανή και την είσοδο της Πειραιώς.
Η αγορά κυριαρχείται από γόνιμες διεργασίες τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε μακροοικονομικό επίπεδο, καθώς κυοφορούνται deals και συμφωνίες, επίκειται η ετυμηγορία του οίκου Fitch την προσεχή Παρασκευή, ενώ μεγάλες είναι οι προσδοκίες και από τα αποτελέσματα των συναντήσεων του πρωθυπουργού και των υπουργών με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες της υφηλίου στο Παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός.
Οι θετικές εκθέσεις – αναλύσεις από εγχώριους αλλά και διεθνείς οίκους συνεχίζονται, είτε για ολόκληρους κλάδους, όπως η Eurobank Equities που αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες, ανεβάζοντας τις θετικές εκθέσεις για τον κλάδο σε περίπου δέκα το τελευταίο δίμηνο, ενώ το κρεσέντο αναβαθμίσεων συνεχίζεται και για τη Mytilineos που χθες έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά και στα 22,20 ευρώ με νέα άνοδο 3,64% και αποτίμηση 3,17 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, σε νέο ράλι +12,47% επιδόθηκε η μετοχή της Ελλάκτωρ, ανεβάζοντας τα κέρδη από την αρχή του χρόνου στο +31,43% (πρώτη σε απόδοση μετοχή στον FTSE 25), εν μέσω κάποιων φημών που εμπλέκουν την κατασκευαστική Άκτωρ, με τη μετοχή να κλείνει στα 2,30 ευρώ, επίπεδα που έχει να δει από τις 10 Μαρτίου του 2015, ήτοι σχεδόν οκτώ χρόνια πίσω.
Συνάμα, αξίζει αναφοράς το νέο ράλι στην Attica Bank εν μέσω πολύ μεγάλης κινητικότητας στη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, με την είσοδο της ομάδας των εφοπλιστών, που αλλάζει τα δεδομένα. Ο τίτλος έκλεισε με άνοδο +25,24% και στο υψηλό ημέρας, ανεβάζοντας τα κέρδη το 2023 στο +90,96%!
Μετά τη διόρθωση της Πέμπτης το Χ.Α. επέστρεψε με αρκετά πειστικό τρόπο χθες, κλείνοντας στις 979,06 μονάδες με άνοδο 1,27% που ήταν και το υψηλό ημέρας, ενώ στο υψηλό ημέρας έκλεισαν και οι υπόλοιποι κύριοι δείκτες.
Το πενθήμερο ο Γ.Δ. έκλεισε με άνοδο 1,10%, ο FTSE 25 κέρδισε 1,29%, ο Mid Cap +1,31% και ο τραπεζικός δείκτης +2,74%. Έτσι, σε επίπεδο 2023, ο Γ.Δ. κερδίζει έως τώρα 5,30%, ο FTSE 25 είναι στο +5,55%, ο Mid Cap +5,07% και οι τράπεζες +13,29%.
Αυξημένες ήταν οι μέσες συναλλαγές που εκτοξεύτηκαν στα 111 εκατ. ευρώ λόγω της έκτακτης αναδιάταξης χαρτοφυλακίων που έλαβε χώρα στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ενώ σε επίπεδο 2023, οι μέσες συναλλαγές διαμορφώνονται στα 86,9 εκατ. ευρώ.
Ν. Χρυσοχοΐδης: Οι λόγοι που στηρίζουν την άνοδο
Ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας και αντιπρόεδρος του ΣΜΕΧΑ (Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών), στο ερώτημα που αποδίδει την ανθεκτικότητα της ανόδου του Χ.Α. τονίζει στο BusinessDaily.gr: «Η διαρκής ανοδική κίνηση στο Χ.Α. που ξεκίνησε από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου και συνεχίζεται για 4ο διαδοχικό μήνα, έχει φέρει ισχυρά κέρδη σε πολλά χαρτοφυλάκια και σε μετοχές όπως Motor Oil, Mytilineos, ΓΕΚ Τέρνα κ.α., τα οποία επανατοποθετούνται στην αγορά και ανατροφοδοτούν τη δυναμική. Παράλληλα, υπάρχει και εισροή φρέσκου χρήματος».
Ένας δεύτερος παράγοντας που ενισχύει την αυτοπεποίθηση των αγοραστών σύμφωνα με τον χρηματιστή είναι ότι «δείχνει να βαίνει ομαλά ο εκλογικός κύκλος στην Ελλάδα, τουλάχιστον έως τώρα, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο αναβάθμισης, είτε πριν, είτε μετά τις εκλογές όπως είναι το πιθανότερο. Επίσης, οι αγορές βλέπουν ότι ο κύκλος της ανόδου των επιτοκίων είναι διαχειρίσιμος και μάλλον θα ολοκληρωθεί το 2ο εξάμηνο του 2023. Ένα μεγάλο κομμάτι αναλυτών διεθνώς θεωρεί πως ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων οδεύει προς κορύφωση».
Τέλος, αναφορικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Χρυσοχοΐδης τονίζει πως «αυτό που μπορούμε να πούμε σε αυτή τη φάση είναι πως έχουν παρέλθει τα χειρότερα από πλευράς επιπτώσεων, η κατάσταση διεθνώς έχει σταθεροποιηθεί».
Μ. Χατζηδάκης: Πολλαπλοί οι θετικοί καταλύτες
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως «ο τραπεζικός κλάδος ετοιμάζει αναθεωρημένα επιχειρηματικά πλάνα ενσωματώνοντας τις τελευταίες εξελίξεις στα επιτόκια ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν μέσα στο α’ τρίμηνο και εμποροβιομηχανικές εταιρίες με ειδικές παρουσιάσεις προς την επενδυτική κοινότητα.
Στα θετικά σημεία αναφοράς της εβδομάδας που πέρασε η άνετη συγκέντρωση 3,5 δισ. ευρώ στην πρώτη έξοδο της Ελληνικής Δημοκρατίας στις αγορές καλύπτοντας σχεδόν το 50% από το ποσό που έχει προϋπολογιστεί να αντληθεί από τις αγορές το 2023. Το οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να φορτίζεται θετικά από την φημολογία επιχειρηματικών συμφωνιών παρά το γεγονός ότι πλησιάζουμε στην προεκλογική περίοδο που είθισται τέτοιου είδους εξελίξεις να επιβραδύνονται».
Αναφορικά με την τεχνική εικόνα, ο αναλυτής τονίζει πως «η διόρθωση της Πέμπτης αποφόρτισε του ταλαντωτές οι οποίοι βρίσκονταν σε υπεραγορασμένες ζώνες, ενώ αν και ήταν έντονη σε όγκο και δυναμική, δεν χάλασε την ανοδική εικόνα η οποία πλέον αλλάζει με κλεισίματα κάτω από τις 950 μονάδες. Η κορυφή των 992 μονάδων είναι πλέον το πρώτο βραχυπρόθεσμο πεδίο αντίστασης, καθώς εκεί σημειώθηκαν σημαντικού μεγέθους συναλλαγές, όμως η αγορά δείχνει να έχει εφεδρείες που θα μπορούσαν να πάρουν την σκυτάλη της ανόδου.
Ενδεχομένως βρισκόμαστε στο σχηματισμό του επόμενου βατήρα, ανάλογου με αυτόν που παρατηρήθηκε στην ζώνη των 920 μονάδων. Η απορρόφηση των γρήγορων κερδών πιθανόν να σημαίνει ανάλωση χρόνου μεταξύ 960 και 980 μονάδων πριν την επόμενη κίνηση διαφυγής. Η κίνηση της αγοράς έχει χαρακτηριστικά bull market με αυξημένους τζίρους, εναλλαγές στους ημερήσιους πρωταγωνιστές και ενδοσυνεδριακά διαλείμματα στα οποία μαζεύονται τα κέρδη χαρτοφυλακίων που έχουν βραχυπρόθεσμη οπτική».