ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
trapezes-banks
Φώτο: Shutterstock

Άνοδο τραπεζών «βλέπει» η Pantelakis, ξεχωρίζει Εθνική και Τρ. Πειραιώς

Η ελληνική χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα περιθώρια ανόδου των μετοχών είναι 39% έως 67% και υπογραμμίζει ότι και το 2023 θα υπεραποδώσουν σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές. 

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι προοπτικές για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με την Pantelakis Securities, η οποία δίνει «υπέρβαρη» σύσταση για το σύνολο του κλάδου και τοποθετεί στην κορυφή των επιλογών της τους τίτλους της Τρ. Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας. 

Η ελληνική χρηματιστηριακή τοποθετεί την τιμή  - στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,25 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 67% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα, για την Εθνική Τράπεζα στα 5,20 ευρώ (περιθώριο ανόδου 42%), για τη Eurobank στα 1,45 ευρώ (περιθώριο ανόδου 39%) και για την Alpha Bank στα 1,40 ευρώ (περιθώριο ανόδου 39%) και υπογραμμίζει ότι και εντός του επόμενου έτους θα υπεραποδώσουν σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές. 

Οι εκτιμήσεις της Pantelakis Securities για τις τράπεζες

 

Στην έκθεση τονίζεται ότι δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες υπεραπέδωσαν το 2022 σε σύγκριση με την εγχώρια αγορά αλλά και σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές. Αυτή η πορεία οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο, λόγω της ταχύτατης εξυγίανσης των ισολογισμών τους, ενώ αύξησαν την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) σε μέσο όρο 9%, δηλαδή πολύ υψηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Επιπλέον, εισέρχονται σε ένα αβέβαιο 2023 με ελκυστική αποτίμηση (0,4x TBV έναντι 0,6x για τις τράπεζες της ΕΕ και σημαντικά πλεονεκτήματα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία θα έχει καλύτερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες της ΕΕ, ενώ στα συν και ο κύκλος αυξήσεων που πραγματοποιεί η ΕΚΤ. Ένα ακόμη στοιχείο που ωθεί τις τραπεζικές μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα είναι οι ισολογισμοί με υψηλή ρευστότητα, τα δανειακά βιβλία με κυμαινόμενο επιτόκιο, η συγκεντρωτική δομή του τομέα και η εμπορική (και όχι επενδυτική) εστίαση που διασφαλίζουν ότι οι εγχώριες τράπεζες θα αξιοποιήσουν στο έπακρο την αύξηση του εσόδων από τόκους (ΝΙΙ). 

Όσον αφορά τους δυνητικούς καθοδικούς κινδύνους, οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για την ποιότητα του ενεργητικού. Η ανησυχία αυτή δεν είναι χωρίς βάση, καθώς οι αναλυτές της Pantelakis Sec. εκτιμούν ότι το 2023 το επίκεντρο της προσοχής θα μετατοπιστεί στο υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης. 

Τα κέρδη θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ πιο ευαίσθητα σε αυτά παρά σε μια περαιτέρω αύξηση του κόστους κινδύνου (CoR). Σε αυτό το πλαίσιο, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκονται σε καλύτερη θέση με ένα μείγμα πλεονάζουσας ρευστότητας, χαμηλούς δείκτες δανείων/καταθέσεων και υψηλό μερίδιο φθηνών καταθέσεων.

Ένα ακόμη στοιχείο που εκτιμάται ότι θα παρακολουθήσουν στενά οι επενδυτές είναι η σύνδεση της πορείας των τραπεζών με το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον και τις τιμές των ακινήτων. Τα βασικά στοιχεία τα οποία εκτιμάται ότι θα εξετάσουν πιο προσεκτικά οι επενδυτές το επόμενο διάστημα και οι τυχόν επιπτώσεις τους στις τραπεζικές μετοχές θα είναι: 

  • Οι εκλογές το 2023, 
  • Οι χρηματοδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 
  • Τα spreads των ομολόγων, 
  • Η τιμολόγηση των καταθέσεων, 
  • Η εκτέλεση των εκκρεμών συναλλαγών που αφορούν ΝΡΕ, 
  • Η έγκριση ή όχι από τον SSM για την παροχή μερισμάτων, 
  • Το πρόγραμμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ και 
  • Η πρόοδος στην εκκαθάριση παλαιών προβληματικών στοιχείων ενεργητικού. 
     
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Μπαράζ αναβαθμίσεων από διεθνείς οίκους για τις μετοχές των τραπεζών

Θετική αναπροσαρμογή τιμών στόχων και εκτιμήσεων για τα μεγέθη των τραπεζών μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 9μηνου. Τι λένε οι εκθέσεις των οίκων, ποια είναι τα περιθώρια ανόδου των μετοχών.
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες: Η «βουτιά» των μετοχών, τα κέρδη 3μήνου και οι ξένοι αναλυτές

Ξεπέρασαν το 7% οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη, κομβικό σημείο για τη συνέχεια οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Εξαιρετικοί δείκτες αποδοτικότητας το α' εξάμηνο. Πιο επιφυλακτικοί οι ξένοι αναλυτές.