Με κυριότερο ποιοτικό στοιχείο τη διατήρηση των συναλλαγών σε πολύ αυξημένα επίπεδα, μετά την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI την περασμένη Τετάρτη, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να έχει καλύτερη συμπεριφορά και κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου έναντι των διεθνών δεικτών, κρατώντας τα κεκτημένα από το ράλι του προηγούμενου διμήνου.
Η προσδοκία για deals στον ενεργειακό τομέα είναι αυτή που συνεχίζει να «ιντριγκάρει» τους επενδυτές, κρατώντας τον κλάδο στο προσκήνιο, ενώ συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 9μήνου και είναι εξαιρετικές, συμβάλλοντας στην… υπεράσπιση των αποτιμήσεων. Η αγορά δείχνει ότι βρίσκεται σε προσπάθεια να κλείσει την «ψαλίδα» της πτώσης από τις επιπτώσεις του πολέμου και παρά τους όποιους κλυδωνισμούς, όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση για καλύτερο φινάλε έτους, με τις εκτιμήσεις και για το 2023 να είναι θετικές, κάτι που ενισχύει και τους τωρινούς αγοραστές.
Ασφαλώς, αν χαλάσει εκ νέου δραματικά το διεθνές κλίμα, το μικρό, αναδυόμενο και περιφερειακό ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να κινηθεί επί μακρόν ανεξάρτητα, όμως η αλήθεια είναι ότι η ελληνική αγορά και η ελληνική οικονομία βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικό timing συγκριτικά με τη διεθνή πραγματικότητα.
Όπως όλοι οι διεθνείς αναλυτές συμφωνούν, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής μετά από πολλά χρόνια απομόνωσης, ενώ υπάρχει βάσιμη προσδοκία μέσα στους επόμενους δώδεκα ή δεκαπέντε μήνες να υπάρξει αναβάθμιση από μεγάλο ξένο οίκο αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που θα αλλάξει εκ βάθρων το επενδυτικό προφίλ της χώρας, θα αναβαθμίσει τα assets και θα συμβάλει καθοριστικά στην επιστροφή ξένων κεφαλαίων στην αγορά.
Ήδη το επενδυτικό προφίλ της χώρας είναι πολύ βελτιωμένο τα τελευταία χρόνια, κάτι που μαρτυράται από το μπαράζ των ξένων επενδύσεων που γίνονται σε πληθώρα κλάδων, με αιχμή τον κλάδο φιλοξενίας (ξενοδοχεία), την τεχνολογία και την ενέργεια. Συνάμα, η χώρα είναι έτοιμη να υποδεχτεί το τεράστιο αναπτυξιακό πακέτο των 70 δισ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ, που έως το 2026 θα φέρει μια κοσμογονία επενδύσεων αλλάζοντας δομικά ολόκληρους κλάδους, αλλά και το ίδιο το κράτος, μέσω των υποδομών αλλά και μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Εντός αυτών των εξελίξεων και με τα δείγματα γραφής από την πιο ισχυρή βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό να είναι άριστα για την τρέχουσα χρονιά και λίαν ελπιδοφόρα και για του χρόνου, αρκετοί ξένοι επενδυτικοί οίκοι συνάπτουν θετικές εκθέσεις για την ελληνική οικονομία, τις τράπεζες ή το χρηματιστήριο.
Θετικές εκθέσεις ξένων οίκων
Μετά τις Morgan Stanley, JP Morgan, Bank of America, Goldman Sachs και Deutsche Bank, άλλος ένας οίκος, η Jefferies εκφράζει την ιδιαίτερα αισιοδοξία της για την πορεία τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και των μετοχών το 2023, ενώ χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «παράδειγμα» οικονομίας που κατόρθωσε να πραγματοποιήσει μία εντυπωσιακή θετική στροφή.
Την ίδια ώρα, σε νέα του έκθεση ο αμερικανικός οίκος Morgan Stanley σημειώνει πως υποχωρούν οι ανησυχίες για την αντιπαράθεση κυβέρνησης - τραπεζών, κάτι που έφερε γύρισμα των τραπεζών χθες. Ο οίκος θεωρεί διαχειρίσιμο για τις ελληνικές τράπεζες το κόστος που θα χρεωθούν εάν συμφωνήσουν πλήρως με τις προτάσεις της κυβέρνησης για στήριξη δανειοληπτών, επιτόκια και προμήθειες.
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης DBRS προχώρησε σε βελτίωση της βαθμολόγησης της Τράπεζας Πειραιώς στο Β (high) από Β, με τις προοπτικές να διατηρούνται σταθερές, μετά τη βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού της. Σύμφωνα με τον οίκο η αναβάθμιση αντανακλά την πρόσφατη σημαντική βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας, αν και αυτή εξακολουθεί να παραμένει αδύναμη με βάση τα διεθνή πρότυπα.
Θυμίζουμε πως την Τρίτη ο οίκος Fitch σε ανάλυσή του σημείωνε πως οι ελληνικές τράπεζες θα διατηρήσουν υψηλή κερδοφορία και το 2023, με αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια που θα είναι ταχύτερη από αυτήν στις καταθέσεις, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ως ποσοστό του ενεργητικού να ανέρχονται περίπου στο 2%, καθώς βγαίνουν ωφελημένες από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.
Ο MSCI και ο αυξημένος τζίρος
Χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε για 12η συνεχή συνεδρίαση πάνω από το όριο ψυχολογίας των 900 μονάδων, κάτι που είχε να γίνει από τον Απρίλιο του 2022, όταν η αγορά τότε έκανε ράλι αντίδρασης μετά την υπερ-πίεση λόγω της έναρξης του πολέμου. Τώρα, η αγορά βρίσκεται σε τροχιά κλεισίματος της ψαλίδας των απωλειών που προέκυψαν μετά τον πόλεμο, καθώς οι επιπτώσεις δείχνουν διαχειρίσιμες διεθνώς, ενώ χώρες, οικονομίες και αγορές, φαίνεται πως πέρασαν τα χειρότερα.
Μετά και τη χθεσινή άνοδο και ενώ απομένουν περίπου 17 συνεδριάσεις για τη λήξη του έτους, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 1,90%, ο FTSE 25 κερδίζει +2,65%, ο Mid Cap υποχωρεί κατά 7,80% (καθώς προέρχεται από την περυσινή υπεραπόδοση σε ποσοστό 34,5%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 8,47%.
Το κυριότερο ποιοτικό στοιχείο είναι ότι το Χ.Α. για 6η διαδοχική συνεδρίαση είχε ισχυρές συναλλαγές και πολύ πάνω από τους μέσους όρους Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, καθώς ως φαίνεται, μετά το rebalancing του MSCI, υπάρχει έντονη δραστηριότητα ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.
Χθες η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 83,28 εκατ. ευρώ, επίδοση πολύ πάνω από τους μέσους όρους των τελευταίων μηνών αλλά και πάνω από τα 75 εκατ. ευρώ που είναι ο μέσος τζίρος του 2022. Στη συνεδρίαση της Τρίτης ο τζίρος ήταν στα 67 εκατ. ευρώ, τη Δευτέρα ήταν στα 76,63 εκατ. ευρώ, την περασμένη Παρασκευή ήταν στα 86,73 εκατ. ευρώ, την Πέμπτη στα 83,95 εκατ. και την Τετάρτη, ημέρα αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI οι συναλλαγές ήταν στα 284,18 εκατ. ευρώ, με τα 106 εκατ. ευρώ στην Τέρνα Ενεργειακή που είναι η νέα εισαγωγή.
Είναι σαφές λοιπόν πως τα fund που έδωσαν τις μετοχές στα παθητικά χαρτοφυλάκια που επενδύουν στις μετοχές του MSCI, δεν «σήκωσαν» τα κεφάλαια από την ελληνική αγορά, αλλά τα ανακυκλώνουν, αλλάζοντας θέσεις και προτεραιότητες. Αυτός είναι ο λόγος που έχει διατηρηθεί ψηλά ο τζίρος μετά το rebalancing.
Αυτά τα χαρτοφυλάκια κάνουν rotation είτε σε τίτλους που είχαν μείνει πίσω, όπως ο ΑΔΜΗΕ που χθες ενισχύθηκε άνω του 4%, είτε ποντάρουν σε ενεργειακές μετοχές και διυλιστήρια, όπως Motor Oil (+48% φέτος και σε υψηλά τριετίας), Helleniq Energy (+4,30% χθες), είτε σε Μυτιληναίο και Τέρνα Ενεργειακή που χθες έκλεισαν – αμφότερες – σε νέα ιστορικά υψηλά! Δεν είναι τυχαίο ότι η Τέρνα Ενεργειακή, υπό την προσμονή της συμφωνίας με το αυστραλιανό fund κερδίζει 48,90% φέτος περνώντας στην πρώτη θέση των αποδόσεων, ενώ η ΜΥΤΙΛ ενισχύεται κατά 24,12% ενώ πλησιάζει η ημέρα που θα ανακοινώσει το μεγάλο μετασχηματισμό.
Ο ΟΤΕ είναι η μετοχή που δείχνει τη μεγαλύτερη κινητικότητα μετά την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, έχοντας διακινήσει το τελευταίο 6ήμερο συναλλαγές ύψους 116 εκατ. ευρώ, τις περισσότερες μετά την Τέρνα Ενεργειακή, ενώ αν αφαιρεθούν τα 106 του rebalancing, την ξεπερνά κατά πολύ. Επίσης, αυξημένη κίνηση υπάρχει και στις τράπεζες, που το τελευταίο 6ήμερο έχουν διακινήσει συνολικά 183 εκατ. ευρώ, με αιχμή τις Eurobank και Alpha Bank.
Σε τροχιά διόρθωσης οι διεθνείς αγορές
Οι διεθνείς αγορές κινούνται πτωτικά – διορθωτικά αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με πτώση για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, προσπαθώντας να αφομοιώσουν τα επίπεδα μετά το δίμηνο ράλι που έκλεισε σημαντικά την ψαλίδα της πτώσης συγκριτικά με την αρχή του χρόνου. Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα γενικευμένο άδειασμα που θα διαφοροποιούσε σημαντικά την κατάσταση ή θα αλλοίωνε τα κεκτημένα του τελευταίου διμήνου, απλώς προς το παρόν η εν λόγω κίνηση θεωρείται διόρθωση στα πρόσφατα κέρδη. Οι αμερικανικοί δείκτες, μετά την ισχυρή πίεση των προηγούμενων ημερών χθες κινήθηκαν οριακά πτωτικά.